Back to top

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

A kolumbiai hatóságok ez idáig 175 hektár banánültetvényt helyeztek karantén alá. A szakemberek régóta tartottak attól, hogy az eddig Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, Mozambikon és Pakisztánban elterjedt kórokozó Latin-Amerikát is eléri, és kipusztítja a világ banánexportjának háromnegyedét adó ültetvényeket. Kolumbia ugyanis szomszédos a világ legnagyobb banántermelő nemzetével, Ecuadorral.

A kór megfékezése ebben a térségben egyet jelent az emberéletek megmentésével,

nyilatkozta Julio Berdegué, a FAO főigazgató-helyettese és régióképviselője. Hozzátette, hogy ebben a harcban a nemzeteknek közösen kell föllépniük, éppen ezért a FAO vészhelyzeti projektje segítséget nyújt a regionális, illetve nemzeti akciótervek kidolgozásához, a termelői közösségek képzéséhez a kór korai felismerése, nyomon követése, illetve a zárlati intézkedések megtétele érdekében, valamint a veszélyeztetett nemzetek közötti információcserében. Az irányítási feladatokat a nemzeti kormányok látják el.

A Panama-betegség kórokozója fertőzött szaporítóanyaggal, talajjal, vízzel, illetve egyéb mechanikai úton, ruházattal, eszközökkel, gépjárművekkel vihető át egyik helyről a másikra.

A Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása
A Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása
Éppen ezért a legfőbb feladata a továbbterjedés megfékezése. Ott ugyanis, ahova bejut a kórokozó, évtizedekig fönnmarad a talajban, és nincs semmilyen módszer az elpusztítására. Ez azonban csak közös erővel, az érintettek együttműködésével valósítható meg. Emellett a program kiterjed ellenálló fajták nemesítésére a banánültetvények fajtagazdagságának bővítése érdekében, valamint növény-egészségügyi intézkedésekre, megfelelő jogi szabályozó környezet megteremtésére, korai észlelési módszerek, kártevő-mentesítési és újratelepítési programok kidolgozására. A szintén a FAO kötelékébe tartozó Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) keretében 16 latin-amerikai ország növényvédelmi szakembereinek tartottak továbbképzést a kór továbbterjedésének megelőzési módszereiről.

A FAO szerint azonban

a Panama-betegség kitörésének leghatékonyabb megelőzési módja a talajfertőtlenítés mellett a monokultúrás banántermesztés fölszámolása, a fajtadiverzitás növelése.

A világ banántermésének a 47 százalékát ugyanis a Cavendish fajta adja, bár a termelők közel ezer változat körül választhatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.