Back to top

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.

A német Fritzmeier cég korábban kifejlesztett egy professzionális nitrogén érzékelő rendszert, az Isaria Pro Active-t, amely viszont csak akkor volt jövedelmező, ha legalább 200 hektáron gazdálkodott valaki.

A fejlesztő cég ezért a közelmúltban bemutatta a nitrogénérzékelő rendszer megfizethetőbb változatát,

az Isaria Pro-t, amely kiválóan alkalmas a kisebb gazdaságban is.

Az új Isaria Pro Compact érzékelőt nappali fényviszonyok használatára fejlesztették ki. Két érzékelőből áll, az egyiket a traktor kabinjához, általában a tükörkarokhoz erősítik. Ezen felül egy referencia-érzékelőt szerelnek a beeső fény mérésére, amelyet a traktor tetejére helyeznek. A két rendszer közötti különbség az, hogy a Pro Compact-ot  csak nappali fényben lehet használni,  míg a Pro Active rendszer éjjel-nappal használható.

Az újabb változat kidolgozásánál a fejlesztőmérnökök elsősorban a könnyű használatra összpontosítottak.

A fejlettebb Isaria Pro Active növényérzékelőhöz hasonlóan a Pro Compact modell lehetőséget ad a traktorvezetőnek a bevált egypontos üzemmód automatikus kalibrálással történő használatára. Ez lehetővé teszi az azonnali munkakezdést is. Például az őszi búza esetében a rendszer méri a termesztéshez szükséges biomasszát és tápanyagokat. Ezen paraméterek alapján pontosan meghatározza és szabályozza a műtrágyamennyiséget.

Lehetőség van arra is, hogy egy

számítógépes szoftverrel egészítsék ki a rendszert, amely a  munkák során összegyűjtött adatotokat számítógépre továbbítja, majd az elemzéseket végez.

Erre az Isaria Connect online programot használják. A szoftver lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy teljes termelési feladatokat készítsen egy adott területre az otthoni számítógépén, majd elküldje azokat a traktor Isobus termináljára. A teljes rendszer ára Németországban nettó 12 ezer Euro.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nő a világ növényi olajtermelése

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényi olajtermelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban pedig már 190 millió tonna volt a termelés, és az idén tovább növekszik majd a növényi olaj előállítása.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Nagy termés helyett jobb eredményt

Szeptember 24-én tartották a szokásos kukorica-, cirok- és napraforgófajta-, valamint technológiai bemutatót és tanácskozást Gyulatanyán. Mint a kísérleti telep gazdája, Augusztinyi András röviden utalt rá, ilyenfajta ismertetőre és szakmai konzultációra napjainkban is van igény, mert sokaknak ez a hely jelenti a lehetőséget, hogy valós információkhoz jussanak.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.

Veszélyben a vajdasági termőföldek!

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája. Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már három százalék alá esett, ami az optimális határérték.

Egyre merészebbek a gyümölcstolvajok

Jelentős anyagi károkat okoznak a gazdáknak az egyre merészebb gyümölcstolvajok Németországban – számol be a bajor helyzetről a Süddeutsche Zeitung.

Elegük lett a gazdáknak: blokádokkal tiltakoznak

Blokádokkal tiltakoztak a francia gazdák a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. A tüntetéseket a többi közt az ország legnagyobb agrárszakszervezete hívta életre, mivel úgy vélik, lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot.

Egy legenda vége - csődbe ment az Ursus

Nem talált befektetőt a legendás lengyel mezőgazdasági gépek gyártója, ezért csődeljárás indult ellne. Ez lehet az Ursus traktorok hattyúdala.

Vasszigorral ellenőrzik az idegen országokból érkező növényeket

Az európai uniós hatóságok decembertől vasszigorral ellenőrzik az idegen országokból érkező növényeket, azért, hogy megelőzzék a nem őshonos kártevők megjelenését és elszaporodását a közösség területén. Az Európai Unió rendelete nemcsak a kereskedelmi szállítmányokra vonatkozik, a hatóságok a turisták poggyászait is átvizsgálják - írta a Magyar Nemzet kedden.

Instagram borászatoknak

Manapság több eszköz áll a cégek rendelkezésére, hogy harmadik fél bevonása nélkül, közvetlenül érjék el a vásárlóikat, mint valaha. A kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább illő, számunkra leghatékonyabb eszközöket. Ebben a cikkben az Instagram funkcióit, lehetőségeit tekintjük át, ami az egyik leggyorsabban terjedő és kifejezetten addiktív közösségimédia-felület jelenleg.