0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

A kolumbiai hatóságok ez idáig 175 hektár banánültetvényt helyeztek karantén alá. A szakemberek régóta tartottak attól, hogy az eddig Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Mozambikon és Pakisztánban elterjedt kórokozó Latin-Amerikát is eléri, és kipusztítja a világ banánexportjának háromnegyedét adó ültetvényeket. Kolumbia ugyanis szomszédos a világ legnagyobb banántermelő nemzetével, Ecuadorral.

A kór megfékezése ebben a térségben egyet jelent az emberéletek megmentésével,

nyilatkozta Julio Berdegué, a FAO főigazgató-helyettese és régióképviselője. Hozzátette, hogy ebben a harcban a nemzeteknek közösen kell föllépniük, éppen ezért a FAO vészhelyzeti projektje segítséget nyújt a regionális, illetve nemzeti akciótervek kidolgozásához, a termelői közösségek képzéséhez a kór korai felismerése, nyomon követése, illetve a zárlati intézkedések megtétele érdekében, valamint a veszélyeztetett nemzetek közötti információcserében. Az irányítási feladatokat a nemzeti kormányok látják el.

A Panama-betegség kórokozója fertőzött szaporítóanyaggal, talajjal, vízzel, illetve egyéb mechanikai úton, ruházattal, eszközökkel, gépjárművekkel vihető át egyik helyről a másikra.

Éppen ezért a legfőbb feladata a továbbterjedés megfékezése. Ott ugyanis, ahova bejut a kórokozó, évtizedekig fönnmarad a talajban, és nincs semmilyen módszer az elpusztítására. Ez azonban csak közös erővel, az érintettek együttműködésével valósítható meg. Emellett a program kiterjed ellenálló fajták nemesítésére a banánültetvények fajtagazdagságának bővítése érdekében, valamint növény-egészségügyi intézkedésekre, megfelelő jogi szabályozó környezet megteremtésére, korai észlelési módszerek, kártevő-mentesítési és újratelepítési programok kidolgozására. A szintén a FAO kötelékébe tartozó Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) keretében 16 latin-amerikai ország növényvédelmi szakembereinek tartottak továbbképzést a kór továbbterjedésének megelőzési módszereiről.

A FAO szerint azonban

a Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása, a fajtadiverzitás növelése.

A világ banántermésének a 47 százalékát ugyanis a Cavendish fajta adja, bár a termelők közel ezer változat körül választhatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com