Back to top

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.

Gálné Dignisz Éva volt az első női borász, aki elnyerte a szigorú szakmai grémium által adományozott Év Bortermelője címet 2013-ban.

Nem tudom, egy lánynak a fejében hogyan fordul meg, hogy a borászatot válassza, akkor, amikor ezt a szakmát a férfiak uralták.
Fotó: Csatlós Norbert

Lehet már kislánykorban arról álmodozni, ha nagy leszek, borász leszek? Kiderült, hogy inkább az orvosi és a tanári pályáról gondolkodott, de a biológia szeretete miatt végül a Kertészeti Egyetemre ment. Az édesapja mindig művelt szőlőt a ház körül és egy kis Balatonhoz közeli telken, és az esztergályos foglalkozását szívesen cserélte volna szőlészetre vagy borászatra, ezért örült lánya pályaválasztásának. Éva tehát szőlésznek jelentkezett, de akkor a felvételinél a fiúkat részesítették előnyben, így az élelmiszeripari karra került, ahol a borászatot választotta.

Szerencsére az egyetem utolsó évében megismerte Gál Csabát, aki viszont szőlészként végzett.

Házasságuk mindenképpen szerencsésnek mondható, és ezt követően együtt haladtak a pályájukon. Csaba a szigetcsépi egyetemi tangazdaságnál helyezkedett el. Éva a gyerekek születése után pedig a borászati üzem főborásza lett. A rendszerváltás után saját ültetvényt is telepítettek, amely 2002-ben kezdett termőre fordulni, akkor gondolták úgy, hogy legyen egy kis családi pincészet is. Eleinte kételkedtek abban, hogy valóban prosperálni fog, de mindenképpen meg szerették volna próbálni. Egy lerobbant telephelyet varázsoltak élvezettel újjá Szigetcsép mellett, ahol ma már borkóstoló terem, modern palackozó és tartályos feldolgozó található. A 2004-es szüret már itt indult, a Gál Pincészetben.

Fotó: Csatlós Norbert
Akkor kezdték el a borászkodást, amikor sokan abbahagyták, főként az alföldi területen.

Kicsiben indultunk, 2005 áprilisában került ki az első palack bor a pincészetből. A vendégeket, később a vevőket személyesen fogadták, beszélgettek a borokról és szájról szájra terjedt a pince híre. Két év alatt nagyon gyorsan ismertté vált. A bor minőségére mindig különösen figyeltek, komolyan vették a szakmai megmérettetéseket, kezdetektől sok hazai és külföldi versenyre benevezték a borokat, ahol szép sikerrel szerepeltek. Területeik egy része a Kunsági borvidékhez tartozik, de ők ezt büszkén vállalják, végül is a szakértelem, majd pedig az elkészült és megízlelhető borok bizonyítottak. A pincészet másik szőlőültetvénye pedig a Balaton-felvidéken, Lesencefalun található.

A világ legjobb Chardonnay-ja

A Franciaországban, Burgundiában megrendezett Chardonnay du Monde a Chardonnay borok világversenye, ahol idén 697-en versenyeztek 36 országból. A Gál Pincészet 2017-es bora bekerült az első 10 közé, egyedüli magyarként. A tíz legjobb között hat francia – köztük két pezsgő –, egy kanadai, egy brazil és egy dél-afrikai tétel található Gálék bora mellett. Az eredmény feljogosítja a pincészetet arra, hogy használhatja „a világ TOP 10 Chardonnay borának egyike” elnevezést.

A szőlő a Balaton-felvidéki területükön termett, és Szigetcsépen dolgozták fel. A 2017-es kiemelkedően jó évjárat volt, fantasztikus szép gyümölcs termett, ezért nagyon odafigyeltek a feldolgozásra. Acéltartályban erjesztették, utána négy hónapra fahordóba került, ahol egy hónapig batonázsolták, utána hagyták lenyugodni és egy darabig a seprőn érlelődni. Ezt követően tartályban tartott borral házasították össze. Így megmaradt a gyümölcsössége, a fajtajellege nem veszett el, a háttérben pedig visszaköszön a fahordó pozitív jellegzetessége, egy kis vajasság és a teltebb érzet. 

Hogy csak a legutóbbi sikert említsük, a 2017-es Chardonnay borukat a francia Chardonnay-világverseny TOP 10 bora közé választották.

Éva azt mondja, ebben a sikerben már a gyerekek is benne vannak. Szerencsésnek tartják magukat, amiért a fiuk is a kertészeti egyetemet választotta, a lányuk ugyan nem, de mégis nélkülözhetetlen tagja a pincészetnek.

Csaba, a kísérletező

Milyen lehet a szülőkkel együtt dolgozni? Ifjú Gál Csaba tapasztalata szerint nincs komoly feszültség, hiszen egy húron pendülnek, akkor is, ha szakmai kérdésekről van szó.

Amikor az édesapjával együtt mennek metszeni a szőlőbe, egyformán gondolkodnak, ugyanazokat a vesszőket vágják le, és ugyanazokat hagyják meg.

Örül annak is, hogy hagyják a szülei kibontakozni kísérletező kedvét.

Csaba sem azt gondolta gyerekkorában, hogy szőlész lesz majd belőle, de ebben nőtt fel, ezért úgy tervezte, hogy hobbiként néha majd szőlészkedik egy kicsit a szülei mellett. A gimnázium vége felé viszont már látta, hogy ez egész embert kívánó hivatás. A család részéről nem volt nyomás, de ő is követte példájukat és a kertészeti egyetemre jelentkezett, amit egyáltalán nem bánt meg.

Először kertészmérnök-szőlészként végzett alapképzésen, majd megszerezte a növényorvosi mesterdiplomát.

Most már el sem tudná képzelni, hogy mással foglalkozzon, ezért az idén a szőlész-borász mesterképzésbe is belevágott. Ha ezt is elvégzi, akkor komplex szőlész-borász-növényorvos tudással rendelkezik majd, ami nagyon ideális, hiszen ez a három szakma egymásra épül, így látszanak igazán az ok-okozati összefüggések. A tervek között szerepel külföldi szakmai tapasztalatszerzés és sok izgalmas kísérletezés a borokkal.

Zsuzsi, a kakukktojás

A szülők szabad utat adtak a gyerekeknek, hogy kialakuljon az érdeklődési körük, és Zsuzsinak ez a nyelvészet lett. A német, francia, angol, latin és az olasz nyelvbe, valamint a francia irodalomba is beásta magát. Végül bölcsészdiploma birtokosa lett, francia nyelvész és tanár végzettséggel. A diplomaosztóhoz közeledve is az volt a terve, hogy tanárként fog elhelyezkedni, és szívesen belekezdene egy nyelvész doktori programba. Míg ő az iskolapadban ült, a családi cég fejlődött, növekedett, egyre több volt az intéznivaló, ezért a szünetekben, és az egyetem mellett is levett egy keveset a szülők válláról.

Fotó: Csatlós Norbert

Mindig élvezte a borfesztiválokat, a borbemutatókat és a rendezvényeket, ahol részt vettek.

Kiderült, hogy az egyetemi évek alatt a bölcsészet mellett azért a kertészeti egyetem borászati kurzusára is futotta érdeklődéséből, és egy borkóstoló kurzust is elvégzett. Úgyhogy mire a diplomamunkához érkezett, a két érdeklődés összeért, ezért a téma a francia szőlőfajtanevek eredete lett. Zsuzsi nem lett tanár, egyelőre, jelenleg egy francia férfi felesége, fiatal anyuka és lelkesen belevetette magát a pincészet marketing-, kereskedelmi ügyeibe és a vendéglátásba. Ez a változatos munka éppen neki való, teljesen beszippantotta a pincészet világa, mondja.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.

Mi a helyzet a magyar borral? Külkereskedelmünk 2020 elején

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54%-kal bővült.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Készletnyilvántartás: a szüreti ár alapja

Fontos tudni, hogy mennyi bor található a pincékben, amely nélkül szinte tervezhetetlen az ágazat működőképessége. Minden évben, szüret előtt elhangzik, hogy óriásiak a készletek, a felvásárlók nem akarnak sem bort, sem szőlőt venni, így sikerül lenyomniuk az árakat.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.

A kecsketartás csak távolról romantikus - Egy kezdő állattartó kalandjai

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A kezdők vakmerőségével ugrottunk fejest, és noha bicskánk eddig még nem tört bele az önként vállalt létformába, pár tanulságos pofont már kiosztott nekünk az élet.