Back to top

Halálra rémült mormota az év természetfotóján

Kedden hirdették ki az év természetfotósa verseny a győzteseit, melyet a londoni Természettudományi Múzeum szervezett. Magyar pályázó idén ugyan nem került a dobogóra, de három hazai fényképész munkáját is kiemelte a zsűri.

A 2019-es év természetfotósa díját Yongqing Bao vihette haza, aki a The Moment (A pillanat) című képével nyűgözte le a zsűrit. A fotó azt a pillanatot örökítette meg, ahogy egy tibeti róka épp lecsapni készül egy megrémült mormotára – írja a Natural History Museum

The Moment, Fotó: Yongqing Ba - A 2019-es év természetfotója
The Moment, Fotó: Yongqing Ba - A 2019-es év természetfotója
Fotó: Yongqing Bao

Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke így vélekedett a képről:

 „Fényképészeti szempontból ez egész egyszerűen a tökéletes pillanat. A testtartások kifejező intenzitása bámulatos, és a felemelt mancsok között feszülő energia tökéletes egyensúlyban tartja a főszereplőket.”

Az év fiatal természetfotósa Cruz Erdmann  lett, aki egy tintahalról készített portréjával nevezett be a versenyre. A képet egy éjszakai búvárkodás során készítette Indonéziában.

Az első helyezettek közé ugyan nem került be hazai fényképész, de

három magyar fotót is kiemelt a szakmai zsűri a pályázók közül.

A verseny egyik magyar kiemeltje a legjobb fotóriporter kategóriában kapott elismerést. Máté Bence A Sickening Delicacy (Egy gyomorforgató ínyencség) című képével indult a versenyen. Fotóján megcsonkított békákat láthatunk véres vízben heverve. A kép azután készült, hogy a kétéltűeket megfosztották hátsó lábaiktól, amik a gasztronómiában ínyencségnek számítanak. Becslések szerint több mint egy milliárd békát ölnek meg évente emiatt. A képet itt lehet megtekinteni.

Növények és gombák kategóriában Potyó Imre munkája (Spring Vision – Tavaszi látomás) kapott kitüntetett figyelmet, ami a Duna menti, kora tavaszi, kék csillagvirág virágzását örökítette meg. A fotós egy lágy, közeli képet készített a virágról, amit művészien kombinált egy másik virág szirmaival. A fotója itt található.

A fiatal (11-14 évesek) kategóriában Koncz-Bisztricz Tamás One Foggy Night (Egy ködös éjszaka) című fényképét emelte ki a zsűri, amin egy magányos tölgyfa sziluettje látható a sűrű ködben és a sötét ég alatt. A vaku használatával a levegőben lévő kis vízcseppek apró körökké alakultak át, amivel a fiatal fényképész elkapta a sötét, hátborzongató és titokzatos pillanatot. A kép itt tekinthető meg.

Forrás: 
nhm.ac.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőspusztáról lett az év erdésze

Gyerekkora óta szorosan kötődik az erdőhöz Kocsis István Attila. A NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészet kerületvezető erdészének mondhatni „beérett” a munkája, idén komoly szakmai sikert ért el. A legjobbnak bizonyult az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Az Év Erdésze szakmai versenyen.

A kaposvári Szabadságfa az Év Fája

A kaposvári Szabadságfa lett az idén az Év fája az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta szervezett híres magyar fák versenyén. A Hős Fa címet a Vasvár határában, a Szentkúti Parkerdőben álló Szentkúti Öregharcos, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

Egészséges ételsor 550 Ft-ból - Megvannak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntősei

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza, és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.

Tengerentúli veszedelem a homokterületeken

A Magyar Mezőgazdaság hetilap novemberi Zöld Mező rovatában számos érdekes cikkel készülünk. A többi közt foglalkozunk az észak-amerikai homoki prérifűvel is, amely évekkel ezelőtt gyökeret vert hazánkban is, azóta pedig agresszív módon, rendkívül gyors ütemben hódít egyre nagyobb teret magának.

Szükségállapot: lángokban áll Ausztrália

Szükségállapotot rendeltek el hétfőn a helyi hatóságok Ausztrália Új-Dél-Wales és Queensland államában a várhatóan "katasztrofális" tűzvész miatt, az embereknek el kell hagyniuk otthonukat.

Ritka reliktum Kunpeszéren

A Peszéri erdő valódi kincs a szakemberek számára. Az itteni erdőssztyepp igazi reliktum, 300 évvel ezelőtt hazánkból 90 százaléka tűnt el az ilyen életközösségeknek. Ennek megőrzésére indították az Oakeylife programot 2017-ben.

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Kornistárnics is nyílt a Visegrádi-hegységben

A Pilisi Parkerdő Zrt. sorozatban mutatja be a Visegrádi-hegység különleges, védett növény- és állatfajait.

Tiltakozás a dán elképzelések ellen

Szlovákia egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalata, a Dan-Slovakia Agrar mintegy 7600 hektár területen gazdálkodik. A vállalat jelenleg évi 8500 kocát és süldőt, valamint 150 ezer vágósertést értékesít, nagyjából kétszáz fő alkalmazásával. A dán cég üzemeltetésével és terjeszkedési szándékaival szemben az ország több községében, helységében is komoly ellenállást tanúsítanak a lakosok.