Back to top

Fenntartható város, városfásítás, települések zöldfelületi rendszerei

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében megrendezésre kerül az Agrárakadémia Fórum, melynek témájával ezúttal csatlakozunk az Agrárminisztérium 2020-ra meghirdetett fásítási programjához, illetve a Virágos Magyarország környezetszépítési versenyben elért székesfehérvári sikerhez. Időpont: 2019. 11. 14.

AGRÁRAKADÉMIA

A rendezvény témáit a fenntartható város, városfásítás, települések zöldfelületi rendszerei adják, az előadók a szakterület elismert szakértői, ismerői, művelői.

Bíró Borbála a Főkert Zrt. zöldfelület-fejlesztési osztályvezetője, Balsay Zsolt a Vadex Zrt. ágazati igazgatója, Lukács Zoltán a Faápolók Egyesületének elnöke, Pádár Tibor Balatonfüred főkertésze, Spanyárné Halász Szilvia Székesfehérvár Főkertésze. 

A rendezvény résztvevőinek – ágazati szereplők, kis- és középvállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek, az Agrárminisztérium háttérintézetei – az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés alkalmával lehetőségük nyílik az előadásokkal kapcsolatban kérdéseket feltenni, illetve azokhoz hozzászólni, véleményt alkotni. A kerekasztal beszélgetést vezeti: Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a kadosa.gabor@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címen lehet.

 

Várjuk szeretettel!

Időpont: 2019. november 14. (csütörtök) 10 óra

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus (8000 Székesfehérvár, Budai út 43.)

Regisztrálni a kadosa.gabor@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címen lehet.

 

Tervezett program

 

09:30–10:00 Regisztráció

Az Agrárakadémia moderátora Biza Klára a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője

10:00–10:20 Köszöntő - Molnár Tamás környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnoka, Székesfehérvár 

10:20–10:40 Kell-e főkertész egy városban? - Bíró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, Főkert Zrt.

10:40–11:00 A fásítási program megvalósításának lehetőségei - Balsay Zsolt ágazati igazgató, Vadex Zrt.

11:00–11:20 A városi fák élete. Mentsük meg vagy vágjuk ki a beteg fát a városban? Új magyar szabvány a városi fák védelméről  - Lukács Zoltán elnök, Faápolók Egyesülete

11:20–11:40 A fenntartható városok üzemeltetése, zöldfelületi rendszerei - Pádár Tibor főkertész, Balatonfüred

11:40–12:00 Milyen feladatot ró a településekre a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny -Spanyárné Halász Szilvia főkertész, Székesfehérvár

12:20–12:40 Zárszó - Mezőszentgyörgyi Dávid akadémiai ügyekért felelős rektori megbízott, Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus

12:40–13:45 Kerekasztal-beszélgetés az előadások kapcsán - Vezeti: Orlóci László elnök, Magyar Díszkertészek Szövetsége

13:45–14:40 Szendvicsebéd, a konferencia zárása

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a kadosa.gabor@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címen lehet.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.