Back to top

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Ragyák László: az erősebb bőrszövetű fajták kevésbé érzékenyek a mikrorepedésre
Fotó: Rimóczi Irén
A jelenségnek nem kórtani, hanem élettani okai vannak elsősorban a szélsőséges időjárásból adódóan, tudtuk meg Ragyák Lászlótól, a Rijk Zwaan Kft. kereskedelmi vezetőjétől. Az idén ugyanis a május szokatlanul csapadékos és hűvös volt, a júniusi hőmérséklet szintén elmaradt az átlagostól, július elején pedig hideghullám söpört végig, az éjszakák sok helyen 10 °C-nál is hidegebbek voltak. A lehűlés aztán augusztus közepén megismétlődött.

A hideg éjszakákon túlságosan lehűltek a bogyók, ettől elveszítették rugalmasságukat,

igy ha a derült ég miatt a következő reggelen gyorsan megemelkedett léghőmérséklet és a napsugárzás hatására a levelek intenzíven párologtattak és a gyökerek erősen nyomták a vizet a lombba, a lassan melegedő termések még mindig rugalmatlan bőrszövete megrepedt.

A megelőzésben a fajtáknak és a technológiának is van szerepe. A vékonyabb bőrszövetű fajták hajlamosabbak a mikrorepedésre, amíg például az exportminőséget adó, szabályos bogyójú, bronzfoltosság és dohány mozaik vírusra (Tm: 0-2) ellenálló Praktica RZ F1 kevésbé érzékeny rá.

Fotó: Rimóczi Irén

Emellett az öntözési tervet érdemes az előrejelzésekre hagyatkozva módosítani.

Akkor járunk el helyesen, ha fölkészítjük a növényt a hűvös időjárásra, már előző nap visszafogjuk az öntözést, hogy a gyökerek ne tudjanak nagy mennyiségű vizet a bogyókba nyomni, amitől megreped a szövet.

Érdemes a reggeli öntözést is későbbre időzíteni. A szilíciumtartalmú lombtrágyákkal rugalmasabbá tehetjük a termés bőrszövetét, és a készítméyek nem is hagynak nyomot a bogyókon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

A mini zöldség a menő

A németországi Krefeldben működő Asia LLC cég már évek óta a minizöldsé­gekre szakosodott, és a növekvő keresletre válaszul fokozatosan bővíti termékválasztékát.

FruitVeB: átlagos lehet az idei zöldségtermés

Átlagos évre számít tavalyihoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Terméskilátások Németországban

A Német Parasztszövetség (DBV) adatai szerint spárgából 30 százalékkal kevesebbet takarítanak be az idén a megszokottnál Németországba, illetve, az előrejelzés szerint 43 millió tonna gabona terem a szövetségi köztársaságban, ami 4 százalékkal elmarad mind a 2015–2019 közötti ötéves átlagtól

174 mezőgazdasági munkás fertőződött meg koronavírussal

A bajorországi Mammingban előbb hét, majd további 167 ember koronavírus tesztje lett pozitív. Egy német mezőgazdasági cég mind a 480 dolgozóját, köztük a cég vezetőit is karantén alá helyezték.

Nagyszabású fejlesztéssorozat indul a Dél-Alföldön

Több mint 20 milliárd forintos beruházás veszi kezdetét a Dél-Alföldön, a Homokhátságon – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Szegedi Nagybani Piacon tartott sajtótájékoztatóján. A prioritást az öntözésfejlesztés, a termelési feltételek biztosítása, illetve az infrastruktúra kialakítása kapja.

Már épül Európa legnagyobb vertikális farmja

Hónapokon át tartó részletes tervezés után a tajvani YesHealth Group a koppenhágai Nordic Harvest ApS-szel együttműködve megkezdte Európa legnagyobb vertikális farmjának építését. Akár napi 3000 kg termést is tudnak majd szüretelni.

Az éghajlatváltozás hatása

Az általános fölmelegedés a szőlő életfolyamataira, minőségére is hatással van. A korai kitavaszodás, a magasabb átlaghőmérséklet következtében a szőlő cukortartalma nő, hamarabb érik, és korábban kezdődik a szüret. Az erős napsugárzás nyáron perzselést okozhat, a tartós szárazság pedig negatív hatású lehet a következő évi termésmennyiségre. A klímaváltozás miatt a szőlőben is egyre gyakrabban találkozhatunk néhány, a változásokhoz jobban alkalmazkodó kártevővel.

Ehető dísznövények

A díszkertbe, vagy teraszunk balkonládáiba számos olyan növény beültethető, ami zöldségként, gyümölcsként, fűszerként is fogyasztható amellett, hogy díszítenek is. Ezek a kettős hasznosítású növények kiválóak arra, hogy egy díszkert elinduljon a „haszonkertesedés” irányába. Érdemes például megkóstolni a sarkantyúka levelét, és virágát, melyek kellemesen fűszeresek.