0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Elpusztult az első klónozott tehén

Szép kort élt meg a világ első klónozott tehene, Kaga, aki 21 évesen pusztult el Japán Ishikawa prefektúrájának állattenyésztési központjában – adta hírül a Kyodo News japán hírügynökség.

A közlemény szerint az állat magas kort, 21 évet és három hónapot élt (a tehenek átlagosan 20-25 évet élnek). Noto, a tehén hím ikre is hosszú életű volt, ő tavaly májusban hullott el.

A klónozott állatok 1998 júliusában születtek a Kindai Egyetem és a kutatóközpont közös kutatási programjában.

A tudósok azt a technológiát alkalmazták a klónozáshoz, amit a világ első klónállatánál, Dolly birkánál 1996-ban, Nagy-Britanniában.

Kaga egészségi állapota szeptember végére romlott le annyira, hogy már nehezen tudott lábra állni. Takarmány-kiegészítőkkel, vitaminokkal, gyulladáscsökkentővel próbáltak javítani az állapotán, de nem ez nem sikerült. Október elejére már lábra sem tudott állni a jószág.

Az ishikawai intézetben 2006-ra 14 tehenet klónoztak, a kutatást azonban később visszafogták, mivel 2009-ben betiltották a klónozott marhahús forgalmazását. A szarvasmarhákat ezt követően a klónozott tehenek élettartamának tanulmányozására tartották.

Forrás: english.kyodonews.net