0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Törökország és Magyarország számára nagy lehetőség lehet a harmadik piacokon történő közös fellépés, például a vetőmag, húsáruk tekintetében – mondta az agrárminiszter Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel folytatott tárgyalásán, amelyen javaslatot tett egy globális vetőmagbeszállítói hálózatra, mely fedezhetné a fejlődő országok élelmiszerigényeket a jövőben. A felek kitértek a helyi gazdálkodók pénzügyi támogatásainak kérdéseire, az integráció szerepének erősítésére és szó esett az agrárdigitalizációs technológiák, kutatási fejlesztések hazai és külföldi lehetőségeiről is.

A két ország minisztere az élőállatokkal és a hústermékekkel kapcsolatos lehetőségekről, innovatív megoldásokról is tárgyalt.

Indiával újra kell éleszteni mezőgazdasági kapcsolatainkat. – jelentette ki Nagy István. Az agrártárca vezetője az ázsiai ország vízügyi miniszterével, Shri Gajendra Singh Shekhawattal az öntözés témakörében felmerülő lehetséges együttműködésről tárgyalt. A magyar kormány kiemelt célja az öntözött területek jelentős növelése. Indiával az öntözés kapcsán jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak, ezért a tárcavezető felajánlotta, hogy készséggel cserélnénk tapasztalatot az indiai féllel. Az indiai fél méltatta hazánk tevékenységét az élelmiszer-feldolgozás területén, és ösztönözte a technológia és tudás cseréjét ebben a témában is. Nagy István felajánlotta a magyar agrártárca segítségét és kiemelte, hogy fontos ázsiai partnerünkként tekintünk Indiára, amellyel célunk az agrárgazdasági kapcsolatok élénkítése.

Az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetével, Rajabi Yazdi Gholamalival folytatott megbeszélésen az agárminiszter elmondta, hogy Magyarország nagy gabonatermelő, a világ egyik fő vetőmag-exportőre. Ezen kívül zöldség- és gyümölcstermesztésben kiváló, jó minőségű alapanyagokkal és feldolgozott termékekkel rendelkezik, így tárcánk kiemelten fontosnak tartja a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését és bővítését. A tárcavezető jelezte, gombatermesztés, gyógynövény-termesztés és takarmányozás területén is van olyan magyar technológia és tapasztalat, amely hasznosítható az iráni piacon.

Forrás: AM sajtó