Back to top

Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

A Kötelező érvényű Tarifális Felvilágosítás (KTF) az Európai Unió minden tagországában minden vámigazgatására nézve jogilag kötelező érvényű, azaz praktikusan szolgálja a gazdálkodó biztonságát a tekintetben, hogy nincs tévedési lehetőség az áru besorolásakor – írja a nak.hu.

A KTF-határozat iránti kérelmet régebben papíralapú formanyomtatványon lehetett benyújtani, egészen a 2014/255/EU végrehajtási határozat mellékletében említett KTF-rendszer első korszerűsítési szakaszának végéig, majd 2018. január 1-től az intézet e-Papír szolgáltatás útján fogadta a szakmai vélemény iránti kérelmeket.

Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával a kérelmek benyújtására 2019. szeptember 30-ig volt lehetőség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019. október 1-jét követően a határozatok kiadásával kapcsolatos kommunikációt az EBTI-n (az „Uniós  Vámkódex  –  Kötelező  érvényű tarifális  felvilágosítás (KTF)” projekt keretében korszerűsített európai kötelező érvényű tarifális felvilágosítási rendszer) keresztül folytatja. Ettől az időponttól az EBTI rendszerben az ún. Gazdálkodói Portálon (Trader Portal) keresztül nyújthatóak be a KTF-kérelmek.

A rendszerrel kapcsolatos további információk a NAV honlapján és az Európai Bizottság honlapján érhetőek el.

Ugyanettől az időponttól kezdődik meg az engedélyezett gazdálkodó program elektronikus ügyintézésének uniós szintű bevezetése az 1. fázis elindításával, azaz elérhetővé válik az ügyfelek részére az eAEO-STP portál ahol az új Engedélyezett Gazdálkodó (AEO) engedély iránti kérelmekkel kapcsolatos ügyeik intézését kezdeményezhetik. Az AEO egy olyan speciális státusz, amely alapján a vámhatóság megbízható partnernek ismeri el a gazdálkodót, aki ezáltal különböző kedvezményekben részesül a vámhatóság részéről, ami praktikusan kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzést jelenthet. Amennyiben a gazdálkodó nyilatkozik róla, bekerülhet az Európai Bizottság nyilvántartásába is, így az egyes kereskedelmi partnerek közvetlenül, még az ügylet lebonyolítása előtt ellenőrizhetik egymást, és megbizonyosodhatnak arról, hogy a másik fél rendelkezik-e AEO engedéllyel. Jelen pillanatban hazánkból 412 megbízható partner szerepel a rendszerben.

Forrás: 
NAK/Pető Krisztina

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

KAP: milyen előnyökkel jár a 2 éves átmeneti időszak?

Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában.

A törvényhozók csak megállapodtak a KAP 2 éves átmeneti időszakában

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Július 1-től Nébo, a chatbot segíti a Nébih ügyfélszolgálati munkáját

2020. július 1-ével elstartolt a Nébih chat alkalmazása: Nébo, a chatbot. Nébo a hét minden napján, napi 24 órában válaszol a hivatalt a Facebook Messenger felületen felkereső ügyfelek kérdéseire, fogadja az élelmiszerlánc-biztonsági bejelentéseket.

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK

2020. július 1-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Elindult a jégkármérséklő rendszer online felülete

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő rendszer társadalmi ismertségét is növelni kívánja a rendszer újonnan elindított internetes oldalával, amely a mezőgazdaságban dolgozók és más érdeklődők számára is hasznos, a működéséről szóló és valós idejű riasztási információkat is tartalmaz.

Tiltakozott a teljesíthetetlen uniós célkitűzések ellen a NAK

Immár teljes jogú tagként vett részt a World Farmers’ Organization (WFO) éves közgyűlésén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és globális szinten is tiltakozott az Európai Zöld Megállapodás teljesíthetetlen célkitűzései ellen.

A villamos tartószerkezetek, vezetékek jelentik a legfőbb veszélyforrást

Június vége a szántóföldi növények betakarítási időszakának kezdete. Évente több olyan baleset is történik, amikor mezőgazdasági gépek villamos kábelt vágnak át, szakítanak el, esetleg vezetéktartó oszloppal ütköznek, ezzel üzemzavart és veszélyhelyzetet okozva. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az E.ON regionális áramhálózati társaságai fokozott figyelmet kérnek a mezőgazdasági munkát végzőktől!