Back to top

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Az élesztőt leginkább tésztafélék készítésénél használjuk, pedig ha nyersen is fogyasztjuk, jót tesz az egészségünknek, összetétele miatt pedig a vegetáriánusok legfontosabb étrend kiegészítője lehet.

De mi is valójában az élesztő? Az élesztő szó a gombák egy csoportjának gyűjtőfogalma, pontosabban a belőlük készült élelmiszeripari termék. Hivatalosabb megfogalmazásban:

drapp színű, frissen rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer.

Ez a jellegtelen külsejű, viszont jellegzetesen pikáns ízű anyag rengeteg vitamint tartalmaz, főként B-vitaminokat, emellett fontos aminosavak találhatók benne. Legfőbb forrása a szerves vasnak, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, foszfor és a kén is. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza az emésztést. Ezért a diétázóknak a fogyásban is segít. Szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára.

Stressz és fáradtság ellen is alkalmazható, emellett bőrregeneráló hatása van, feszesít és fiatalít, a hajat pedig fényesebbé, egészségesebbé varázsolja. Problémás, zsíros bőr esetén pedig a belőle készült maszk gyulladáscsökkentő, sebgyógyító tulajdonsága miatt hatásos.

A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy reggelente étkezés előtt fogyasszunk belőle, ennek legegyszerűbb módja, ha a friss élesztőből lecsípünk egy kis darabot. De ugyanilyen hatású a szárított élesztő, ezt langyos vízben, vagy tejben kell feloldani és ebből inni egy-két kortyot.  Aki nagyon idegenkedik az ízétől, annak megoldás az élesztő tabletta.

Az élesztő fogyasztása nem új keletű találmány, elődeink, főként a háborús években készítették az élesztőpástétomot,

amit a szakemberek most is ajánlanak, főként vegetáriánusoknak, hiszen kitűnő fehérjeforrás.

Az elkészítése ilyen egyszerű: rengeteg variációja van, ehhez egy vöröshagyma, 1 kocka élesztő, 3 tojás, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 6 dl tej, őrölt paprika, kurkuma, só, bors, és ízlés szerint zöldfűszerek kellenek. A hagymát meg kell dinsztelni és megszórni pirospaprikával, Egy edénybe morzsoljuk az élesztőt, amit elkeverünk a tojással, zsemlemorzsával és a tej felével. A masszát a hagymához adjuk, és lassú tűzön főzzük állandóan kevergetve, apránként hozzáadjuk a maradék tejet és addig főzzük, míg besűrűsödik, végül hozzáadjuk a zöldfűszereket. Így lesz belőle finom szendvicskrém.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.