Back to top

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

A kolumbiai hatóságok ez idáig 175 hektár banánültetvényt helyeztek karantén alá. A szakemberek régóta tartottak attól, hogy az eddig Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Mozambikon és Pakisztánban elterjedt kórokozó Latin-Amerikát is eléri, és kipusztítja a világ banánexportjának háromnegyedét adó ültetvényeket. Kolumbia ugyanis szomszédos a világ legnagyobb banántermelő nemzetével, Ecuadorral.

A kór megfékezése ebben a térségben egyet jelent az emberéletek megmentésével,

nyilatkozta Julio Berdegué, a FAO főigazgató-helyettese és régióképviselője. Hozzátette, hogy ebben a harcban a nemzeteknek közösen kell föllépniük, éppen ezért a FAO vészhelyzeti projektje segítséget nyújt a regionális, illetve nemzeti akciótervek kidolgozásához, a termelői közösségek képzéséhez a kór korai felismerése, nyomon követése, illetve a zárlati intézkedések megtétele érdekében, valamint a veszélyeztetett nemzetek közötti információcserében. Az irányítási feladatokat a nemzeti kormányok látják el.

A Panama-betegség kórokozója fertőzött szaporítóanyaggal, talajjal, vízzel, illetve egyéb mechanikai úton, ruházattal, eszközökkel, gépjárművekkel vihető át egyik helyről a másikra.

A Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása
A Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása
Éppen ezért a legfőbb feladata a továbbterjedés megfékezése. Ott ugyanis, ahova bejut a kórokozó, évtizedekig fönnmarad a talajban, és nincs semmilyen módszer az elpusztítására. Ez azonban csak közös erővel, az érintettek együttműködésével valósítható meg. Emellett a program kiterjed ellenálló fajták nemesítésére a banánültetvények fajtagazdagságának bővítése érdekében, valamint növény-egészségügyi intézkedésekre, megfelelő jogi szabályozó környezet megteremtésére, korai észlelési módszerek, kártevő-mentesítési és újratelepítési programok kidolgozására. A szintén a FAO kötelékébe tartozó Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) keretében 16 latin-amerikai ország növényvédelmi szakembereinek tartottak továbbképzést a kór továbbterjedésének megelőzési módszereiről.

A FAO szerint azonban

a Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása, a fajtadiverzitás növelése.

A világ banántermésének a 47 százalékát ugyanis a Cavendish fajta adja, bár a termelők közel ezer változat körül választhatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

Hamarosan elkezdődik a sertéstelepek járványügyi besorolása

A sertéságazatnak az állategészségügy lesz a kulcsfontosságú területe. Tenyészteni már tudunk, van jó genetikánk, a technológiát is meg tudjuk venni, de a járványvédelemhez fel kell állítani a megfelelő ellenőrzési rendszert. A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége ennek érdekében kezdeményezte a telepek járványügyi besorolását - tájékoztatott Horvát István elnök.