Back to top

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Az élesztőt leginkább tésztafélék készítésénél használjuk, pedig ha nyersen is fogyasztjuk, jót tesz az egészségünknek, összetétele miatt pedig a vegetáriánusok legfontosabb étrend kiegészítője lehet.

De mi is valójában az élesztő? Az élesztő szó a gombák egy csoportjának gyűjtőfogalma, pontosabban a belőlük készült élelmiszeripari termék. Hivatalosabb megfogalmazásban:

drapp színű, frissen rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer.

Ez a jellegtelen külsejű, viszont jellegzetesen pikáns ízű anyag rengeteg vitamint tartalmaz, főként B-vitaminokat, emellett fontos aminosavak találhatók benne. Legfőbb forrása a szerves vasnak, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, foszfor és a kén is. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza az emésztést. Ezért a diétázóknak a fogyásban is segít. Szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára.

Stressz és fáradtság ellen is alkalmazható, emellett bőrregeneráló hatása van, feszesít és fiatalít, a hajat pedig fényesebbé, egészségesebbé varázsolja. Problémás, zsíros bőr esetén pedig a belőle készült maszk gyulladáscsökkentő, sebgyógyító tulajdonsága miatt hatásos.

A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy reggelente étkezés előtt fogyasszunk belőle, ennek legegyszerűbb módja, ha a friss élesztőből lecsípünk egy kis darabot. De ugyanilyen hatású a szárított élesztő, ezt langyos vízben, vagy tejben kell feloldani és ebből inni egy-két kortyot.  Aki nagyon idegenkedik az ízétől, annak megoldás az élesztő tabletta.

Az élesztő fogyasztása nem új keletű találmány, elődeink, főként a háborús években készítették az élesztőpástétomot,

amit a szakemberek most is ajánlanak, főként vegetáriánusoknak, hiszen kitűnő fehérjeforrás.

Az elkészítése ilyen egyszerű: rengeteg variációja van, ehhez egy vöröshagyma, 1 kocka élesztő, 3 tojás, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 6 dl tej, őrölt paprika, kurkuma, só, bors, és ízlés szerint zöldfűszerek kellenek. A hagymát meg kell dinsztelni és megszórni pirospaprikával, Egy edénybe morzsoljuk az élesztőt, amit elkeverünk a tojással, zsemlemorzsával és a tej felével. A masszát a hagymához adjuk, és lassú tűzön főzzük állandóan kevergetve, apránként hozzáadjuk a maradék tejet és addig főzzük, míg besűrűsödik, végül hozzáadjuk a zöldfűszereket. Így lesz belőle finom szendvicskrém.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Égi mentők

Erdőn-mezőn túrázó, hegyen-völgyön barangoló embert egy pillanat alatt érhet baleset. Ha nagy a baj, az égiek segítségét kérjük. És a gondviselés „kétkezi” képviselői le is szállnak hozzánk a magasból. Sárga helikopterrel érkeznek, és légimentőknek hívják őket.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Súlyos tévhitek a tojástermelés körül

A fenntarthatósági szempontok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Előzzük meg a moníliát

A moníliás betegség kórokozója olyan gomba, amely a gyümölcsfák virágait, hajtásait, vesszőit, a termőnyársakat, valamint a gyümölcsöket fertőzi. A monília az összes gyümölcsfán előfordul és évi rendszerességgel okoz problémát a házikertekben. A veszélyes gombabetegség főleg nedves, csapadékos évjáratokban gyakori.

18 ezer magyar méhész helyzete válságos

Uniós megoldást sürgetnek a méhészek, akik a közös piacon jóval a termelői ár alatt, megalázó összegekért tudják csak értékesíteni a mézet. A hazai mézexportőrök már leálltak a vásárlással. Ha ennek hatására a méhészek is beszüntetik a tevékenységüket, komoly, kontinens szintű ökológiai válság alakulhat ki.