Back to top

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.

A német Fritzmeier cég korábban kifejlesztett egy professzionális nitrogén érzékelő rendszert, az Isaria Pro Active-t, amely viszont csak akkor volt jövedelmező, ha legalább 200 hektáron gazdálkodott valaki.

A fejlesztő cég ezért a közelmúltban bemutatta a nitrogénérzékelő rendszer megfizethetőbb változatát,

az Isaria Pro-t, amely kiválóan alkalmas a kisebb gazdaságban is.

Az új Isaria Pro Compact érzékelőt nappali fényviszonyok használatára fejlesztették ki. Két érzékelőből áll, az egyiket a traktor kabinjához, általában a tükörkarokhoz erősítik. Ezen felül egy referencia-érzékelőt szerelnek a beeső fény mérésére, amelyet a traktor tetejére helyeznek. A két rendszer közötti különbség az, hogy a Pro Compact-ot  csak nappali fényben lehet használni,  míg a Pro Active rendszer éjjel-nappal használható.

Az újabb változat kidolgozásánál a fejlesztőmérnökök elsősorban a könnyű használatra összpontosítottak.

A fejlettebb Isaria Pro Active növényérzékelőhöz hasonlóan a Pro Compact modell lehetőséget ad a traktorvezetőnek a bevált egypontos üzemmód automatikus kalibrálással történő használatára. Ez lehetővé teszi az azonnali munkakezdést is. Például az őszi búza esetében a rendszer méri a termesztéshez szükséges biomasszát és tápanyagokat. Ezen paraméterek alapján pontosan meghatározza és szabályozza a műtrágyamennyiséget.

Lehetőség van arra is, hogy egy

számítógépes szoftverrel egészítsék ki a rendszert, amely a  munkák során összegyűjtött adatotokat számítógépre továbbítja, majd az elemzéseket végez.

Erre az Isaria Connect online programot használják. A szoftver lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy teljes termelési feladatokat készítsen egy adott területre az otthoni számítógépén, majd elküldje azokat a traktor Isobus termináljára. A teljes rendszer ára Németországban nettó 12 ezer Euro.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A sertéshús várható világpiaci alakulása

Az elkövetkező évtizedben a sertéságazat helyzete nagymértékben függ majd az ázsiai kereslettől és az ASP alakulásától az Európai Bizottság november végi jelentése szerint.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

Magyarország egyik meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozása, az AXIÁL Kft. ismét ott lesz a 2020. január 22. és 25. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow rendezvényen, melynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

Kedveltebb a külföldi vetőmag, mint a hazai

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közzétette a 2018-2019 közötti egyéves vetőmagszaporítási és -forgalmazási adatokat. Eszerint a fémzárolt vetőmagok mennyisége csökkent. A gazdák pedig szívesebben választanak külföldi nemesítésű fajtákat.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Traktorpremier az Agritechnikán

A minszki traktorgyár új 50 és 75 LE közötti motorteljesítményű családtagokból álló szériát állított ki a világ legnagyobb me­zőgépkiállításán Hannoverben.

Új meztelencsigák érkeztek, még nem tudni, hogy ezek is lerágják-e majd a fél kertet

2019-ben a kertészeti kultúrákban, de helyenként a szántóföldön is nehezen leküzdhető károkat okoztak a csupasz- vagy más néven a meztelencsigák. Ráadásul az év második felében újabb két csupaszcsigafaj jelent meg Magyarországon – most még nem tudni, hogy mennyire találják meg nálunk az életfeltételeiket, de jobb felkészülni.

Egyre kevesebben szántanak Amerikában

A szántás és a szintetikus vegyszerek helyett egyre többen választják a minimális talajművelést az USA-ban. Ha nem változtatunk a hagyományos művelésen, hamarosan elveszik a kultúrnövények termesztésének lehetősége.

Tények és összefüggések: Szabó Jenő kapta idén az Adorján János-díjat

A Magyar Mezőgazdaság hetilap első főszerkesztőjének nevével fémjelzett díjat idén az elismert agrárközgazdász-szakember, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. kiváló külsős szerzője kapta. Az ünnepélyes díjátadóra a gödöllői Grassalkovich-kastélyban került sor.

Állattenyésztőből szójanemesítő - Kutatás mesterfokon

A Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület által alapított díjat a szójatermesztés hazai innovációjában élen járó szójanemesítőnek, Fülöpné Kuszák Katalinnak ítélték oda. Az elismerést Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és a néhai Seiwerth Gábor fia, Seiwerth Márton, a Lajtamag Kft ügyvezetője adta át az egyesület évzró rendezvényén.

A cél, hogy a termelés legyen nyereséges - a fehérjenövény-ágazat lehetőségei

Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét. Mindezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.