0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország és Ciprus

Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter együttműködési megállapodást írt alá szerdán délután az Agrárminisztériumban. A megállapodás fontos alapot szolgálhat a két ország közti kölcsönös mezőgazdasági és környezetvédelemi kölcsönös együttműködéséhez.

Az együttműködés keretében Cipruson korszerű, webalapú magyar szoftveres megoldást vesznek át a mezőgazdasági adatszolgáltatásra. Az egyezmény érinti az öntözéssel kapcsolatos intézkedéseket, az éghajlatváltozás, az elsivatagosodás és a földromlás elleni küzdelem hatékony támogatását, az innovatív erdészeti technikák fejlesztését, és kitér a víztartalékok hatékony kiaknázási lehetőségeire, valamint az állat- és növényegészség védelemre is.

A felek a Közös Agrárpolitikát (KAP) érintő kérdésekben is egyetértettek, miszerint a gazdáktól nem lehet többet kérni kevesebb támogatásért cserébe.

Az agrártárca vezetője aznap tárgyalásokat folytatott dr. Gilberto Silva-val, a Zöld- foki köztársaság mezőgazdasági és környezetügyi miniszterével. Nagy István felajánlotta, hogy Magyarország hozzájárulhat a szigetcsoport élelmiszerbiztonságának javításához a magas szintű szakmai tudás és ismeretek átadásával. A kialakítás alatt levő mintafarm hálózat segítségével a magyar technológiák, mezőgazdasági és környezetügyi fejlesztések az egyes országokban elérhetőek és bemutathatóak lesznek, támogatva ezzel a magyar vállalkozások exporttörekvéseit. A tárgyalópartnerek témái között szerepelt az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás és a biztonságos élelmiszertermelés kihívásaira adandó válaszok keresése, melyre

a kormány egyik megoldási javaslata az öntözött területek növelése és a hatékony öntözéses gazdálkodás kiterjesztése.

Ennek érdekében hazánkban Öntözésfejlesztési Stratégia, és Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakpolitikai Program is készül.

 

 

Forrás: AM Sajtóiroda