Back to top

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Ragyák László: az erősebb bőrszövetű fajták kevésbé érzékenyek a mikrorepedésre
Fotó: Rimóczi Irén
A jelenségnek nem kórtani, hanem élettani okai vannak elsősorban a szélsőséges időjárásból adódóan, tudtuk meg Ragyák Lászlótól, a Rijk Zwaan Kft. kereskedelmi vezetőjétől. Az idén ugyanis a május szokatlanul csapadékos és hűvös volt, a júniusi hőmérséklet szintén elmaradt az átlagostól, július elején pedig hideghullám söpört végig, az éjszakák sok helyen 10 °C-nál is hidegebbek voltak. A lehűlés aztán augusztus közepén megismétlődött.

A hideg éjszakákon túlságosan lehűltek a bogyók, ettől elveszítették rugalmasságukat,

igy ha a derült ég miatt a következő reggelen gyorsan megemelkedett léghőmérséklet és a napsugárzás hatására a levelek intenzíven párologtattak és a gyökerek erősen nyomták a vizet a lombba, a lassan melegedő termések még mindig rugalmatlan bőrszövete megrepedt.

A megelőzésben a fajtáknak és a technológiának is van szerepe. A vékonyabb bőrszövetű fajták hajlamosabbak a mikrorepedésre, amíg például az exportminőséget adó, szabályos bogyójú, bronzfoltosság és dohány mozaik vírusra (Tm: 0-2) ellenálló Praktica RZ F1 kevésbé érzékeny rá.

Fotó: Rimóczi Irén

Emellett az öntözési tervet érdemes az előrejelzésekre hagyatkozva módosítani.

Akkor járunk el helyesen, ha fölkészítjük a növényt a hűvös időjárásra, már előző nap visszafogjuk az öntözést, hogy a gyökerek ne tudjanak nagy mennyiségű vizet a bogyókba nyomni, amitől megreped a szövet.

Érdemes a reggeli öntözést is későbbre időzíteni. A szilíciumtartalmú lombtrágyákkal rugalmasabbá tehetjük a termés bőrszövetét, és a készítméyek nem is hagynak nyomot a bogyókon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.

Csomagolódoboz elefántfűből: gyümölcsökhöz, zöldségekhez

Június elején mutatta be Roy van den Heuvel, az Argos Packaging & Pro­tection menedzsere azt a gyümölcsök és zöldségek csomagolására alkalmas dobozt, amely a világon elsőként elefántfű felhasználásával készült.

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK

2020. július 1-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Tovább erősíti a tudatos vásárlói magatartást az Agrárminisztérium

A sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium - közölte Nagy István tárcavezető.

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.

eShepherd az intelligens jeladó

Az ausztrál fejlesztésű jeladó virtuális kerítésként is szolgál, és lehetővé teszi az állatok szinte állandó megfigyelését.