Back to top

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

A Mezőgazdasági megoldások divízió több irányban is bővült, hogy kiszolgálja a termesztők és a társadalom változó igényeit.

Nemcsak zöldségféléket és szántóföldi növényeket nemesítenek és folytatják a növényvédőszer-fejlesztést, hanem a digitalizációban is komoly lépéseket tettek, továbbá beszálltak a terménykereskedelembe.

Vincent Gros
Fotó: BASF
Fejlesztéseikkel az élelmiszerbiztonság, a klímaváltozás, a fenntarthatóság, a szigorodó szabályozás és a munkaerőhiány szorításában dolgozó termelőket kívánják segíteni. Mint Vincent Gros, a mezőgazdasági divízió élére idén júliusban kinevezett vezető elmondta, a BASF bíztató üzleti kilátások elé néz, hiszen az élelmiszer-termelés az egyik legbiztosabb pont a világ gazdaságában. Ugyanakkor úgy kell növelni a termelést, a nyereséget és a hatékonyságot, hogy kevesebb erőforrást használnak fel a gazdálkodók és meg kell felelniük az átláthatóságra, fenntarthatóságra és egészséges élelmiszerre vonatkozó társadalmi igényeknek, ami nagyon nagy kihívás. Ezen kívül új megoldásokra van szükség a károsítók rezisztenciájának leküzdésére, a gazdaságok működését pedig digitális segédeszközökkel célszerű segíteni.

A BASF mindezeken a területeken aktív, a fejlesztéseihez pedig négy fókuszpontot határozott meg. Amerikában vezető innovátor kíván lenni a szója, a kukorica és a gyapot termelésében, Ázsiában a rizstermesztésre helyezi a hangsúlyt, Európában a gabonafélék, a napraforgó és a repce területén piacvezető helyre törekszik. Szerte a világon a zöldség- és gyümölcstermesztésben a harmadik helyet kívánja elérni. Ezek a termények lefedik a világ növényvédőszer- illetve vetőmagpiacának 70 százalékát.

Az idén körülbelül 900 millió eurót fordított kutatás-fejlesztésre a cég, összesen 3000 embert foglalkoztat ezen a területen.

Terveik szerint 2028-ra 26 helyen folyik fejlesztés és több mint 200 helyen működtetnek vetőmagüzemet és nemesítőállomást. Az innovatív termékek értékesítéséből 6 milliárd eurós bevételt várnak, az idén bevezetett Revysol® gombaölő szertől önmagában egymilliárd euróra számítanak.

Livio Tedeschi
Fotó: BASF
Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, ahol a cég forgalmának 36 százalékát realizálják, komplex megoldásokat kínálnak a gabonafélék, a napraforgó és a repce termesztésében, mutatta be a terület vezetője, Livio Tedeschi. Az európai termelők már most használják az InVigor® hibrid repcét és nemsokára hibrid búzafajtákat is bevezet a BASF. A termény védelmére használják a Caramba® gombaölő szert, a Luximo® gombaölő és regulátor készítményt, valamint az idén bevezetett Revysol® készítményt. A közeljövőben rovarölő szert is forgalomba hoz a BASF. A készítmények felelős használatát termékkövetéssel segíti a gyártó, és új alkalmazásokat kínál a technológiai és üzemviteli döntések megkönnyítésére.

A xarvio™ Field Manager segítségével a különböző táblákon lehet követni a fertőzési helyzetet és annak függvényében kap a gazda javaslatot a permetezés idejére és a kezelendő területekre.

Ha nem tudja valaki, milyen károsítóval áll szemben, elég lefényképezni,

és a xarvio™ Scouting meghatározza milyen gyomnövény vagy kórokozó az, megbecsüli a lombozat fertőzöttségét, javaslatot tesz a nitrogénellátásra. Ezek az eszközök okostelefonon vagy számítógépen működnek, egyelőre szántóföldi növények esetében.

Fotó: BASF

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között egy 32 országot érintő műveletben az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol szerdai tájékoztatása szerint.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: pénteken kezdődik az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.