Back to top

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.

A Lila-hegy tetején a KAEG Zrt. saját forrásából tavaly elkészült kilátó egy földmérési célokat szolgáló mérőtorony, egy vasbeton kupola köré épült. Ezt a vasbeton felületet a környék bátor, tériszonytól nem szenvedő, kreatív ifjúsága graffiti felületnek használta korábban is. Ez adta az ötletet, hogy ha előbb-utóbb úgyis telerajzolják, akkor legyenek ezek az illusztrációk tetszetősek, szépek, kulturáltak. 

A mostani fejlesztés másik jelentős eleme az éjszakai díszkivilágítás. A napelemes technológia, környezetbarát módon teszi még látványosabbá a kilátót az éjszakai túrázást is bevállaló természetjárók számára.

A fenntartó eddig is azt tapasztalta, hogy a létesítmény nagy népszerűségnek örvend, különösen Győrújbarát és Nyúl községek lakói körében. A különleges díszítésnek és kivilágításnak köszönhetően pedig várhatóan még többen választják úti célként a Lila-hegyen álló kilátót.

A  megvalósítást végül Nyéki Lajos graffitiművészre bízták. Szűcs Mihály tanár úr pedig a panorámaképek elkészítésében segített.

A táblák kiválóan szemléltetik azt az érdekességet, hogy kedvező légköri viszonyok esetén, jóval messzebbre láthatunk el a kilátó legmagasabb pontjáról, mint ami a tengerszint feletti magasságból következne.

A rajzokat Nyéki Lajos készítette

Forrás: 
KAEG

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Félmilliárd forintból épült meg a Cerbona új raktára

Ünnepélyes keretek között avatta fel a több mint 500 millió forintból megépült új raktárát a Cerbona Élelmiszergyártó Kft. A közel 6 évtizedes múltra visszatekintő székesfehérvári cég vezetői szerint fontos mérföldkőhöz érkezett ezzel a vállalat.

Jövőkép és konkrét terv is kell - Tejelőszarvasmarha-telep 3000 tehennel

A Somogy megyei Bos-Frucht Agrárszövetkezet két tejelőszarvasmarha-telepével, 3000 tehenével, évi több milliárd forintos nettó árbevételével tekintélyes gazdaságnak számít hazánkban.

Feltámasztották a legendás magyar márkát

Újra palackozzák az egykor legendás üdítőitalt, a Bambit egy horvátzsidányi palackozóüzemben - idézi a napi.hu a Forbest.

Asztroturisztikai látogatóközpont épül a Bükkben

Az élőhelyek és a fajok védelme mellett a természeti értékek bemutatását is kiemelt feladatként kezelik a nemzeti parkok, hiszen a felmérések is bizonyítják, hogy a pihenni vágyók 75 százaléka túrázással, természetjárással, valamilyen aktív kikapcsolódással, ökoturisztikai élménnyel szeretné összekötni a pihenését – mondta Rácz András Répáshután..

A Spar 4,5 milliárd forintból bővíti bicskei és üllői logisztikai központját

A Spar 4,5 milliárd forint beruházással bővíti bicskei és üllői logisztikai központját. A tájékoztatás szerint a kapacitásbővítő beruházásokat a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. saját forrásból valósítja meg - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Minden beruházás a magyar agrárium értékét növeli

Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amire 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca – közölte Nagy István Agrárminiszter Dabason a Lakto Kft. telepátadóján.

Előregyártott mézház

Egy-egy beruházással kapcsolatban a várakozások gyakran nem, vagy csak részben teljesülnek. A nagyobb méhészetek egyik legnagyobb beruházása a mézház. Az épület, ahol a méhészet háttérmunkája zajlik, ahol pergetni lehet, ahol a mézet tárolják. A mézház - főleg pergetésre, méztárolására használt - egyik új típusát mutatjuk be.

Mérföldkőnek számító fejlesztést adott át az OMSZ

Automata rádiószondázó berendezéseket adott át az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapesten és Szegeden. A fővárosi avatóünnepségen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: e fejlesztések széles körű társadalmi érdekeket szolgálnak, egyszersmind erősítik a helyünket a világ élvonalában ezen a tudományterületen.