Back to top

Megjósolni sem lehet, hol áll meg a sertéshús ára

A Magyar Húsiparosok Szövetsége közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 10-12 százalékkal drágult a sertéshús. A prognózis alapján az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hatása miatt hazánkban, de Európa-szerte is további áremelkedéssel kell számolni.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet közlése szerint az E minőségű vágósertés egy kilogramm hasított hideg súlyra vetített átlagára az unióban - ezen belül hazánkban - az alábbiak szerint alakult: 31. hét: unió 570 Ft, Magyarország 589 Ft, 32. hét: unió 575 Ft, Magyarország 601 Ft, 33. hét: unió 585 Ft, Magyarország 619 Ft, 34. hét: unió 592 Ft, Magyarország 629 Ft, 35. hét: unió 596 Ft, Magyarország 626 Ft, 36, hét: unió 597 Ft,Magyarország 631 Ft, 37. hét: unió 603 Ft, Magyarország 630 Ft, 38. hét: unió 606 Ft, Magyarország 634 Ft, 39. hét: unió 610 Ft, Magyarország 634 Ft, 40. hét: unió 609 Ft, Magyarország 640 Ft.

A megfigyelt tíz hét alatt töretlenül emelkedtek az árak, végül a 40. héten a közösségi ár 609 Ft-on, a belföldi pedig 640 Ft-on zárt, ezáltal a tavalyi és az előző heti egységes piaci átlagárral szembeni árelőnyünk 18 Ft-ról 31 Ft-ra nőtt.

A 40. héten a legmagasabb vételár Görögországban (693 Ft/kg), Cipruson (674 Ft/kg), Bulgáriában (659 Ft/kg), Szlovéniában (651 Ft/kg) Portugáliában (648 Ft), Magyarországon és Romániában (640 Ft/kg), továbbá Németországban (637 Ft/kg) alakult ki. Hazánk a tagállamok rangsorában, holtversenyben Romániával a 6. helyezést érte el. A legalacsonyabb árakat Belgiumban (517 Ft/kg), Finnországban (554 Ft/kg), Svédországban (557 Ft/kg), Észtországban (570 Ft/kg), Hollandiában (575 Ft/kg), az Egyesült Királyságban (579 Ft/kg), valamint Litvániában (585 Ft/kg) jegyezték. (Euró/Forint átszámítás, az MNB hivatalos közép-árfolyamon).

Egy év leforgása alatt - az átlagos 33,9 százalékos dráguláshoz képest - legjobban, 50,8 százalékkal Belgiumban, míg legkevésbé, 4,5 százalékkal a finneknél erősödött a vételár. A 40. héten az egy kiló hasított súlyra vetített tagállami árkülönbség 176 Ft volt.

Forrás: 
AKI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közel 200 millió euró jut az uniós élelmiszerek promóciójára

Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót fog fordítani az európai agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítésének finanszírozására, az Unión belül és kívül egyaránt.

Évi 7 milliárd darab papír zsepibe törli az orrát a magyar

16 milliárd forintért vásároltak a magyarok papír zsebkendőt a hazai kiskereskedelemben 2018. szeptember és 2019. augusztus között, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, egyben több mint 80 millió csomag terméket jelent, derült ki a Nielsen piackutató kiskereskedelmi indexéből. Az átlagos hazai fogyasztó jellemzően a háromrétegű és a márkás papír zsebkendőket választja.

104-ből 100 sertés fennakadt a Nébih rostáján

Egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést múlt hétvégén a Nébih szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt, amely már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat. Emellett azonban egyéb hiányosságok is előfordultak.

Számos tévhit övezi a húsmarhatenyésztést és a marhahúsfogyasztást

Tévhit, hogy 15 ezer liter vízre van szükség egy kilogramm marhahús előállításához, és az sem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a vöröshúsfogyasztás növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Mi több, a hús az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása egyértelműen indokolt.

Dögöljön meg a szomszéd … is? Miért nem szövetkezünk?

Lengyelországban, Németországban vagy Hollandiában járva ámulatba ejti az embert, hogy a gazdák mennyire nyitottak az együttműködésre, a szövetkezésre. Nálunk valamiért ez nagyon nehezen megy. Miért? – tettük fel a kérdést Szabó G. Gábornak, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központja főmunkatársának.

Olyan kevés gyümölcsöt eszünk, hogy a nemzetgazdaság és az egészségünk is megsínyli

Megalapozó kutatásokat folytattak a zöldségek és gyümölcsök földrajzi eredetének megállapítására a beltartalmuk, illetve a mikrobionjuk alapján, kíméletes minőségellenőrző mérések kifejlesztésére, a fogyasztói értékítélet pontosítására. Mindezekről és további eredményekről számoltak be a SZIE Élelmiszertudományi Karán, a november végén záruló, 390 millió forintos fejlesztést lehetővé tevő VEKOP pályázat zárókonferenciáján.

Csökkenő hazai pálinkafogyasztás

Januártól a népegészségügyi termékadó – a neta - is utólérte a pálinkát, a szőlő- és borágazatban ugyancsak komoly változásoknak lehettünk tanui. Ezeket a területeket járta körbe a közelmúltban a Parlament Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a magyar juh- és kecskeágazat?

Jó állomány, jó genetika, jó reprodukciós technológia, jó tartástechnológia, jó takarmányozás – erre az öt dologra van szükség ahhoz, hogy a magyar juh- és kecskeágazat megfeleljen a mezőgazdaság előtt álló kihívásoknak. Így összegezték a szakemberek a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség közös tudományos konferenciáján elhangzottakat.

A tojás ára elmozdult a holtpontról

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. január-szeptember hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 5,8 százalékkal nőtt. A növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 5,9 százalékkal, míg az élő állatoké és az állati termékeké pedig 5,6 százalékkal emelkedett ez idő alatt.

Nagyot "ugrott" a sertéspestis Németország felé

A lengyel hatóságok megerősítették, hogy a német határtól 85 kilométerre, egy közlekedési balesetben elpusztult vaddisznónál az afrikai sertéspestis (ASP) vírust mutatták ki.