Back to top

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Körültekintően kell választani, hogy a bor savai, a gyümölcsös zamat selymesen simuljon a mártásba, kellemesen savanyítsa a levest, vagy éppen a hús karakteréhez adjon lágy ellenpontot.

Ha beköszönt az ősz, hagymával, zöldségekkel társulhat, vadakat szelídíthet, szőlővel együtt süteménybe vegyülhet. Később készülhet borbamártogatós, bársonyos borleves kövérre hízott mazsolaszemekkel, a hideg napokon pedig egy bögre forró, fűszeres forralt bor adhat meleget testnek-léleknek.

Gyöngyhagymás fácánbecsinált kelgombóccal

Hozzávalók: egy fácán, só, 5 dkg vaj, 1 nagy és 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 20 dkg ecetes gyöngyhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál liszt, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld

A megtisztított, konyhakész fácánt sóval bedörzsöljük, megfelelő méretű vaslábosba tesszük, forró vajjal leöntjük. Egy liter vízzel felöntjük, lefedjük. Forró sütőbe téve 200 fokon addig főzzük, míg a hús megpuhul – ez általában 60-90 perc. Ha a hús puha, a levét leszűrjük, félretesszük, a fácánt feldaraboljuk. Az olajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lecsöpögtetett gyöngyhagymát. Liszttel meghintjük, beletesszük a feldarabolt fácánt, átforgatjuk, majd felöntjük a borral és annyi fácánfőzőlével, amennyi éppen ellepi. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és addig forraljuk gyöngéden gyöngyözve, míg a mártás kellő sűrűségű lesz. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva adjuk az asztalra. Nagyon kellemes köret mellé a kelkáposztás szalvétagombóc.

TIPP - A fácánt készíthetjük a tűzhelyen is, nem csak sütőben.

Kelgombócok

A gombócokhoz négy szikkadt zsemlét apró kockára vágunk és megpirítjuk.
2 tojást 2 dl tejjel elhabarunk, hozzáadunk 20 dkg lisztet, kevés sót, majd a zsemlekockákat és 20 dkg leforrázott, apróra vágott kelkáposztalevelet. Egy konyharuhát zsírral megkenünk, a masszát ráhalmozzuk, rúd alakban föltekerjük. A két végén megkötjük és forrásban lévő sós vízben 30-35 percig lassú tűzön főzzük. A vízből kiemeljük, kicsomagoljuk, fölszeletelve kínáljuk bármilyen mártásos húsétel mellé.

Szőlős-mazsolás kenyér

„Gorombára őrölt lisztet áztass 9 napig szőlőlében. Dagassz belőle kenyeret aszú szőlővel, cserépben süsd meg. Várd meg, míg langyosra hűl, akkor törd csak le a cserepet róla” – így szólt Apicius hiteles írása, ami az egyetlen, az ókori Rómából ránk maradt szakácsirodalom. Megpróbáltunk a mai időknek megfelelően hasonlóképpen eljárni, és mondhatom, az eredmény igencsak ínycsiklandó lett!

Fotó: Vass András/Rózsakunyhó

Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 3 dl szőlőlé, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20-25 dkg finomliszt

A teljes kiőrlésű lisztet a szőlőlébe szórjuk, összekeverjük, és lefedve, szobahőmérsékleten legalább egy napra félretesszük. Ekkor belemorzsoljuk az élesztőt, kiskanálnyi sót adunk hozzá, és a finomlisztet folyamatosan adagolva, alaposan megdagasztjuk. Ha már összeállt a tészta, a mazsolát beleszórjuk, és azzal együtt készre gyúrjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy legalább kétszer akkora űrtartalmú cseréptálat vagy virágcserepet, mint
a tészta, a tésztát belehelyezzük. Kendővel leborítjuk és hagyjuk szép kövérre kelni. Bő másfél óra elteltével késsel behasogatjuk, vízzel lekenjük és előmelegített sütőbe tesszük. 190 fokon 40-45 perc alatt szép ropogósra sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk.

TIPP - A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.

Szőlős kosárka

Szőlőszemeket csipegetni egy illatos szőlőfürtről szerencsés esetben nem csak a seregélyek kiváltsága! Szőlővel, szőlőlével süteményt készíteni pedig igazi kihívás! A ropogós tésztakosárka, az aromás túrókrém oly mesteri összhangban áll készen a szőlőszemek dicséretének dalba öntésére, hogy ennél szebbet talán el sem lehet képzelni. Nálunk ez a mutatós szőlős kosárka mindig dupla adagban készül…

Hozzávalók:

• a tésztához 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl

• a töltelékhez 25 dkg túró, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál méz

• a tetejére 30 dkg szőlő, 1 csomag tortazselé-por, 1 dl tokaji bor, 1,5 dl narancslé

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a sütőport és a tojássárgájával meg a tejföllel összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott-belisztezett kosárka-formákat. Tepsire sorakoztatva előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A túrót szitán áttörjük, ízesítjük citromhéjjal, vaníliás cukorral, a mézzel összedolgozzuk és a formából kiborított tésztakosárkákba töltjük. Szőlőszemekkel a tetejét csinosan kirakosgatjuk. A borhoz öntjük a narancslevet, beleszórjuk a tortazselé-port és a leírás szerint elkészítjük a zselét, amivel a kosárkákat kifényezzük.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.