Back to top

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

A kolumbiai hatóságok ez idáig 175 hektár banánültetvényt helyeztek karantén alá. A szakemberek régóta tartottak attól, hogy az eddig Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Mozambikon és Pakisztánban elterjedt kórokozó Latin-Amerikát is eléri, és kipusztítja a világ banánexportjának háromnegyedét adó ültetvényeket. Kolumbia ugyanis szomszédos a világ legnagyobb banántermelő nemzetével, Ecuadorral.

A kór megfékezése ebben a térségben egyet jelent az emberéletek megmentésével,

nyilatkozta Julio Berdegué, a FAO főigazgató-helyettese és régióképviselője. Hozzátette, hogy ebben a harcban a nemzeteknek közösen kell föllépniük, éppen ezért a FAO vészhelyzeti projektje segítséget nyújt a regionális, illetve nemzeti akciótervek kidolgozásához, a termelői közösségek képzéséhez a kór korai felismerése, nyomon követése, illetve a zárlati intézkedések megtétele érdekében, valamint a veszélyeztetett nemzetek közötti információcserében. Az irányítási feladatokat a nemzeti kormányok látják el.

A Panama-betegség kórokozója fertőzött szaporítóanyaggal, talajjal, vízzel, illetve egyéb mechanikai úton, ruházattal, eszközökkel, gépjárművekkel vihető át egyik helyről a másikra.

A Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása
A Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása
Éppen ezért a legfőbb feladata a továbbterjedés megfékezése. Ott ugyanis, ahova bejut a kórokozó, évtizedekig fönnmarad a talajban, és nincs semmilyen módszer az elpusztítására. Ez azonban csak közös erővel, az érintettek együttműködésével valósítható meg. Emellett a program kiterjed ellenálló fajták nemesítésére a banánültetvények fajtagazdagságának bővítése érdekében, valamint növény-egészségügyi intézkedésekre, megfelelő jogi szabályozó környezet megteremtésére, korai észlelési módszerek, kártevő-mentesítési és újratelepítési programok kidolgozására. A szintén a FAO kötelékébe tartozó Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) keretében 16 latin-amerikai ország növényvédelmi szakembereinek tartottak továbbképzést a kór továbbterjedésének megelőzési módszereiről.

A FAO szerint azonban

a Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása, a fajtadiverzitás növelése.

A világ banántermésének a 47 százalékát ugyanis a Cavendish fajta adja, bár a termelők közel ezer változat körül választhatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.

Biotermesztésben bizonyított a rovarháló

A mezőgazdasági fóliákat és hálókat gyártó olasz Arrigoni a biotermesztőknek is kínál megoldást rovarok elleni védekezésre. A legutóbbi eredményeket földibolhák elleni védekezésben érték el ökológiai művelésű rukkola (Diplotaxis tenuifolia) vetésben.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Hat természetes gyógyszer meghűlés és influenza ellen

Abban az időszakban vagyunk, amikor a meghűlés vagy az influenza könnyebben ledönthet bennünket a lábunkról. Van néhány, a konyhában is megtalálható természetes orvosság, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, sőt segíthet a megelőzésben is.

Méhészet - Öröklődő stresszhatás

A mézelő méhről ismeretünk egyre szélesebb. Talán induljunk a római kortól, ahol ökröt öltek le és azt tették zárt helyre, majd amikor onnan kiengedték a kifejlődött legyeket, hitték, abból nyernek rajokat, azaz így rajzanak a méhek. Ez a tudásszint mára már számunkra nevetséges, megmosolyogtató, de ne menjünk ilyen messzire, mai nap is akad bizonyára olyan „tudás”, melyet egykor nevetségesnek tartanak utódaink.