Back to top

Elképesztő horgászteljesítmény - hal és víz se kellett hozzá

A sokat látott horgászok is megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a tökéletes technikával, csúcsminőségű felszerelés birtokában mekkora távra képesek eljuttatni végszerelékeiket a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokság versenyzői. A feeder kategória győztese, Jurkó Attila például akkorát dobott, mint ezzel a bottípussal előtte még senki a világon hivatalos körülmények között.

A Budakeszitől nem messze fekvő Farkashegyi Repülőteret október közepén egy napra horgászok vették birtokukba. Itt alakított ki ugyanis a Magyar Országos Horgász Szövetég (MOHOSZ) egy 40 méter széles, 250 méter hosszú versenypályát, amely a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokság helyszínéül szolgált. Az indulók két kategóriában – pontyozó és feeder – mérettették meg magukat a versenyen, amelyet nemzeti bajnoksági formában a világon először Magyarországon rendeztek meg.

Fotó: MOHOSZ
Előbbi kategóriában legfeljebb 400, utóbbiban pedig 430 centiméter hosszúságú bottal vehettek részt a versenyzők, akiknek

130, illetve 100 grammnál nem nehezebb végszerelékkel kellett a lehető legnagyobb távolságot megdobniuk. Mindehhez komoly kondíció, erő és technika, nem mellesleg pedig csúcsminőségű felszerelés – bot, orsó és zsinór – szükségeltetett.

A szervezők beszámolója szerint a közönség – soraikban gyakorlott horgászokkal – jó része megdöbbenéssel tapasztalta, milyen távolságokat lehet elérni, ha az említettek közül minden feltétel adott. A bajnokságon résztvevőinek három értékelhető dobást kellett elérniük, hogy aztán a lézeres távolságmérőkkel felszerelkezett bírák a két legeredményesebb próbálkozásokból átlagot vonva állíthassák fel a végső sorrendet.

Ennek alapján a pontyfogó kategória új országos bajnoka Fiola György lett 197,68 méteres átlagával, míg a feederesek között Jurkó Attila bizonyult a legjobbnak 190, 24 méteres eredményével (hivatalos körülmények közt feederbottal ennél nagyobb dobásra még senki sem volt képes eddig a világon). Előbbi versenyzőhöz fűződik a bajnokság legnagyobb dobása is:

Fiola György átlépte a 200 méteres álomhatárt, méghozzá nem is kevéssel – egészen pontosan 208,22 méterre repítette szerelékét a versenyző.

A MOHOSZ beszámolójában olvasható, e versennyel egy, a casting szakág évtizedes hagyományaira épülő, a mai kor igényeinek megfelelő látványos, új elemmel egészült ki a magyar horgászsport bajnokságok rendszere. Úgy vélik: reális esély van arra, hogy a közeljövőben a dobósport világbajnoki rangra emelkedjen.

Fotó: MOHOSZ

Forrás: 
MOHOSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Északi-sarkon rajtol a "környezetkímélő" autóverseny-sorozat

Elindul hamarosan az Extreme E sorozat, amelyben elektromos terepjárókon versenyeznek majd a világ olyan helyszínein, amelyek kiemelten fontosak az ökoszisztéma szempontjából.

Erdőspusztáról lett az év erdésze

Gyerekkora óta szorosan kötődik az erdőhöz Kocsis István Attila. A NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészet kerületvezető erdészének mondhatni „beérett” a munkája, idén komoly szakmai sikert ért el. A legjobbnak bizonyult az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Az Év Erdésze szakmai versenyen.

Egészséges ételsor 550 Ft-ból - Megvannak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntősei

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza, és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.

Több forrás keretében is támogatják a halágazatot

A Vidékfejlesztési Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program több intézkedése is összhangban van a Bakony Expo céljaival, tematikájával - hangsúlyozta Viski József vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Veszprémben a Bakony Expo megnyitóján.

Megmaradt hírmondónak - még lehet rá vadászni

A barátréce, kerceréce, fütyülőréce, böjti réce, csörgő réce védetté nyilvánítása után a tőkés réce maradt meg, mint egyedüli vadászható récefajunk. Az élőhelyi változások, a vizes területek felszámolása, -szennyezése következtében hazánkban előforduló récefajaink állománya, valamint vonulásdinamikája megcsappant, így kényszerűvé vált ezen fajok védetté nyilvánítása.

Taroltak az ausztrálok a STIHL Timbersports® világbajnokságon

A tavalyi duplázáshoz képest idén csak egyéni világrekord született a november 1-én és 2-án megtartott STIHL Timbersports® világbajnokságon, amelyet először rendeztek Csehországban, a prágai Industrial Palace-ban. A versenyen az ausztrál csapat szerezte meg az elsőséget, megelőzve az új-zélandiakat és az Egyesült Államok legjobb sportfavágóit.

A rovartenyésztő óriás 50-szeresére növeli termelését

A francia Ynsect rovarfehérje gyártó vállalat új ipari létesítményt épít Észak-Franciaországban. Az állami és magán befektetők pénzéből finanszírozott közel 3,7 milliárd eurós beruházást az Európai Bizottság további 20 millió eurós támogatással segíti.

Virtuális cégvezetők küzdelmén jártunk

Első alkalommal hirdette meg dolgozói között a CLAAS Hungária Kft. az egyetemisták körében már bizonyított gyárszimulációs bajnokságukat. A felhívásra a legkülönfélébb területek szakemberei alakítottak csapatokat, hogy aztán az október végi döntőn kiderüljön, kik bizonyultak a legrátermettebbeknek a virtuális vezérigazgatói székben.

Clover: hit, remény, szeretet, szerencse

Tavaly készítettünk interjút a Kelet-Németországban élő Kaizinger Balázzsal, aki az Inselhof Gestüt hannoveri és trakehneni magánménesben lovagol azóta is. Tavaly döntőt lovagolt az ötéves oldenburgi Cloverrel a Bundeschampionaton, idén pedig fantasztikus részeredményekkel harmadik lett a döntőben a Klaus Bockmeyer által tenyésztett hatéves, Carrico x Landcapitol származású herélttel.

Melyik faj legyen az év hala 2020-ban?

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2020-as évre is meghirdeti AZ ÉV HALA választást. A kitüntető címre ezúttal is három halfajt javasoltak, közülük a nyertes természetesen az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és valamennyi halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2019. december 31. déli 12 óráig.