0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat – videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

A holland gazdák tiltakozása végül is nem lett olyan békés, mint ahogyan bejelentették. Múlt hétfőn a gazdák megrohamozták a közigazgatási épületeket, összecsaptak a rendőrséggel, amit letartóztatások követtek. A gazdák további tiltakozásokat jelentettek be.

Korábban hét holland tartományban zajlottak mezőgazdasági tüntetések. Ez volt  reakció a politikusok bejelentéseire, akik szigorítani akarják a mezőgazdaság fejlesztésére vonatkozó szabályozást.

A környezet védelme érdekében mezőgazdasági földterület vásárlását tervezik azért, hogy csökkenjen az állattartás következtében keletkező nitrogén kibocsátás mértékének a növekedése. Ennek a politikai döntésnek a hatása blokkolni fog 18 000 mezőgazdasági beruházást.

Azok a mezőgazdasági termelők, akik hétfőn tiltakoztak a groningeni tartományban, a hatóságok elé nyomultak, és traktorra szerelt homlokrakodóval lebontották az épület több bejáratát. A kerítéseket traktorokkal döngették, és egyikük a vontatót egy lovas rendőr felé vezette, hogy megakadályozza a beavatkozást. A rendőrök reagáltak, és előkerültek a gumibotok. Az ország más részein a gazdák szénát vagy trágyát szórtak szét az utakon. Az összecsapások eredményeként néhányan kórházba kerültek. A rendőrség több gazdát letartóztatott.

Hollandia 7 régiójában került sor a gazdák demonstrációjára. Érdemes megjegyezni, hogy

a tüntetők elérték a kívánt hatást.

Egyes tartományokban (Drenthe, Overijssel, Gelderland és Friesland) hatályon kívül helyezik a környezet nitrogén kibocsátásának csökkentésére vonatkozó kormányzati rendeleteket, amelyek korlátoznák a mezőgazdasági tevékenységet. Ez vonatkozik a földfelvásárlási tervekre is. Szerdán bejelentették, hogy a hágai mezőgazdasági termelők is országos tiltakozásba kezdenek.

youtube://v/99S-KIAsLbs

 

Forrás: farmer.pl