Back to top

A kis fát lenyírjuk, a nagyot kirántjuk a földből – gépbemutató Kecskeméten

A traktor ritkán rossz, de a felhasználó sokat ronthat a teljesítményén. Így foglalható össze az Odisys Bt. 2019-es évadzáró szántóföldi és kertészeti gépbemutatójának lényege. A gyakorlatban 12 gépkapcsolatot, erőgépeket és eszközöket láthattak az érdeklődők.

Hatékony a munkavégzés, ha az erő- és munkagép illik egymáshoz
Nem véletlenül vallja az Odisys csapata, hogy egy ilyen nyílt napon az ember jobban megismerheti a traktorokat és a munkagépeket. A pörgős és jól felépített bemutatón különféle szántóföldi és kertészeti munkára fogták a teljes Solis portfóliót. Az indiai márkáról szólva Hernek Zoltán, a cég ügyvezető tulajdonosa kiemelte, hogy a traktoroknak alacsony a fogyasztásuk és kicsi a szervizigényük, minőségük pedig megüti a nyugati színvonalat miközben az ár-érték arányuk is kedvező.

„A műszaki tartalom összeválogatásával lehet, hogy egyszerre nagyobb lesz a beruházás, de hosszú távon mindenképpen megtérül”

- hangsúlyozta a szakember az egyes traktorokhoz csatlakoztatható munkaeszközök bemutatásakor. Ezek közül a teljesség igénye nélkül Nobili permetezőket és szárzúzókat, Sicma ágdarálót, talajmarót és szárzúzót, Bagodi és Leták gyártmányú eszközöket láttunk munka közben.

A Goldoni traktoroknál külső és belső változásról is beszámoltak: a régi piros Roninokat új vezérléssel ellátott lassan már csak zöld színben kapható modellek váltják fel.

A bemutató három „nehézsúlyú versenyzőt” vonultatott fel: A MORO váltvaforgató ekét úgy tervezték, hogy a gép kezelője a nap végén ugyanolyan tiszta legyen, mint amikor felült a gépre, az ukrán Chervona Zirka gyártotta 4 soros tárcsa külseje alapján nem is gondolnánk, milyen brutális gépsúly jellemzi (1.2 tonna méterenként),

az igazi nagyágyú viszont Big John, a faültető gép, amelynek egy 6-8 méteres fa áttelepítése meg se kottyan.

A vendégek kedvence azonban nem a nagyok, hanem a kicsik közül került ki. Sokan mentek egy-egy kört a Grillo fűnyíró traktorral, aminek a képességeit bemutatandó az Odisys csapata egész nyáron hagyta nőni a gazt, sőt a kisebb-nagyobb de egyébként haszontalan fákat is…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Együttműködés a gázüzemű járművek fejlesztésében

A Fiat csoporthoz tartozó CNH Industrial – amelynek részei a Case IH, a New Holland, a Steyr traktorgyárak, az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártás, valamint az FPT motorgyár is –, felgyorsította a gázüzemű járművek kutatását és fejlesztését.

A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.

Szecskaporszívó biomassza összegyűjtéshez

A GYRAX egy mozgó padlós utánfutót fejlesztett ki, amelyet opcionálisan felszerelnek egy „porszívóval” is.

A talpadban az összes göröngy - Az Év Tájépítésze

Az Év Tájépítésze díjat 2019-ben Andor Anikó Ybl-díjas táj- és kertépítész, városrendezési szakmérnök, címzetes egyetemi tanár kapta. Az elismerést a szakmai zsűri minden évben az előző öt év alkotásai alapján ítéli oda egy alkotónak vagy alkotóközösségnek. Andor Anikót negyvenéves pályájáról és a szakmáról kérdeztük.

Éghajlatváltozás: Szicíliában már megéri trópusi gyümölcsöt termelni

A szüret vége előtt egy hónappal kiváló mangótermést várt Vincenzo Amata, a szicíliai PapaMango márka bevezetője. A helyi gyümölcs minősége nem különbözik az eredeti, trópusi termőhelyekről származó mangóétól. A Bianco Rosalia agrárvállalat fiatal ültetvényei Szicília északi partvidékén, a Nebrodi hegy lábánál, különleges klímájú területen találhatók.

Big Data a mezőgazdaságban - mire használható és milyen veszélyeket rejt

A big data kifejezést egyre többen használják, de talán kevesebben ismerik vagy értik igazán. Egy biztos: a vállalatok számára lassan kikerülhetetlen fogalommá válik, hiszen az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőnyhöz juttathatja őket.