Back to top

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.

A német Fritzmeier cég korábban kifejlesztett egy professzionális nitrogén érzékelő rendszert, az Isaria Pro Active-t, amely viszont csak akkor volt jövedelmező, ha legalább 200 hektáron gazdálkodott valaki.

A fejlesztő cég ezért a közelmúltban bemutatta a nitrogénérzékelő rendszer megfizethetőbb változatát,

az Isaria Pro-t, amely kiválóan alkalmas a kisebb gazdaságban is.

Az új Isaria Pro Compact érzékelőt nappali fényviszonyok használatára fejlesztették ki. Két érzékelőből áll, az egyiket a traktor kabinjához, általában a tükörkarokhoz erősítik. Ezen felül egy referencia-érzékelőt szerelnek a beeső fény mérésére, amelyet a traktor tetejére helyeznek. A két rendszer közötti különbség az, hogy a Pro Compact-ot  csak nappali fényben lehet használni,  míg a Pro Active rendszer éjjel-nappal használható.

Az újabb változat kidolgozásánál a fejlesztőmérnökök elsősorban a könnyű használatra összpontosítottak.

A fejlettebb Isaria Pro Active növényérzékelőhöz hasonlóan a Pro Compact modell lehetőséget ad a traktorvezetőnek a bevált egypontos üzemmód automatikus kalibrálással történő használatára. Ez lehetővé teszi az azonnali munkakezdést is. Például az őszi búza esetében a rendszer méri a termesztéshez szükséges biomasszát és tápanyagokat. Ezen paraméterek alapján pontosan meghatározza és szabályozza a műtrágyamennyiséget.

Lehetőség van arra is, hogy egy

számítógépes szoftverrel egészítsék ki a rendszert, amely a  munkák során összegyűjtött adatotokat számítógépre továbbítja, majd az elemzéseket végez.

Erre az Isaria Connect online programot használják. A szoftver lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy teljes termelési feladatokat készítsen egy adott területre az otthoni számítógépén, majd elküldje azokat a traktor Isobus termináljára. A teljes rendszer ára Németországban nettó 12 ezer Euro.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy bűnszervezett 500 millió forint értékű EU-s támogatást tulajdonított el

Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztésre ítélt, közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Célegyenesbe fordultak a KAP reform tárgyalásai Brüsszelben

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

A Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A gamer óriások a Grimme csapatot győzték le a 30.000 eurós díjért. A Corteva Agriscience örömmel jelenti be, hogy a Trelleborg csapat nyerte a Farming Simulator Liga döntőjét.

Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat szennyezett levegőben

A levegőszennyezés miatt a virágok illata már nem vonzza a beporzó rovarokat, ezért veszélybe kerülhet több növényfaj is.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020 évi Termékgyártási Kiválósági Díjat

A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak. A Corteva Agriscience bejelentette, hogy több kategóriában is elnyerte az egyesült államokbeli Termékgyártók Nemzeti Szövetsége (National Association of Manufacturers) által megítélt Termékgyártási Kiválósági Díjat (Manufacturing Leadership Award).

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

Nagy gazdák harca a pici egerek

A német gazdák, gabonatermelők, ültetvények tulajdonosai aggódnak az idei termés miatt, és most nem az időjárás vagy a koronavírus okozza a legtöbb nehézséget számukra, hanem az igen nagy számban elszaporodott rágcsálók, amelyek még a betakarítás előtt jócskán megdézsmálják a termést.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.