Back to top

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Az élesztőt leginkább tésztafélék készítésénél használjuk, pedig ha nyersen is fogyasztjuk, jót tesz az egészségünknek, összetétele miatt pedig a vegetáriánusok legfontosabb étrend kiegészítője lehet.

De mi is valójában az élesztő? Az élesztő szó a gombák egy csoportjának gyűjtőfogalma, pontosabban a belőlük készült élelmiszeripari termék. Hivatalosabb megfogalmazásban:

drapp színű, frissen rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer.

Ez a jellegtelen külsejű, viszont jellegzetesen pikáns ízű anyag rengeteg vitamint tartalmaz, főként B-vitaminokat, emellett fontos aminosavak találhatók benne. Legfőbb forrása a szerves vasnak, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, foszfor és a kén is. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza az emésztést. Ezért a diétázóknak a fogyásban is segít. Szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára.

Stressz és fáradtság ellen is alkalmazható, emellett bőrregeneráló hatása van, feszesít és fiatalít, a hajat pedig fényesebbé, egészségesebbé varázsolja. Problémás, zsíros bőr esetén pedig a belőle készült maszk gyulladáscsökkentő, sebgyógyító tulajdonsága miatt hatásos.

A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy reggelente étkezés előtt fogyasszunk belőle, ennek legegyszerűbb módja, ha a friss élesztőből lecsípünk egy kis darabot. De ugyanilyen hatású a szárított élesztő, ezt langyos vízben, vagy tejben kell feloldani és ebből inni egy-két kortyot.  Aki nagyon idegenkedik az ízétől, annak megoldás az élesztő tabletta.

Az élesztő fogyasztása nem új keletű találmány, elődeink, főként a háborús években készítették az élesztőpástétomot,

amit a szakemberek most is ajánlanak, főként vegetáriánusoknak, hiszen kitűnő fehérjeforrás.

Az elkészítése ilyen egyszerű: rengeteg variációja van, ehhez egy vöröshagyma, 1 kocka élesztő, 3 tojás, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 6 dl tej, őrölt paprika, kurkuma, só, bors, és ízlés szerint zöldfűszerek kellenek. A hagymát meg kell dinsztelni és megszórni pirospaprikával, Egy edénybe morzsoljuk az élesztőt, amit elkeverünk a tojással, zsemlemorzsával és a tej felével. A masszát a hagymához adjuk, és lassú tűzön főzzük állandóan kevergetve, apránként hozzáadjuk a maradék tejet és addig főzzük, míg besűrűsödik, végül hozzáadjuk a zöldfűszereket. Így lesz belőle finom szendvicskrém.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Sokféle bajra gyógyír a terápiás kert

Egyre több helyen alakítanak ki terápiás kerteket. Már a 18. században felfedezték, hogy mely betegségekre vannak jótékony hatással ezek a gyógyító helyek.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Öt évre kellene kiszámítható szerződéseket kötni – Tejpiaci körkép

Jelenleg nyugodtak a körülmények a hazai tejpiacon, de nem volt ez elmondható négy, vagy akár öt évvel ezelőtt. Mindez annak köszönhető, hogy kevesebb az olyan kirívó piaci jelenség, ami évekkel ezelőtt minden napos volt. De már látszódnak olyan jelek is, melyek aggodalomra adnak okot. Nem a keresleti oldalról vannak félelmek, mert azt látni, hogy kínálat – kereslet egyensúlyban van.

Hat természetes gyógyszer meghűlés és influenza ellen

Abban az időszakban vagyunk, amikor a meghűlés vagy az influenza könnyebben ledönthet bennünket a lábunkról. Van néhány, a konyhában is megtalálható természetes orvosság, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, sőt segíthet a megelőzésben is.

Az egységes támogatásért tüntettek a kelet-európai gazdák Brüsszelben

Több mint 50 közép-kelet-európai, lengyel, cseh, szlovák, litván és lett gazda tüntetett tegnap Brüsszelben, az EU vezetőinek csúcstalálkozója előtt, felhívva a figyelmüket korábbi ígéreteikre, ami szerint egységesítik a KAP-kifizetéseket az EU teljes területén.

Célkeresztben a karácsonyi vásárok: súlyos hiányosságok is előfordultak

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében országszerte az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Eddig főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.