Back to top

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

A holland gazdák tiltakozása végül is nem lett olyan békés, mint ahogyan bejelentették. Múlt hétfőn a gazdák megrohamozták a közigazgatási épületeket, összecsaptak a rendőrséggel, amit letartóztatások követtek. A gazdák további tiltakozásokat jelentettek be.

Korábban hét holland tartományban zajlottak mezőgazdasági tüntetések. Ez volt  reakció a politikusok bejelentéseire, akik szigorítani akarják a mezőgazdaság fejlesztésére vonatkozó szabályozást.

A környezet védelme érdekében mezőgazdasági földterület vásárlását tervezik azért, hogy csökkenjen az állattartás következtében keletkező nitrogén kibocsátás mértékének a növekedése. Ennek a politikai döntésnek a hatása blokkolni fog 18 000 mezőgazdasági beruházást.

Azok a mezőgazdasági termelők, akik hétfőn tiltakoztak a groningeni tartományban, a hatóságok elé nyomultak, és traktorra szerelt homlokrakodóval lebontották az épület több bejáratát. A kerítéseket traktorokkal döngették, és egyikük a vontatót egy lovas rendőr felé vezette, hogy megakadályozza a beavatkozást. A rendőrök reagáltak, és előkerültek a gumibotok. Az ország más részein a gazdák szénát vagy trágyát szórtak szét az utakon. Az összecsapások eredményeként néhányan kórházba kerültek. A rendőrség több gazdát letartóztatott.

Hollandia 7 régiójában került sor a gazdák demonstrációjára. Érdemes megjegyezni, hogy

a tüntetők elérték a kívánt hatást.

Egyes tartományokban (Drenthe, Overijssel, Gelderland és Friesland) hatályon kívül helyezik a környezet nitrogén kibocsátásának csökkentésére vonatkozó kormányzati rendeleteket, amelyek korlátoznák a mezőgazdasági tevékenységet. Ez vonatkozik a földfelvásárlási tervekre is. Szerdán bejelentették, hogy a hágai mezőgazdasági termelők is országos tiltakozásba kezdenek.

Dutch farmers break open cityhall door! Protests intensifying #Boerenprotest #boerenactie

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.