Back to top

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a vállalati jövedelmezőség egyik legfontosabb mutatójának számító termelői árindex éves összehasonlításban 1,2 százalékkal zsugorodott a múlt hónapban. Ez a legnagyobb mértékű visszaesés volt 2016 júliusa óta, amikor is 1,7 százalékos csökkenést mértek. Az elemzőket azonban nem lepte meg az adat, ők ugyanis pontosan erre számítottak az augusztusi, 0,8 százalékos visszaesés után.
A fogyasztói árak ezzel szemben majdnem hatéves rekordot megdöntve, 3 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a múlt hónapban, enyhén felülmúlva a 2,9 százalékos elemzői előrejelzéseket, valamint az augusztusban mért, 2,8 százalékos növekedést.

A 3 százalékban meghatározott célszám elérésének hátterében elsősorban az áll, hogy az ország sertésállományát megtizedelő sertéspestis járvány következtében a disznóhús ára az egekbe szökött: a múlt hónapban éves összehasonlításban 69,3 százalékkal emelkedett, ami az élelmiszerek fogyasztói árindexének 11,2 százalékos növekedését okozta az augusztusban mért, 10 százalékos emelkedés után. A változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves bázison azonban nyomott maradt, csupán 1,5 százalék volt.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,9 százalékkal nőttek szeptemberben, kicsivel nagyobb mértékben az elemzők által jósolt, 0,7 százaléknál, amely megegyezett volna az augusztusban mért adattal.

A kínai vámhivatal hétfőn közzétett adatai csökkenést mutattak a behozatal és a kivitel terén is a múlt hónapban, miután szeptember 1-étől életbe léptek az Egyesült Államok legújabb, több mint 125 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre kivetett pótvámjai.

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi tárgyalói a múlt hét végén Washingtonban ültek össze ismét a tárgyalások legújabb fordulójára, amelyen a felek közlése szerint sikerült jelentős előrelépéseket tenni a konfliktus lezárását biztosító megállapodás első szakaszának felvázolásában. Donald Trump amerikai elnök ezzel egy időben elállt attól a tervtől, hogy október 15-ével 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre vonatkozó pótvámokat 25-ről 30 százalékra emeljen. Azzal kapcsolatban azonban, hogy a decemberre 15-ére ütemezett, összesen 160 milliárd dollár értékű kínai termékre vonatkozó legújabb pótvámokat bevezetik-e, egyelőre nem született döntés.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Alacsony a magyar tejtermékek aránya az élelmiszerüzletekben

Hivatkozással a Nébih 2021. évi kutatási jelentésére (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható.

Mitől gyógyhatású a méz? (1)

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

Tovább zajlanak a közétkeztető konyhák élelmiszerbiztonsági, –higiéniai és –minőségi minősítései

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus-járványhelyzet enyhülésével, április közepétől fokozatosan újraindította a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. Bár maga az értékelés a megszokott módon folytatódik, lényeges változások lépnek életbe a közétkeztetést érintő közbeszerzéseknél, valamint a minősítési eredmények közzétételi módját tekintve.

Értéktőzsde - Tovább drágul a takarmány

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 30. és május 6. közötti tőzsdenapokon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára 85 000 forint/tonna (+4000 forint) volt. A termény 2021. november – 2022. májusi jegyzése 3000–4500 forinttal 70 000–71 000 forint/tonnára emelkedett egy hét alatt.

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Az articsóka egészségesebb mint gondolná

Mindannyian hallottuk már, hogy jó, ha több zöldséget eszünk, de azét nyomós indok nélkül nehéz rávenni magunkat, hogy egy nagy adag csülkös pacal helyett inkább a zöldséget válasszuk. Azért az köztudott, hogy étrendünk milyen nagy hatással van közérzetünkre a hét minden napján.

Egy bio pékmester a koronavírus idején

A Piszkei Öko Pékség 1996-ban kezdte meg a teljesőrlésű bio gabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Kht. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat dolgozzák fel.