Back to top

Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

A Kötelező érvényű Tarifális Felvilágosítás (KTF) az Európai Unió minden tagországában minden vámigazgatására nézve jogilag kötelező érvényű, azaz praktikusan szolgálja a gazdálkodó biztonságát a tekintetben, hogy nincs tévedési lehetőség az áru besorolásakor – írja a nak.hu.

A KTF-határozat iránti kérelmet régebben papíralapú formanyomtatványon lehetett benyújtani, egészen a 2014/255/EU végrehajtási határozat mellékletében említett KTF-rendszer első korszerűsítési szakaszának végéig, majd 2018. január 1-től az intézet e-Papír szolgáltatás útján fogadta a szakmai vélemény iránti kérelmeket.

Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával a kérelmek benyújtására 2019. szeptember 30-ig volt lehetőség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019. október 1-jét követően a határozatok kiadásával kapcsolatos kommunikációt az EBTI-n (az „Uniós  Vámkódex  –  Kötelező  érvényű tarifális  felvilágosítás (KTF)” projekt keretében korszerűsített európai kötelező érvényű tarifális felvilágosítási rendszer) keresztül folytatja. Ettől az időponttól az EBTI rendszerben az ún. Gazdálkodói Portálon (Trader Portal) keresztül nyújthatóak be a KTF-kérelmek.

A rendszerrel kapcsolatos további információk a NAV honlapján és az Európai Bizottság honlapján érhetőek el.

Ugyanettől az időponttól kezdődik meg az engedélyezett gazdálkodó program elektronikus ügyintézésének uniós szintű bevezetése az 1. fázis elindításával, azaz elérhetővé válik az ügyfelek részére az eAEO-STP portál ahol az új Engedélyezett Gazdálkodó (AEO) engedély iránti kérelmekkel kapcsolatos ügyeik intézését kezdeményezhetik. Az AEO egy olyan speciális státusz, amely alapján a vámhatóság megbízható partnernek ismeri el a gazdálkodót, aki ezáltal különböző kedvezményekben részesül a vámhatóság részéről, ami praktikusan kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzést jelenthet. Amennyiben a gazdálkodó nyilatkozik róla, bekerülhet az Európai Bizottság nyilvántartásába is, így az egyes kereskedelmi partnerek közvetlenül, még az ügylet lebonyolítása előtt ellenőrizhetik egymást, és megbizonyosodhatnak arról, hogy a másik fél rendelkezik-e AEO engedéllyel. Jelen pillanatban hazánkból 412 megbízható partner szerepel a rendszerben.

Forrás: 
NAK/Pető Krisztina

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közel 200 millió euró jut az uniós élelmiszerek promóciójára

Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót fog fordítani az európai agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítésének finanszírozására, az Unión belül és kívül egyaránt.

Számos tévhit övezi a húsmarhatenyésztést és a marhahúsfogyasztást

Tévhit, hogy 15 ezer liter vízre van szükség egy kilogramm marhahús előállításához, és az sem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a vöröshúsfogyasztás növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Mi több, a hús az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása egyértelműen indokolt.

Méhész-gazdálkodóI együttműködéssel is megelőzhető a méhpusztulás

A magyarországi méhpusztulás magyarázatait az illetékes hatóságon kívül a méhészek és a gazdálkodók is keresik-kutatják. A hasonló esetek a jövőben megelőzéssel elkerülhetők, amennyiben az érintett felek kölcsönösen együttműködnek és tekintettel vannak egymás tevékenységére.

Az európai méhészek védelmében - Támogatott magyar javaslat Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat.

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Szigorú környezetvédelmi és fogyasztói elvárások szorításában a gyökérzöldségek

Még a Vajdaságból is érkeztek Makóra a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyökérzöldséges szakmai napjára. Mint ismert, a növényvédelem a zöldségtermesztésnek is sarkalatos pontja és a szakmai rendezvények rendszerint legnagyobb érdeklődésre számot tartó témája.

Frutti és Veggi idén sem tétlenkedik

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére idén eddig több mint 1 millió ember figyelmét hívta fel Frutti és Veggi, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Kalandok c. kampányának két kabalafigurája. Az immár második éve tartó program idei záróeseménye volt a Budapesten megtartott sajtó-workshop.

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolna megyében a vetésterület 90 százalékán elvégzett betakarítás után - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága az MTI-vel.

Szükség lenne a népegészségügyi termékadó teljes felülvizsgálatára

Az élelmiszer-feldolgozóknak okozott versenyhátrány, és a kívánt egészségügyi hatások elmaradása miatt kivezettetné, vagy jelentősen mérsékeltetné a népegészségügyi termékadót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége.