0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.

Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy napjainkban az élelmiszerpazarlás egyre nagyobb méreteket ölt, és ez a világnap kiváló lehetőség arra, hogy az emberek figyelmét a megelőzés fontosságára irányítsuk. Fontos, hogy minden érintett ember gondolja át, min tudna változtatni saját környezetében, hogy kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen, és környezetkímélőbb, fenntarthatóbb módon táplálkozzunk. Hangsúlyozta, hogy

a helyi termelésnek és értékesítésnek, a kistermelőktől való vásárlásnak komoly szerepe van abban is, hogy a gazdálkodóink számára elősegítsük a biztos megélhetést és javítsuk a mezőgazdaság és a vidéki területek megtartó erejét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „Maradék nélkül” programja kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért folytatott harcban. A munkában együttműködnek az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői, a kutató intézetek, valamint az egyetemek. A projekt informálja a vásárlókat a különböző cselekvési lehetőségekről, legyen szó az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról, vagy annak megfelelő tárolásáról és kezeléséről.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, hogy a Világnap alkalmából az Egyesület hagyományosan adománykonvojt indít az összegyűjtött élelmiszerekből,

hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkenéséhez is. A FAO képviseletében Vladimir Rakhmanin főigazgató-helyettes köszönetet mondott a társszervezőknek, és elismeréssel szólt a magyar kormány tevékenységéről, amellyel a világélelmezési erőfeszítéseiket segíti.

Forrás: AM Sajtóiroda