Back to top

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
Jól tudjuk, időnként nem a pénz és a befektetett energia nagysága határozza meg, hogy mitől válik sikeressé valami. Néha csak egy kreatív ötleten múlik az egész. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a külhoni magyarok megismerjék azokat a hasznos tapasztalatokat, jól bevált módszereket és olykor szokatlannak tűnő eljárásokat, amelyeket a kárpáti régióban szereztek.

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek. A fórumon megállapították, hogy Kárpátalján a borászat és a turizmus nem csupán pótlólagos jövedelemhez juttatja az ittenieket, hanem a hozzájuk kapcsolódó számtalan rendezvénynek köszönhetően

segítenek megőrizni a vidékünkön még élő népszokásokat, erősítik a magyar kultúrát, és röghöz kötöttsége révén akadályozza az elvándorlást.

Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakembere előadásában kifejtette, mit tesz az általa képviselt szervezet azért, hogy a magyar bor mintaadó kategóriává váljon a világban, és az értéke növekedjen. Rókusfalvy Pál (Etyek) előadásából megtudhattuk, hogy

időnként milyen sokat ér néhány kreatív ötlet. A 4 ezer lelket számláló város ilyen ötleteknek köszönhetően tudott bő egy évtizeden át olyan borünnepeket szervezni, amelyekre 75–80 ezren kíváncsiak.

Kvák Emil (Balatonboglár) a 14 hektáron gazdálkodó Ikon borászat tevékenysége kapcsán mutatta be a régió törekvéseit, az egységes balatoni borarculat kialakításának szükségességét, a kreatív ötletek fontosságát. A kulcsszó a minőség, hangsúlyozta a szakember.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Nagy László, a Beregszászi Szent Vencel Borrend nagymestere a kárpátaljai szőlőtermesztők és borászok előtt álló kihívásokat foglalta össze. Mint mondta, mindenképpen hatalmas előrelépés az új ukrajnai bortörvény elfogadása, amely legalizálja a családi borászatok tevékenységét.

A magyar állam által támogatott Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program óriási segítséget jelent,

ugyanakkor számolni kell azzal, hogy az ágazatot már most is erőteljesen sújtja a munkaerőhiány, és azzal is, hogy a termelési költségek növekedésével egyelőre nem tud lépést tartani a felvevőpiac.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma a nyerő

Az optimisták szerint a beregi táj hamarosan a határ mindkét oldalán egységes arcot mutat. Merész álmainkban a térség mindkét részén szakszerűen gondozott, bőven termő gyümölcsösök húzódnak majd, és a jövőben ilyenek alkotják a kultúrtáj jelentős részét. Természetesen sok még a teendő, mire eljutunk idáig, rengeteg kihívással kell szembenézni, állítják a kárpátaljai gazdák.

Az alföldi erdészek eredményes munkája is hozzájárul az erdők fennmaradásához

Az Alföldön dolgozó erdész közösségnek a történelem során kedvezőtlenebb természeti körülmények között is sikerült komoly eredményeket elérniük. De a mai kor alföldi erdei sem maradnának fenn az ott dolgozó erdőgazdálkodók munkája nélkül - mondta el Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Alföldi Erdőkért Egyesület 2019. évi kutatói napján Lakiteleken.

Magyarország a vidékfejlesztés terén is segíti a Nyugat-Balkán európai integrációját

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (RRD SWG) minden évben magas szintű ülést tart a régió országainak tárcavezetőivel. Az idei ülésre november 12-én került sor a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, Pristinában, ahol az Agrárminisztériumot Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Sok-sok alma és egy kevés szőlő

Naturalma Rozella, Naturalma Luna, Idared, valamint háromfajta szőlő: Olaszrizling, Ezerfürtű és Ezerjó. Hoffman Krisztián szépen gondozott lesencetomaji birtokán teremnek ezek a gyümölcsök. A fiatalember azt mondja, öröm látni a termést, és bár a napi munkát követően is meglehetősen sokat kell dolgozni ennek érdekében, de megéri.

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

A kormány 100 millió forinttal segíti a kóbor ebek ivartalanítását

Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, melyet a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a legelfogadhatóbb módon csökkenteni. A kormány elkötelezett amellett, hogy a programnak köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezzünk az állatvédelem és a felelős állattartás terén.