0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ágazatokon átívelő vámháború

Egyebek mellett a skót whisky, a francia, német, spanyol és brit bor, valamint sajt az Amerikai Egyesült Államok által indított vámháború egyik nagy vesztese. A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) választott bírósága jóváhagyta ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államok 7,5 milliárd dollár értékű büntetővámmal sújtsa az európai árucikkeket az Airbus-nak – az amerikai Boeing legnagyobb vetélytársának – nyújtott uniós támogatások miatt.

A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

Úgy tűnik, hogy a pezsgőt és a habzóborokat nem érinti a rendelkezés, mivel az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája által közzétett listán csak a „csendes borok” szerepelnek.

Ugyancsak kimaradt a büntetőlistáról az olasz bor is, mivel az említett hivatal kifejezetten a legnagyobb vetélytársnak tartott Francia-, Német- és Spanyolországból, illetve Nagy-Britanniából származó áruféleségeket nevezi meg.

A borágazat lehet az egyik elszenvedője a csatározásnak, amennyiben nem sikerül megállapodást kötni. Az Európai Unió kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström az USA intézkedését rövidlátónak és romboló hatásúnak nevezte, ugyanakkor kilátásba helyzete azt, hogy az Európai Bizottság hasonlóan fog cselekedni, bár mindkét fél nyilatkozataiból a megoldáskeresés hangzik ki.

A vámháború az európai és az amerikai bortermelőket kölcsönösen károsan érinti. A kaliforniai bortermelők megtorlástól tartanak, ami az utóbbi években egész kedvezően alakuló európai borkivitelüket ásná alá.

Az EU az amerikai bor legnagyobb piaca; 2018-ban 469 millió dollár értékben szállított az USA bort Európába. Az EU ugyanebben az évben közel 3,8 milliárd euró értékben értékesített bort az USA-ban, a négy érintett ország kivitele megközelíti az 1,4 milliárd eurót. A kaliforniai borintézet elnök-vezérigazgatója, Bobby Koch és az európai borkereskedelmi testület, a CEEV elnöke, Ignacio Sánchez Recarte egyaránt azt nyilatkozták, hogy

nem értik, hogy egy teljesen más iparág problémája miért gyűrűzik át a borágazatba.

Azt remélik, hogy csak átmeneti állapotról van szó, és a konfliktus hamarosan megoldódik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/decanter.com