Back to top

Megjósolni sem lehet, hol áll meg a sertéshús ára

A Magyar Húsiparosok Szövetsége közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 10-12 százalékkal drágult a sertéshús. A prognózis alapján az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hatása miatt hazánkban, de Európa-szerte is további áremelkedéssel kell számolni.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet közlése szerint az E minőségű vágósertés egy kilogramm hasított hideg súlyra vetített átlagára az unióban - ezen belül hazánkban - az alábbiak szerint alakult: 31. hét: unió 570 Ft, Magyarország 589 Ft, 32. hét: unió 575 Ft, Magyarország 601 Ft, 33. hét: unió 585 Ft, Magyarország 619 Ft, 34. hét: unió 592 Ft, Magyarország 629 Ft, 35. hét: unió 596 Ft, Magyarország 626 Ft, 36, hét: unió 597 Ft,Magyarország 631 Ft, 37. hét: unió 603 Ft, Magyarország 630 Ft, 38. hét: unió 606 Ft, Magyarország 634 Ft, 39. hét: unió 610 Ft, Magyarország 634 Ft, 40. hét: unió 609 Ft, Magyarország 640 Ft.

A megfigyelt tíz hét alatt töretlenül emelkedtek az árak, végül a 40. héten a közösségi ár 609 Ft-on, a belföldi pedig 640 Ft-on zárt, ezáltal a tavalyi és az előző heti egységes piaci átlagárral szembeni árelőnyünk 18 Ft-ról 31 Ft-ra nőtt.

A 40. héten a legmagasabb vételár Görögországban (693 Ft/kg), Cipruson (674 Ft/kg), Bulgáriában (659 Ft/kg), Szlovéniában (651 Ft/kg) Portugáliában (648 Ft), Magyarországon és Romániában (640 Ft/kg), továbbá Németországban (637 Ft/kg) alakult ki. Hazánk a tagállamok rangsorában, holtversenyben Romániával a 6. helyezést érte el. A legalacsonyabb árakat Belgiumban (517 Ft/kg), Finnországban (554 Ft/kg), Svédországban (557 Ft/kg), Észtországban (570 Ft/kg), Hollandiában (575 Ft/kg), az Egyesült Királyságban (579 Ft/kg), valamint Litvániában (585 Ft/kg) jegyezték. (Euró/Forint átszámítás, az MNB hivatalos közép-árfolyamon).

Egy év leforgása alatt - az átlagos 33,9 százalékos dráguláshoz képest - legjobban, 50,8 százalékkal Belgiumban, míg legkevésbé, 4,5 százalékkal a finneknél erősödött a vételár. A 40. héten az egy kiló hasított súlyra vetített tagállami árkülönbség 176 Ft volt.

Forrás: 
AKI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Előretört a Lidl a kiskereskedelmi láncok rangsorában

Két helyet előreugorva második a Lidl Magyarország a hazai FMCG- (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) piacon érdekelt kiskereskedelmi láncok üzleti rangsorában, amelyet a Trade Magazin közölt.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Olcsó húsnak sok a koronavírus-fertőzöttje

A döbbenetesen sok koronafertőzött vágóhídi munkásra és az emiatt újra bevezetett karanténra tekintettel a német médiát hetek óta foglalkoztatja az ágazat működési modellje, valamint a vendégmunkások és az átvevő nélkül maradt állattartók helyzete. A súlyos fejlemények nemcsak arra irányították rá a figyelmet, hogy miért pont a vágóhidakon képes ilyen villámgyorsan terjedni a fertőzés, hanem távlatibb dolgokra is. Magyarán, hogy mégis mi folyik ebben az egész ágazatban?

FAO: idén először nőttek a világpiaci élelmiszerárak

Júniusban idén először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulására.

Egerekkel "fűszerezett" élelmiszert vont ki a Nébih - videó

Mintegy 236 tonna, élelmiszerbiztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban.

Mi a helyzet a magyar borral? Külkereskedelmünk 2020 elején

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54%-kal bővült.