Back to top

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Október első hetében esett ugyan több-kevesebb eső a Kárpát-medencében, de érdemben nem zavarta a betakarítási munkákat. Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet. A fák kezdik felvenni őszi lombszínüket, egyeseknél már a lombhullás is megkezdődött. A folyamatra ráerősített a napokban 0 °C közelébe csökkent hajnali hőmérséklet, így

igyekezni kell a hátralevő munkálatokkal, különösen a fagyérzékeny zöldségfélék tekintetében.

A leszüretelt fáknál akár meg is lehet kezdeni az őszi lemosó permetezéseket, amennyiben lehullott a lomb 50 százaléka.

Újabb kártevőrohamra az idén már nem kell számítani, a csapdák rovarokat a hűvösebb nappalok és éjszakák miatt alig fognak. Gyümölcsmolyból már csak a keleti gyümölcsmoly repül, az is elvétve; illetve az érő és erjedő romlott gyümölcsök még vonzzák a foltos szárnyú muslicákat, ezek nemcsak a speciális csapdákba, hanem a fénycsapdákba is berepülnek. Közvetlen károkat már csak az érő szőlőben okozhatnak, de erre eddig még kevés konkrét adat áll rendelkezésre.

Bele-belekóstolnak az érő gyümölcsökbe a harlekinkaticák, a sebzés nyomán pedig rövid időn belül elindul a moníliás fertőzés
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A két poloskafaj mellett (zöld vándor és ázsiai márványos) meglehetősen aktívak a harlekinkaticák. Szinte mindenhol megtalálhatók, keresik a zsákmányul szolgáló rovarokat, de egyre kevesebb a táplálék. Melegebb napszakokban repkednek ugyan a levéltetvek, de ez kevésnek tűnik, ezért bele-belekóstolnak az érő gyümölcsökbe és a még tőkén levő szőlőfürtökbe. A sebzés nyomán rövid időn belül elindul a moníliás fertőzés a gyümölcsökön, amit csak tetéznek a darazsak is.

Ha a szüret során a harlekinkatica belekerül a mustba, kellemetlen mellékízt ad a lének, illetve az erjedő bornak.

A lehullott gyümölcsöt minél előbb gyűjtsük össze, nehogy a megtelepedett monília jövő tavasszal megfertőzze a fákat. A korábban leszüretelt gyümölcsfákon már jól megfigyelhetők az összeszáradt moníliás gyümölcsmúmiák. Ezeket szintén szedjük le, ne várjunk vele a metszésig, inkább most semmisítsük meg. A beteg részek tökéletesen elkorhadnak, ha leforgatjuk a talajba 15-20 cm mélységbe, de a komposztálóba semmi esetre se tegyük a moníliás gyümölcsöket.

A hűvösebb napok miatt a meztelen csigák megkezdték telelőre vonulásukat.

Táplálkoznak még ugyan a lédús gyümölcsökből és a zöldségfélékből, de étvágyuk már közel sem olyan, mint néhány héttel ezelőtt. Előszeretettel vermelik el magukat a még kint levő zöldségek közelébe, talajüregekbe. Gyakran fészkelik be magukat a befejesedett káposztafélékbe, de gyakori jelenség az is, hogy a sárgarépa gyökértestébe. Még próbálkozhatunk csigaölő szerek kihelyezésével vagy más csalogatással, hogy minél kevesebb teleljen át belőlük.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dinnyetermelők: a húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra

A húsvét utáni fagyok megtizedelték a görögdinnye ültetvényeket, de a gazdák újraültettek, és így már van ok a bizakodásra a dinnyetermést illetően – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

A hónap szobanövénye: a kála

A holland virágiroda júniusi kampányában a kálát helyezi a középpontba, ez lesz a hónap növénye. A növénnyel kapcsolatban a virágiroda honlapján hasznos információkat, értékesítési és növényápolási tippeket adnak a virágkereskedőknek.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

Szalmabálás kertészkedés

A kisméretű szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár lyukat fúrva a bálába, növények ültethetők a szalmába. A bálában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…