Back to top

Elképesztő horgászteljesítmény - hal és víz se kellett hozzá

A sokat látott horgászok is megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a tökéletes technikával, csúcsminőségű felszerelés birtokában mekkora távra képesek eljuttatni végszerelékeiket a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokság versenyzői. A feeder kategória győztese, Jurkó Attila például akkorát dobott, mint ezzel a bottípussal előtte még senki a világon hivatalos körülmények között.

A Budakeszitől nem messze fekvő Farkashegyi Repülőteret október közepén egy napra horgászok vették birtokukba. Itt alakított ki ugyanis a Magyar Országos Horgász Szövetég (MOHOSZ) egy 40 méter széles, 250 méter hosszú versenypályát, amely a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokság helyszínéül szolgált. Az indulók két kategóriában – pontyozó és feeder – mérettették meg magukat a versenyen, amelyet nemzeti bajnoksági formában a világon először Magyarországon rendeztek meg.

Fotó: MOHOSZ
Előbbi kategóriában legfeljebb 400, utóbbiban pedig 430 centiméter hosszúságú bottal vehettek részt a versenyzők, akiknek

130, illetve 100 grammnál nem nehezebb végszerelékkel kellett a lehető legnagyobb távolságot megdobniuk. Mindehhez komoly kondíció, erő és technika, nem mellesleg pedig csúcsminőségű felszerelés – bot, orsó és zsinór – szükségeltetett.

A szervezők beszámolója szerint a közönség – soraikban gyakorlott horgászokkal – jó része megdöbbenéssel tapasztalta, milyen távolságokat lehet elérni, ha az említettek közül minden feltétel adott. A bajnokságon résztvevőinek három értékelhető dobást kellett elérniük, hogy aztán a lézeres távolságmérőkkel felszerelkezett bírák a két legeredményesebb próbálkozásokból átlagot vonva állíthassák fel a végső sorrendet.

Ennek alapján a pontyfogó kategória új országos bajnoka Fiola György lett 197,68 méteres átlagával, míg a feederesek között Jurkó Attila bizonyult a legjobbnak 190, 24 méteres eredményével (hivatalos körülmények közt feederbottal ennél nagyobb dobásra még senki sem volt képes eddig a világon). Előbbi versenyzőhöz fűződik a bajnokság legnagyobb dobása is:

Fiola György átlépte a 200 méteres álomhatárt, méghozzá nem is kevéssel – egészen pontosan 208,22 méterre repítette szerelékét a versenyző.

A MOHOSZ beszámolójában olvasható, e versennyel egy, a casting szakág évtizedes hagyományaira épülő, a mai kor igényeinek megfelelő látványos, új elemmel egészült ki a magyar horgászsport bajnokságok rendszere. Úgy vélik: reális esély van arra, hogy a közeljövőben a dobósport világbajnoki rangra emelkedjen.

Fotó: MOHOSZ

Forrás: 
MOHOSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az év halát telepítették Kistolmácson és Szentpéterföldén

A Magyar Haltani Társaság által szervezett szavazáson 2020-ban a süllő lett az év hala, amelynek előnevelt, 3-4 centiméter nagyságú ivadékaival gazdagodott a Zalaerdő Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő két zalai víztározó.

Útmutató lóápolóknak - „Az Úr legyen velem, ha ezek közül bármit is elfelejtek”

Kay Neatham, Marcus Ehning vezető lóápolója leckét ad arról, hogyan kell az égiektől segítséget kérni, amikor versenyre utazunk, ott vagyunk, vagy hazaindulunk.

Befejeződött az országos rendkívüli haltelepítés az állami tulajdonú horgászvizeken

Befejeződött az országos, rendkívüli haltelepítés az állami tulajdonú horgászvizeken; 18 nap alatt 324 horgászvízbe 1177 tonna pontyot helyeztek ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezésében - közölte a szövetség elnöke kedden Tiszafüreden a Tisza-tónál, a telepítés utolsó helyszínén.

Kiemelt feladat az értékes dunai szigetek védelme

A Táti-szigetcsoport védetté nyilvánításával újabb országos jelentőségű védett természeti terület jött létre a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) működési területén. Az Esztergom közelében található térség értékes növény- és állatvilágának fenntartásában a DINPI eddig is aktív szerepet vállalt, e törekvések azonban most új lendületet kaphatnak.

Amerikai horgászok demonstráltak a kijárási korlátozás miatt

Az USA Washington államában a koronavírus-járvány terjedése okán március végén kijárási korlátozást rendeltek el, amire hivatkozva betiltották az államban a horgászatot. Kerékpározni vagy éppen csónakázni továbbra is lehet - ezt elégelték meg a horgászok, akik demonstrációval kérték az illetékeseket, oldják fel a rájuk vonatkozó, következetességet nélkülöző tilalmat.

250 ezer csúcsragadozó került a Balatonba

Az előnevelt csukák gyorsan növekednek, jövő nyárra már kilós méret fölé cseperednek.

Rendkívüli haltelepítés kezdődik az állami tulajdonú horgászvizeken

A Kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodásainak hasznosítói. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata.

A fiatalok nélkül nincsen környezettudatos jövő

A Föld Napja alkalmából a szemléletformálás fontosságára és a fiatal korosztálynak szóló ismeretterjesztés szükségességére hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium. Nemzeti parkjaink és az állami erdőgazdaságok munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, hiszen természeti értékeink megőrzése és fenntartható használata a jövő generációk egészséges életének egyik záloga.

Segítség a halászatnak, támogatás a raktározáshoz

Az Európai Parlament pénteki rendkívüli plenáris ülése a COVID-19 negatív hatásának enyhítésére újabb mérséklési csomagot fogadott el. Többek között fokozott támogatáshoz jutnak az uniós halászok, akvakultúra-gazdálkodók és élelmiszer termelők.

Koronavírus - NAK: a gazdálkodóknak a veszélyhelyzet alatt nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük

A járványügyi veszélyhelyzet idejére a gazdálkodók mentesülnek a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól, az erről szóló kormányrendelet pénteken jelent meg - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.