Back to top

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
Jól tudjuk, időnként nem a pénz és a befektetett energia nagysága határozza meg, hogy mitől válik sikeressé valami. Néha csak egy kreatív ötleten múlik az egész. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a külhoni magyarok megismerjék azokat a hasznos tapasztalatokat, jól bevált módszereket és olykor szokatlannak tűnő eljárásokat, amelyeket a kárpáti régióban szereztek.

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek. A fórumon megállapították, hogy Kárpátalján a borászat és a turizmus nem csupán pótlólagos jövedelemhez juttatja az ittenieket, hanem a hozzájuk kapcsolódó számtalan rendezvénynek köszönhetően

segítenek megőrizni a vidékünkön még élő népszokásokat, erősítik a magyar kultúrát, és röghöz kötöttsége révén akadályozza az elvándorlást.

Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakembere előadásában kifejtette, mit tesz az általa képviselt szervezet azért, hogy a magyar bor mintaadó kategóriává váljon a világban, és az értéke növekedjen. Rókusfalvy Pál (Etyek) előadásából megtudhattuk, hogy

időnként milyen sokat ér néhány kreatív ötlet. A 4 ezer lelket számláló város ilyen ötleteknek köszönhetően tudott bő egy évtizeden át olyan borünnepeket szervezni, amelyekre 75–80 ezren kíváncsiak.

Kvák Emil (Balatonboglár) a 14 hektáron gazdálkodó Ikon borászat tevékenysége kapcsán mutatta be a régió törekvéseit, az egységes balatoni borarculat kialakításának szükségességét, a kreatív ötletek fontosságát. A kulcsszó a minőség, hangsúlyozta a szakember.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Nagy László, a Beregszászi Szent Vencel Borrend nagymestere a kárpátaljai szőlőtermesztők és borászok előtt álló kihívásokat foglalta össze. Mint mondta, mindenképpen hatalmas előrelépés az új ukrajnai bortörvény elfogadása, amely legalizálja a családi borászatok tevékenységét.

A magyar állam által támogatott Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program óriási segítséget jelent,

ugyanakkor számolni kell azzal, hogy az ágazatot már most is erőteljesen sújtja a munkaerőhiány, és azzal is, hogy a termelési költségek növekedésével egyelőre nem tud lépést tartani a felvevőpiac.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telepek fejlesztése - Látnak jövőt a fiatalok az agráriumban?

Szadai Gabriella 16 évesen még nem agrárpályára készült. Bár a szülei, nagy- és dédszülei is Bugyin éltek és a mezőgazdaságban dolgoztak, ám saját jövőjét nem ezen a településen és nem állattartóként képzelte el. Ám huszonévesen döntenie kellett, hogy átveszi-e a hirtelen megbetegedett édesapjától a több száz birkából, legelőkből és szántóföldekből álló gazdaságot.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Vágóhíd, végállomás… Az utolsó láncszem túl gyenge volt

Különleges fajta, kiváló technológia, remek piac. Dr. Pintér Gábor az ügyvédi talárt cserélte le a francia Label Rouge követelményeknek is eleget tevő fekete lábú, kapirgáló csirkékért.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

Békapopuláció a kipusztulás szélén

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték fogyasztási céllal való gyűjtésüket.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Lehet más eper pirosabb a magyar epernél, de ízesebb biztos nem

Pünkösdi földieper piacot szervezett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat május 30-án, a Duna-korzón. A szervezet által működtetett termeloikosar.hu weboldalon regisztrált termelők gyümölcs, szörp és lekvár formájában hozták el árujukat, ezzel ösztönözve a fogyasztókat, hogy keressék a közvetlen termelőktől származó friss és biztonságos hazai termékeket.

Ritka videón egy újszülött gímszarvas borjú első lépései

Ritkán látható, különleges videó örökítette meg egy nemrég született gímszarvas borjú első lépéseit és lábra állását a Budakeszi Vadasparkban. A felvételen az anya és a kis borjú első közös, meghitt pillanatai is láthatók.