Back to top

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

A holland gazdák tiltakozása végül is nem lett olyan békés, mint ahogyan bejelentették. Múlt hétfőn a gazdák megrohamozták a közigazgatási épületeket, összecsaptak a rendőrséggel, amit letartóztatások követtek. A gazdák további tiltakozásokat jelentettek be.

Korábban hét holland tartományban zajlottak mezőgazdasági tüntetések. Ez volt  reakció a politikusok bejelentéseire, akik szigorítani akarják a mezőgazdaság fejlesztésére vonatkozó szabályozást.

A környezet védelme érdekében mezőgazdasági földterület vásárlását tervezik azért, hogy csökkenjen az állattartás következtében keletkező nitrogén kibocsátás mértékének a növekedése. Ennek a politikai döntésnek a hatása blokkolni fog 18 000 mezőgazdasági beruházást.

Azok a mezőgazdasági termelők, akik hétfőn tiltakoztak a groningeni tartományban, a hatóságok elé nyomultak, és traktorra szerelt homlokrakodóval lebontották az épület több bejáratát. A kerítéseket traktorokkal döngették, és egyikük a vontatót egy lovas rendőr felé vezette, hogy megakadályozza a beavatkozást. A rendőrök reagáltak, és előkerültek a gumibotok. Az ország más részein a gazdák szénát vagy trágyát szórtak szét az utakon. Az összecsapások eredményeként néhányan kórházba kerültek. A rendőrség több gazdát letartóztatott.

Hollandia 7 régiójában került sor a gazdák demonstrációjára. Érdemes megjegyezni, hogy

a tüntetők elérték a kívánt hatást.

Egyes tartományokban (Drenthe, Overijssel, Gelderland és Friesland) hatályon kívül helyezik a környezet nitrogén kibocsátásának csökkentésére vonatkozó kormányzati rendeleteket, amelyek korlátoznák a mezőgazdasági tevékenységet. Ez vonatkozik a földfelvásárlási tervekre is. Szerdán bejelentették, hogy a hágai mezőgazdasági termelők is országos tiltakozásba kezdenek.

Dutch farmers break open cityhall door! Protests intensifying #Boerenprotest #boerenactie

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rolls-Royce motorok a mezőgazdaságban

A nagy teljesítményű motorokat gyártó németországi Friedrich­shafenben működő, eddig MTU néven ismert motorgyár a jövőben Rolls-Royce Power System néven szerepel.

Az alföldi erdészek eredményes munkája is hozzájárul az erdők fennmaradásához

Az Alföldön dolgozó erdész közösségnek a történelem során kedvezőtlenebb természeti körülmények között is sikerült komoly eredményeket elérniük. De a mai kor alföldi erdei sem maradnának fenn az ott dolgozó erdőgazdálkodók munkája nélkül - mondta el Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Alföldi Erdőkért Egyesület 2019. évi kutatói napján Lakiteleken.

Magyarország a vidékfejlesztés terén is segíti a Nyugat-Balkán európai integrációját

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (RRD SWG) minden évben magas szintű ülést tart a régió országainak tárcavezetőivel. Az idei ülésre november 12-én került sor a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, Pristinában, ahol az Agrárminisztériumot Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

Ki kell állnunk a világ elé

Nem kell a nemek közti egyenlőtlenségeket feltétlenül felszámolni, inkább fel kell azokat használni a mezőgazdaságban is. Erre a következtetésre jutottak a "Milyen kihívások állnak a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt?" című kerekasztal beszélgetés résztvevői.

A kaposvári Szabadságfa az Év Fája

A kaposvári Szabadságfa lett az idén az Év fája az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta szervezett híres magyar fák versenyén. A Hős Fa címet a Vasvár határában, a Szentkúti Parkerdőben álló Szentkúti Öregharcos, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

Lendületesen nő a megújulóenergia-felhasználás, de ez mégsem elég

Megtorpanni látszik a globális dekarbonizáció üteme, a megelőző négy évben elért mérsékelt előrelépést követően. Ha ez a tendencia folytatódik, az országok nem lesznek képesek elérni a Párizsban elfogadott globális célt, azaz a felmelegedés jóval 2°C alatt tartását.

Terápiás malac fogadja az utazókat San Francisco nemzetközi repülőterén

E hét elejétől terápiás malac fogadja az utazókat San Francisco nemzetközi repülőterén - jelentette több amerikai médium is.

Szükségállapot: lángokban áll Ausztrália

Szükségállapotot rendeltek el hétfőn a helyi hatóságok Ausztrália Új-Dél-Wales és Queensland államában a várhatóan "katasztrofális" tűzvész miatt, az embereknek el kell hagyniuk otthonukat.