Back to top

A kis fát lenyírjuk, a nagyot kirántjuk a földből – gépbemutató Kecskeméten

A traktor ritkán rossz, de a felhasználó sokat ronthat a teljesítményén. Így foglalható össze az Odisys Bt. 2019-es évadzáró szántóföldi és kertészeti gépbemutatójának lényege. A gyakorlatban 12 gépkapcsolatot, erőgépeket és eszközöket láthattak az érdeklődők.

Hatékony a munkavégzés, ha az erő- és munkagép illik egymáshoz
Nem véletlenül vallja az Odisys csapata, hogy egy ilyen nyílt napon az ember jobban megismerheti a traktorokat és a munkagépeket. A pörgős és jól felépített bemutatón különféle szántóföldi és kertészeti munkára fogták a teljes Solis portfóliót. Az indiai márkáról szólva Hernek Zoltán, a cég ügyvezető tulajdonosa kiemelte, hogy a traktoroknak alacsony a fogyasztásuk és kicsi a szervizigényük, minőségük pedig megüti a nyugati színvonalat miközben az ár-érték arányuk is kedvező.

„A műszaki tartalom összeválogatásával lehet, hogy egyszerre nagyobb lesz a beruházás, de hosszú távon mindenképpen megtérül”

- hangsúlyozta a szakember az egyes traktorokhoz csatlakoztatható munkaeszközök bemutatásakor. Ezek közül a teljesség igénye nélkül Nobili permetezőket és szárzúzókat, Sicma ágdarálót, talajmarót és szárzúzót, Bagodi és Leták gyártmányú eszközöket láttunk munka közben.

A Goldoni traktoroknál külső és belső változásról is beszámoltak: a régi piros Roninokat új vezérléssel ellátott lassan már csak zöld színben kapható modellek váltják fel.

A bemutató három „nehézsúlyú versenyzőt” vonultatott fel: A MORO váltvaforgató ekét úgy tervezték, hogy a gép kezelője a nap végén ugyanolyan tiszta legyen, mint amikor felült a gépre, az ukrán Chervona Zirka gyártotta 4 soros tárcsa külseje alapján nem is gondolnánk, milyen brutális gépsúly jellemzi (1.2 tonna méterenként),

az igazi nagyágyú viszont Big John, a faültető gép, amelynek egy 6-8 méteres fa áttelepítése meg se kottyan.

A vendégek kedvence azonban nem a nagyok, hanem a kicsik közül került ki. Sokan mentek egy-egy kört a Grillo fűnyíró traktorral, aminek a képességeit bemutatandó az Odisys csapata egész nyáron hagyta nőni a gazt, sőt a kisebb-nagyobb de egyébként haszontalan fákat is…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rolls-Royce motorok a mezőgazdaságban

A nagy teljesítményű motorokat gyártó németországi Friedrich­shafenben működő, eddig MTU néven ismert motorgyár a jövőben Rolls-Royce Power System néven szerepel.

Átadás-átvétel Mezőhegyesen

Márton napján aláírták az átadás-átvételről szóló iratokat a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-ben, ezzel a november 11-jétől kinevezett vezérigazgató, Kovács Norbert átvette a cég vezetését.

Ufóméretű drón Hannoverben

Sci-fibe illő méretű drónnal készül a John Deere a hannoveri Agritechnica kiállításra. A 9,2 méter átmérőjű repülő szerkezetet a dróntaxik fejlesztésében úttörő Volocopter céggel közösen tervezték, és egyedülálló újítás a mezőgazdaságban, ahol eddig még csak lényegesen kisebb drónokkal jelentek meg a gyártók. Számos feladatra lesz alkalmas, egyelőre a permetezéshez való kiegészítőkkel szerelték fel.

Új, invazív meztelencsigák: hogyan védjük kertjeinket?

Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, két új meztelencsiga-faj is megjelent hazánkban. Nemzetközi irodalom alapján mutatjuk be őket és a védekezés kiskerti, természetbarát lehetőségeit.

Lemken Sulky együttműködés

Nicola Lemken a német Lemken GmbH. tulajdonosa és Julien Burel von Sulky a francia Sulky cég tulajdonosa megállapodást írt alá röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépek, gépcsaládok szállítására.

Az automatizált mezőgazdaság környezetszennyezőbb?

A mezőgazdasági és a gépjárműipart átalakította az automatizálás - de ha hagyjuk „elszabadulni” a fejlett technológiát, a bolygó szenvedni fog. Minderről Laurie Wright, a southamptoni Solent Egyetem tanszékvezetője beszélt az Independent című brit lapban.

A precizitás új szintje: rajban működő robotok

Bár a Fendt minden, csak nem startup cég, az Agco konszernnel tervezett rajban működő Fendt Xaver kukoricavető robotok ezzel együtt jól illeszkednek a hasonló fejlesztések sorába.

Új rakodócsalád a New Hollandtól

A New Holland ebben az évben új, 6 modellből álló és 14 modellvariációban készülő, teleszkópgémes rakodócsaláddal jelent meg a piacon, amelyek 6,7 és 9 méteres emelési magassággal, 3,2 és 4 tonna maximális emelőképességgel rendelkeznek.

Átadták Magyarországon a 100. önjáró DAMMANN permetezőgépet

A MAGTÁR KFT 2006 óta képviseli a DAMMANN permetezőgép gyárat Magyarországon, immár 13 esztendeje. A DAMMANN permetezők a permetezéstechnika csúcsát képviselik, mind a vontatott mind az önjáró kategóriában.

Újraindul a traktorgyártás Szerbiában?

A Titói Jugoszláviának két traktorgyára volt. Mindkettő, a Rakovica (IMR) és az IMT is Szerbiában, a főváros külterületén működött. Miután az ország darabjaira hullott, Szerbiát sem kerülte el a magánosítás folyamata. A két tönkrement – tönkretett – traktorgyárat az utolsók között bocsátotta árverésre az illetékes belgrádi ügynökség.