Back to top

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Ragyák László: az erősebb bőrszövetű fajták kevésbé érzékenyek a mikrorepedésre
Fotó: Rimóczi Irén
A jelenségnek nem kórtani, hanem élettani okai vannak elsősorban a szélsőséges időjárásból adódóan, tudtuk meg Ragyák Lászlótól, a Rijk Zwaan Kft. kereskedelmi vezetőjétől. Az idén ugyanis a május szokatlanul csapadékos és hűvös volt, a júniusi hőmérséklet szintén elmaradt az átlagostól, július elején pedig hideghullám söpört végig, az éjszakák sok helyen 10 °C-nál is hidegebbek voltak. A lehűlés aztán augusztus közepén megismétlődött.

A hideg éjszakákon túlságosan lehűltek a bogyók, ettől elveszítették rugalmasságukat,

igy ha a derült ég miatt a következő reggelen gyorsan megemelkedett léghőmérséklet és a napsugárzás hatására a levelek intenzíven párologtattak és a gyökerek erősen nyomták a vizet a lombba, a lassan melegedő termések még mindig rugalmatlan bőrszövete megrepedt.

A megelőzésben a fajtáknak és a technológiának is van szerepe. A vékonyabb bőrszövetű fajták hajlamosabbak a mikrorepedésre, amíg például az exportminőséget adó, szabályos bogyójú, bronzfoltosság és dohány mozaik vírusra (Tm: 0-2) ellenálló Praktica RZ F1 kevésbé érzékeny rá.

Fotó: Rimóczi Irén

Emellett az öntözési tervet érdemes az előrejelzésekre hagyatkozva módosítani.

Akkor járunk el helyesen, ha fölkészítjük a növényt a hűvös időjárásra, már előző nap visszafogjuk az öntözést, hogy a gyökerek ne tudjanak nagy mennyiségű vizet a bogyókba nyomni, amitől megreped a szövet.

Érdemes a reggeli öntözést is későbbre időzíteni. A szilíciumtartalmú lombtrágyákkal rugalmasabbá tehetjük a termés bőrszövetét, és a készítméyek nem is hagynak nyomot a bogyókon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közel 200 millió euró jut az uniós élelmiszerek promóciójára

Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót fog fordítani az európai agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítésének finanszírozására, az Unión belül és kívül egyaránt.

Versenyképes ipariparadicsom-hibridek Kalocsáról

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya (ZÖKO) Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Így költenének el a fiatalok 200 milliót

A Pregazd-Ászok csapata nyerte az Agrovirtus versenyt, amelynek során egy ezer hektáros gazdaság fejlesztési tervét kellett prezentálni komoly feltételekkel. A megmérettetés mára nemzetközi versennyé vált, ezt szeretnék erősíteni a szervezők jövőre is.

Olyan kevés gyümölcsöt eszünk, hogy a nemzetgazdaság és az egészségünk is megsínyli

Megalapozó kutatásokat folytattak a zöldségek és gyümölcsök földrajzi eredetének megállapítására a beltartalmuk, illetve a mikrobionjuk alapján, kíméletes minőségellenőrző mérések kifejlesztésére, a fogyasztói értékítélet pontosítására. Mindezekről és további eredményekről számoltak be a SZIE Élelmiszertudományi Karán, a november végén záruló, 390 millió forintos fejlesztést lehetővé tevő VEKOP pályázat zárókonferenciáján.

A gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek együttműködését segíti egy most megjelent kiadvány

A kiadvány hozzásegíti az agrárgazdasági szereplőket: gazdálkodókat, falugazdászokat, szaktanácsadókat, a kifizető szervezetek szakembereit és a természetvédelemben dolgozókat, hogy ugyanarra a szakmai tudásra építsenek, ugyanazt a nyelvet beszéljék a Natura 2000 gyepterületek kapcsán – mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Miniszter: biztos a csúszás, a mértéke kérdéses

Már csak azon megy a vita, hogy egy vagy két év lesz-e az agrártámogatások átmeneti időszaka – jelentette ki Nagy István, aki szerint addig sem szabad a fejlesztésekkel leállni.

Tokajban a kistermelők is hozzáférnek a korszerű technológiához

Közösségi borászatok készültek el a Tokaji borvidéken a kormány 8,2 milliárd forintos támogatásából. Hercegkútra, Bodrogkisfaludra és Tállyára vihetik a szőlőjüket feldolgozásra azok a kistermelők, akik eddig nem tudtak saját maguk bort készíteni. A borvidék hegyközségi tanácsa programjában szerepelt, hogy közösségi megoldásokkal kell segíteni a sok kistermelőt, akiknek nincs elég forrásuk a technológiájuk korszerűsítéséhez.

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A napokban nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme elérte a 104 millió eurót.

Zöldségbemutató 4 méterrel a tenger szintje alatt

Egy kiváló zöldségbemutatón, jó 4 méterrel a tenger szintje alatt mi sem jut az ember eszébe, mint hogy ezen a helyen 400 éve még bálnavadászok hajtották a ladikjukat. Vajon újabb 400 év múlva mi lesz a holland polderekből? Szeptember utolsó hetében évek óta megnyitja kapuit a Bejo Zaden. A vetőmag-nemesítő és -előállító cég warmenhuizeni kísérleti központja ilyenkor négy napra átjáróházzá válik.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.