Back to top

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Körültekintően kell választani, hogy a bor savai, a gyümölcsös zamat selymesen simuljon a mártásba, kellemesen savanyítsa a levest, vagy éppen a hús karakteréhez adjon lágy ellenpontot.

Ha beköszönt az ősz, hagymával, zöldségekkel társulhat, vadakat szelídíthet, szőlővel együtt süteménybe vegyülhet. Később készülhet borbamártogatós, bársonyos borleves kövérre hízott mazsolaszemekkel, a hideg napokon pedig egy bögre forró, fűszeres forralt bor adhat meleget testnek-léleknek.

Gyöngyhagymás fácánbecsinált kelgombóccal

Hozzávalók: egy fácán, só, 5 dkg vaj, 1 nagy és 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 20 dkg ecetes gyöngyhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál liszt, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld

A megtisztított, konyhakész fácánt sóval bedörzsöljük, megfelelő méretű vaslábosba tesszük, forró vajjal leöntjük. Egy liter vízzel felöntjük, lefedjük. Forró sütőbe téve 200 fokon addig főzzük, míg a hús megpuhul – ez általában 60-90 perc. Ha a hús puha, a levét leszűrjük, félretesszük, a fácánt feldaraboljuk. Az olajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lecsöpögtetett gyöngyhagymát. Liszttel meghintjük, beletesszük a feldarabolt fácánt, átforgatjuk, majd felöntjük a borral és annyi fácánfőzőlével, amennyi éppen ellepi. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és addig forraljuk gyöngéden gyöngyözve, míg a mártás kellő sűrűségű lesz. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva adjuk az asztalra. Nagyon kellemes köret mellé a kelkáposztás szalvétagombóc.

TIPP - A fácánt készíthetjük a tűzhelyen is, nem csak sütőben.

Kelgombócok

A gombócokhoz négy szikkadt zsemlét apró kockára vágunk és megpirítjuk.
2 tojást 2 dl tejjel elhabarunk, hozzáadunk 20 dkg lisztet, kevés sót, majd a zsemlekockákat és 20 dkg leforrázott, apróra vágott kelkáposztalevelet. Egy konyharuhát zsírral megkenünk, a masszát ráhalmozzuk, rúd alakban föltekerjük. A két végén megkötjük és forrásban lévő sós vízben 30-35 percig lassú tűzön főzzük. A vízből kiemeljük, kicsomagoljuk, fölszeletelve kínáljuk bármilyen mártásos húsétel mellé.

Szőlős-mazsolás kenyér

„Gorombára őrölt lisztet áztass 9 napig szőlőlében. Dagassz belőle kenyeret aszú szőlővel, cserépben süsd meg. Várd meg, míg langyosra hűl, akkor törd csak le a cserepet róla” – így szólt Apicius hiteles írása, ami az egyetlen, az ókori Rómából ránk maradt szakácsirodalom. Megpróbáltunk a mai időknek megfelelően hasonlóképpen eljárni, és mondhatom, az eredmény igencsak ínycsiklandó lett!

Fotó: Vass András/Rózsakunyhó

Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 3 dl szőlőlé, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20-25 dkg finomliszt

A teljes kiőrlésű lisztet a szőlőlébe szórjuk, összekeverjük, és lefedve, szobahőmérsékleten legalább egy napra félretesszük. Ekkor belemorzsoljuk az élesztőt, kiskanálnyi sót adunk hozzá, és a finomlisztet folyamatosan adagolva, alaposan megdagasztjuk. Ha már összeállt a tészta, a mazsolát beleszórjuk, és azzal együtt készre gyúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy legalább kétszer akkora űrtartalmú cseréptálat vagy virágcserepet, mint
a tészta, a tésztát belehelyezzük. Kendővel leborítjuk és hagyjuk szép kövérre kelni. Bő másfél óra elteltével késsel behasogatjuk, vízzel lekenjük és előmelegített sütőbe tesszük. 190 fokon 40-45 perc alatt szép ropogósra sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk.

TIPP - A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.

Szőlős kosárka

Szőlőszemeket csipegetni egy illatos szőlőfürtről szerencsés esetben nem csak a seregélyek kiváltsága! Szőlővel, szőlőlével süteményt készíteni pedig igazi kihívás! A ropogós tésztakosárka, az aromás túrókrém oly mesteri összhangban áll készen a szőlőszemek dicséretének dalba öntésére, hogy ennél szebbet talán el sem lehet képzelni. Nálunk ez a mutatós szőlős kosárka mindig dupla adagban készül…

Hozzávalók:

• a tésztához 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl

• a töltelékhez 25 dkg túró, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál méz

• a tetejére 30 dkg szőlő, 1 csomag tortazselé-por, 1 dl tokaji bor, 1,5 dl narancslé

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sütőport és a tojássárgájával meg a tejföllel összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott-belisztezett kosárka-formákat. Tepsire sorakoztatva előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A túrót szitán áttörjük, ízesítjük citromhéjjal, vaníliás cukorral, a mézzel összedolgozzuk és a formából kiborított tésztakosárkákba töltjük. Szőlőszemekkel a tetejét csinosan kirakosgatjuk. A borhoz öntjük a narancslevet, beleszórjuk a tortazselé-port és a leírás szerint elkészítjük a zselét, amivel a kosárkákat kifényezzük.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Égi mentők

Erdőn-mezőn túrázó, hegyen-völgyön barangoló embert egy pillanat alatt érhet baleset. Ha nagy a baj, az égiek segítségét kérjük. És a gondviselés „kétkezi” képviselői le is szállnak hozzánk a magasból. Sárga helikopterrel érkeznek, és légimentőknek hívják őket.

Súlyos tévhitek a tojástermelés körül

A fenntarthatósági szempontok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

A takarónövények növelhetik a földigiliszták számát

Egy újabb kutatás felfedezte, hogy a takarónövények termesztése és a talajművelés csökkentése megháromszorozhatja a talajban lakó földigiliszták számát, ami egészségesebb talajt eredményez.