Back to top

Ágazatokon átívelő vámháború

Egyebek mellett a skót whisky, a francia, német, spanyol és brit bor, valamint sajt az Amerikai Egyesült Államok által indított vámháború egyik nagy vesztese. A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

A vámháború az európai és az amerikai bortermelőket kölcsönösen károsan érinti
A vámháború az európai és az amerikai bortermelőket kölcsönösen károsan érinti
A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) választott bírósága jóváhagyta ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államok 7,5 milliárd dollár értékű büntetővámmal sújtsa az európai árucikkeket az Airbus-nak – az amerikai Boeing legnagyobb vetélytársának – nyújtott uniós támogatások miatt.

A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

Úgy tűnik, hogy a pezsgőt és a habzóborokat nem érinti a rendelkezés, mivel az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája által közzétett listán csak a „csendes borok” szerepelnek.

Ugyancsak kimaradt a büntetőlistáról az olasz bor is, mivel az említett hivatal kifejezetten a legnagyobb vetélytársnak tartott Francia-, Német- és Spanyolországból, illetve Nagy-Britanniából származó áruféleségeket nevezi meg.

A borágazat lehet az egyik elszenvedője a csatározásnak, amennyiben nem sikerül megállapodást kötni. Az Európai Unió kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström az USA intézkedését rövidlátónak és romboló hatásúnak nevezte, ugyanakkor kilátásba helyzete azt, hogy az Európai Bizottság hasonlóan fog cselekedni, bár mindkét fél nyilatkozataiból a megoldáskeresés hangzik ki.

A vámháború az európai és az amerikai bortermelőket kölcsönösen károsan érinti. A kaliforniai bortermelők megtorlástól tartanak, ami az utóbbi években egész kedvezően alakuló európai borkivitelüket ásná alá.

Az EU az amerikai bor legnagyobb piaca; 2018-ban 469 millió dollár értékben szállított az USA bort Európába. Az EU ugyanebben az évben közel 3,8 milliárd euró értékben értékesített bort az USA-ban, a négy érintett ország kivitele megközelíti az 1,4 milliárd eurót. A kaliforniai borintézet elnök-vezérigazgatója, Bobby Koch és az európai borkereskedelmi testület, a CEEV elnöke, Ignacio Sánchez Recarte egyaránt azt nyilatkozták, hogy

nem értik, hogy egy teljesen más iparág problémája miért gyűrűzik át a borágazatba.

Azt remélik, hogy csak átmeneti állapotról van szó, és a konfliktus hamarosan megoldódik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hazai élelmiszerekhez húz a szívük

Egy közelmúltban az élelmiszerfogyasztásról készült felmérés is alátámasztja a franciák nemzettudatát. A megkérdezett 1000 főből ugyanis 820-an válaszolták azt, hogy vásárláskor előnyben részesítik a francia termékeket, 770-en pedig ragaszkodnak a helyi árukhoz.

Neves nemzetközi borászati elismerésben részesítették Szepsy Istvánt

Magyar borászként elsőként érdemelte ki Szepsy István a Walter Scheel életműdíjat. A rangos nemzetközi kitüntetés, a magyar bor szempontjából is hatalmas siker.

Dögöljön meg a szomszéd … is? Miért nem szövetkezünk?

Lengyelországban, Németországban vagy Hollandiában járva ámulatba ejti az embert, hogy a gazdák mennyire nyitottak az együttműködésre, a szövetkezésre. Nálunk valamiért ez nagyon nehezen megy. Miért? – tettük fel a kérdést Szabó G. Gábornak, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központja főmunkatársának.

Olyan kevés gyümölcsöt eszünk, hogy a nemzetgazdaság és az egészségünk is megsínyli

Megalapozó kutatásokat folytattak a zöldségek és gyümölcsök földrajzi eredetének megállapítására a beltartalmuk, illetve a mikrobionjuk alapján, kíméletes minőségellenőrző mérések kifejlesztésére, a fogyasztói értékítélet pontosítására. Mindezekről és további eredményekről számoltak be a SZIE Élelmiszertudományi Karán, a november végén záruló, 390 millió forintos fejlesztést lehetővé tevő VEKOP pályázat zárókonferenciáján.

Magyarország az egyik utolsó nagy hagyományú bortermelő ország

A díjnyertes Exotic Wine Travel borturistáknak szánt kalauzt készül kiadni Magyarországról. A világjáró borszakértők „Fedezd fel a magyar bort: kalauz borturistáknak” című könyve több praktikus szempontból közelíti meg a magyar bor témáját.

Csökkenő hazai pálinkafogyasztás

Januártól a népegészségügyi termékadó – a neta - is utólérte a pálinkát, a szőlő- és borágazatban ugyancsak komoly változásoknak lehettünk tanui. Ezeket a területeket járta körbe a közelmúltban a Parlament Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága.

12 millió euróval segítik a magyar borok értékesítését

Az elmúlt évben 10-15 százalékkal emelkedtek az unióban a borkészletek, ami nem könnyíti meg az ágazatban dolgozók helyzetét. A világ borpiaca telített, ezért a magyar borok értékesítésének támogatására 12 millió euró értékben borpromóciós programot indít az agrártárca – jelentette be Feldman Zsolt a Magyar Bor 2019/2020 című kötetet is bemutató sajtótájékoztatón.

A baromfi- és húsmarha-támogatások javítják az agrárium teljesítményét

A baromfi ágazat és a húsmarha támogatási keretösszegének emelése amellett, hogy a gazdálkodók számára plusz forintokat jelent, jó befektetés is, hiszen javítja az agrárium teljesítményét és exportteljesítményét - mondta Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornának.

Tokajban a kistermelők is hozzáférnek a korszerű technológiához

Közösségi borászatok készültek el a Tokaji borvidéken a kormány 8,2 milliárd forintos támogatásából. Hercegkútra, Bodrogkisfaludra és Tállyára vihetik a szőlőjüket feldolgozásra azok a kistermelők, akik eddig nem tudtak saját maguk bort készíteni. A borvidék hegyközségi tanácsa programjában szerepelt, hogy közösségi megoldásokkal kell segíteni a sok kistermelőt, akiknek nincs elég forrásuk a technológiájuk korszerűsítéséhez.

Az európai méhészek védelmében - Támogatott magyar javaslat Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat.