Back to top

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Ragyák László: az erősebb bőrszövetű fajták kevésbé érzékenyek a mikrorepedésre
Fotó: Rimóczi Irén
A jelenségnek nem kórtani, hanem élettani okai vannak elsősorban a szélsőséges időjárásból adódóan, tudtuk meg Ragyák Lászlótól, a Rijk Zwaan Kft. kereskedelmi vezetőjétől. Az idén ugyanis a május szokatlanul csapadékos és hűvös volt, a júniusi hőmérséklet szintén elmaradt az átlagostól, július elején pedig hideghullám söpört végig, az éjszakák sok helyen 10 °C-nál is hidegebbek voltak. A lehűlés aztán augusztus közepén megismétlődött.

A hideg éjszakákon túlságosan lehűltek a bogyók, ettől elveszítették rugalmasságukat,

igy ha a derült ég miatt a következő reggelen gyorsan megemelkedett léghőmérséklet és a napsugárzás hatására a levelek intenzíven párologtattak és a gyökerek erősen nyomták a vizet a lombba, a lassan melegedő termések még mindig rugalmatlan bőrszövete megrepedt.

A megelőzésben a fajtáknak és a technológiának is van szerepe. A vékonyabb bőrszövetű fajták hajlamosabbak a mikrorepedésre, amíg például az exportminőséget adó, szabályos bogyójú, bronzfoltosság és dohány mozaik vírusra (Tm: 0-2) ellenálló Praktica RZ F1 kevésbé érzékeny rá.

Fotó: Rimóczi Irén

Emellett az öntözési tervet érdemes az előrejelzésekre hagyatkozva módosítani.

Akkor járunk el helyesen, ha fölkészítjük a növényt a hűvös időjárásra, már előző nap visszafogjuk az öntözést, hogy a gyökerek ne tudjanak nagy mennyiségű vizet a bogyókba nyomni, amitől megreped a szövet.

Érdemes a reggeli öntözést is későbbre időzíteni. A szilíciumtartalmú lombtrágyákkal rugalmasabbá tehetjük a termés bőrszövetét, és a készítméyek nem is hagynak nyomot a bogyókon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Június 17-én ismét Zöldség- és Gyümölcsnap: indul a hazai gyümölcsszezon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program június 17-re idén is meghirdeti a hazai Zöldség- és Gyümölcsnapot, hogy felhívja a figyelmet a hazai termesztésű friss, szezonális gyümölcsökre és zöldségekre.

Nem a helyi gazdákkal versenyeznek

Két magyar is felkerült az amerikai Forbes magazin 30 under 30 listájára. Észak-Amerikában már 10 éve minden évben összeállítja a kiadó a harminc legtehetségesebb 30 évesnél fiatalabb személy listáját, több kategóriában – művészet, média, oktatás, sport, tudomány, technika, üzlet, vállalkozás –, és hatodik éve európai top harmincas listát is készít.

Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.

A gabonafélék drágulása húzta a felvásárlási árakat áprilisban

Áprilisban 15,5 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt; a növénytermesztési és kertészeti termékek árát a gabonafélék és az ipari növények árának emelkedése hajtotta fel, ezek 23,3 százalékkal drágultak tavaly április óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.

Belelát a zöldségbe, gyümölcsbe

Futurisztikusnak tűnik, pedig már idén forgalomba hozzák azt a kézi szkennert, amely nemcsak a gyümölcs és zöldség beltartalmát, minőségét képes elemezni, hanem jelzi azt is, hogy meddig tárolható a vizsgált tétel.

xarvio™ CONNECT – Új eszköz a gépterminálok közti gyors, biztonságos és zökkenőmentes adatcseréhez

A BASF Digital Farming GmbH bemutatja a xarvio™ CONNECT elnevezésű új, hordozható hardvereszközt, amely a xarvio FIELD MANAGER és a gépterminálok közötti gyors, biztonságos és zökkenőmentes adatcserét segíti elő. Az innovatív megoldást Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Ukrajna és az Egyesült Királyság területén kiválasztott gazdálkodók próbálják ki.

Ipari drónokkal foglalkozó cégbe száll be az MIB Invest Group

Új tulajdonossal bővült az ABZ Drone (Agrobot Kft). A Szekeres István által tulajdonolt MIB Invest Group jelentős részesedést vásárolt az ipari drónok, drónszoftverek kereskedelmével, szakszervizzel és drónpilótaképző tanfolyamokkal foglalkozó cégben.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.