Back to top

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

A Mezőgazdasági megoldások divízió több irányban is bővült, hogy kiszolgálja a termesztők és a társadalom változó igényeit.

Nemcsak zöldségféléket és szántóföldi növényeket nemesítenek és folytatják a növényvédőszer-fejlesztést, hanem a digitalizációban is komoly lépéseket tettek, továbbá beszálltak a terménykereskedelembe.

Vincent Gros
Fotó: BASF
Fejlesztéseikkel az élelmiszerbiztonság, a klímaváltozás, a fenntarthatóság, a szigorodó szabályozás és a munkaerőhiány szorításában dolgozó termelőket kívánják segíteni. Mint Vincent Gros, a mezőgazdasági divízió élére idén júliusban kinevezett vezető elmondta, a BASF bíztató üzleti kilátások elé néz, hiszen az élelmiszer-termelés az egyik legbiztosabb pont a világ gazdaságában. Ugyanakkor úgy kell növelni a termelést, a nyereséget és a hatékonyságot, hogy kevesebb erőforrást használnak fel a gazdálkodók és meg kell felelniük az átláthatóságra, fenntarthatóságra és egészséges élelmiszerre vonatkozó társadalmi igényeknek, ami nagyon nagy kihívás. Ezen kívül új megoldásokra van szükség a károsítók rezisztenciájának leküzdésére, a gazdaságok működését pedig digitális segédeszközökkel célszerű segíteni.

A BASF mindezeken a területeken aktív, a fejlesztéseihez pedig négy fókuszpontot határozott meg. Amerikában vezető innovátor kíván lenni a szója, a kukorica és a gyapot termelésében, Ázsiában a rizstermesztésre helyezi a hangsúlyt, Európában a gabonafélék, a napraforgó és a repce területén piacvezető helyre törekszik. Szerte a világon a zöldség- és gyümölcstermesztésben a harmadik helyet kívánja elérni. Ezek a termények lefedik a világ növényvédőszer- illetve vetőmagpiacának 70 százalékát.

Az idén körülbelül 900 millió eurót fordított kutatás-fejlesztésre a cég, összesen 3000 embert foglalkoztat ezen a területen.

Terveik szerint 2028-ra 26 helyen folyik fejlesztés és több mint 200 helyen működtetnek vetőmagüzemet és nemesítőállomást. Az innovatív termékek értékesítéséből 6 milliárd eurós bevételt várnak, az idén bevezetett Revysol® gombaölő szertől önmagában egymilliárd euróra számítanak.

Livio Tedeschi
Fotó: BASF
Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, ahol a cég forgalmának 36 százalékát realizálják, komplex megoldásokat kínálnak a gabonafélék, a napraforgó és a repce termesztésében, mutatta be a terület vezetője, Livio Tedeschi. Az európai termelők már most használják az InVigor® hibrid repcét és nemsokára hibrid búzafajtákat is bevezet a BASF. A termény védelmére használják a Caramba® gombaölő szert, a Luximo® gombaölő és regulátor készítményt, valamint az idén bevezetett Revysol® készítményt. A közeljövőben rovarölő szert is forgalomba hoz a BASF. A készítmények felelős használatát termékkövetéssel segíti a gyártó, és új alkalmazásokat kínál a technológiai és üzemviteli döntések megkönnyítésére.

A xarvio™ Field Manager segítségével a különböző táblákon lehet követni a fertőzési helyzetet és annak függvényében kap a gazda javaslatot a permetezés idejére és a kezelendő területekre.

Ha nem tudja valaki, milyen károsítóval áll szemben, elég lefényképezni,

és a xarvio™ Scouting meghatározza milyen gyomnövény vagy kórokozó az, megbecsüli a lombozat fertőzöttségét, javaslatot tesz a nitrogénellátásra. Ezek az eszközök okostelefonon vagy számítógépen működnek, egyelőre szántóföldi növények esetében.

Fotó: BASF

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamisított mézekkel is neveztek a nemzetközi versenyre

Az idei, Montrealban megrendezett nemzetközi méhészeti kongresszuson, az Apimondia mézversenyén a mézeknek csaknem a felét kizárták. Ennek nem más volt az oka, mint hogy ezek hamisítványok voltak, vagy olyan szermaradványokat tartalmaztak, melyek nem megengedettek.

Továbbra is a tej a legjobb választás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amiket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, aminek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

A rezisztenciagéneket kutatják

Alap- és alkalmazott kutatásokat is végeznek Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Genetikai Főosztályán. A Növénygenomikai és Növény-Mikroba Interakció Csoport egyik kiemelt kutatási területe a súlyos gazdasági károkat okozó károsítók ellen védelmet nyújtó rezisztenciák, illetve az előnyös fajtatulajdoságokat meghatározó gének azonosítása.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

Tengerentúli veszedelem a homokterületeken

A Magyar Mezőgazdaság hetilap novemberi Zöld Mező rovatában számos érdekes cikkel készülünk. A többi közt foglalkozunk az észak-amerikai homoki prérifűvel is, amely évekkel ezelőtt gyökeret vert hazánkban is, azóta pedig agresszív módon, rendkívül gyors ütemben hódít egyre nagyobb teret magának.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Kecsketartók figyelem! Most kell beadni de minimis kérelmeket

A kecsketenyésztőknek december 10-ig lehet benyújtani az anyakecske-tartás után igényelhető de minimis támogatási kérelmüket – figyelmeztet a szakmai szövetség.