Back to top

Ágazatokon átívelő vámháború

Egyebek mellett a skót whisky, a francia, német, spanyol és brit bor, valamint sajt az Amerikai Egyesült Államok által indított vámháború egyik nagy vesztese. A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

A vámháború az európai és az amerikai bortermelőket kölcsönösen károsan érinti
A vámháború az európai és az amerikai bortermelőket kölcsönösen károsan érinti
A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) választott bírósága jóváhagyta ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államok 7,5 milliárd dollár értékű büntetővámmal sújtsa az európai árucikkeket az Airbus-nak – az amerikai Boeing legnagyobb vetélytársának – nyújtott uniós támogatások miatt.

A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

Úgy tűnik, hogy a pezsgőt és a habzóborokat nem érinti a rendelkezés, mivel az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája által közzétett listán csak a „csendes borok” szerepelnek.

Ugyancsak kimaradt a büntetőlistáról az olasz bor is, mivel az említett hivatal kifejezetten a legnagyobb vetélytársnak tartott Francia-, Német- és Spanyolországból, illetve Nagy-Britanniából származó áruféleségeket nevezi meg.

A borágazat lehet az egyik elszenvedője a csatározásnak, amennyiben nem sikerül megállapodást kötni. Az Európai Unió kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström az USA intézkedését rövidlátónak és romboló hatásúnak nevezte, ugyanakkor kilátásba helyzete azt, hogy az Európai Bizottság hasonlóan fog cselekedni, bár mindkét fél nyilatkozataiból a megoldáskeresés hangzik ki.

A vámháború az európai és az amerikai bortermelőket kölcsönösen károsan érinti. A kaliforniai bortermelők megtorlástól tartanak, ami az utóbbi években egész kedvezően alakuló európai borkivitelüket ásná alá.

Az EU az amerikai bor legnagyobb piaca; 2018-ban 469 millió dollár értékben szállított az USA bort Európába. Az EU ugyanebben az évben közel 3,8 milliárd euró értékben értékesített bort az USA-ban, a négy érintett ország kivitele megközelíti az 1,4 milliárd eurót. A kaliforniai borintézet elnök-vezérigazgatója, Bobby Koch és az európai borkereskedelmi testület, a CEEV elnöke, Ignacio Sánchez Recarte egyaránt azt nyilatkozták, hogy

nem értik, hogy egy teljesen más iparág problémája miért gyűrűzik át a borágazatba.

Azt remélik, hogy csak átmeneti állapotról van szó, és a konfliktus hamarosan megoldódik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Olcsó húsnak sok a koronavírus-fertőzöttje

A döbbenetesen sok koronafertőzött vágóhídi munkásra és az emiatt újra bevezetett karanténra tekintettel a német médiát hetek óta foglalkoztatja az ágazat működési modellje, valamint a vendégmunkások és az átvevő nélkül maradt állattartók helyzete. A súlyos fejlemények nemcsak arra irányították rá a figyelmet, hogy miért pont a vágóhidakon képes ilyen villámgyorsan terjedni a fertőzés, hanem távlatibb dolgokra is. Magyarán, hogy mégis mi folyik ebben az egész ágazatban?

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.

FAO: idén először nőttek a világpiaci élelmiszerárak

Júniusban idén először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulására.

Egerekkel "fűszerezett" élelmiszert vont ki a Nébih - videó

Mintegy 236 tonna, élelmiszerbiztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban.

Mi a helyzet a magyar borral? Külkereskedelmünk 2020 elején

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54%-kal bővült.