0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Dr. Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen hangsúlyozta:a kormány számára kiemelt feladat, hogy a hazai sajtokat együk és támogassuk. A minőségi kézműves sajtok készítői elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel érik el a vásárlókat. Ezért volt fontos számukra a termelői piacok létesítésének korábbi támogatása, a következő időszakban pedig pályázat útján a sajtosok beruházásaikhoz nyújtanak majd segítséget.
Elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják.
Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is – tette hozzá. A következő lépés pedig az, hogy

a szállodákat és vendéglátókat ösztönözzék arra, hogy a kínálatukban legyenek jó minőségű magyar kézműves sajtok is.

A megnyitót követően hirdették ki a sajtverseny eredményét, az elbírált sajtok készítői – többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások sajtmesterei – termékeik értékelése nyomán arany, ezüst vagy bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át.

A sajtmustrán a nagyközönség személyesen találkozhat a legjobb magyar, erdélyi és szerbiai sajtmesterekkel, első kézből tanulhat arról, mitől is lesz a sajt igazán jó. S ahogy azt a vendéglátó Törley Pezsgőmanufaktúra ügyvezető igazgatója, Kovács György hangsúlyozta, a sajtmustra után tudatosabban vásárolhatnak a nagyobb üzletek sajtpultjainál is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu