Back to top

Halálra rémült mormota az év természetfotóján

Kedden hirdették ki az év természetfotósa verseny a győzteseit, melyet a londoni Természettudományi Múzeum szervezett. Magyar pályázó idén ugyan nem került a dobogóra, de három hazai fényképész munkáját is kiemelte a zsűri.

A 2019-es év természetfotósa díját Yongqing Bao vihette haza, aki a The Moment (A pillanat) című képével nyűgözte le a zsűrit. A fotó azt a pillanatot örökítette meg, ahogy egy tibeti róka épp lecsapni készül egy megrémült mormotára – írja a Natural History Museum

The Moment, Fotó: Yongqing Ba - A 2019-es év természetfotója
The Moment, Fotó: Yongqing Ba - A 2019-es év természetfotója
Fotó: Yongqing Bao

Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke így vélekedett a képről:

 „Fényképészeti szempontból ez egész egyszerűen a tökéletes pillanat. A testtartások kifejező intenzitása bámulatos, és a felemelt mancsok között feszülő energia tökéletes egyensúlyban tartja a főszereplőket.”

Az év fiatal természetfotósa Cruz Erdmann  lett, aki egy tintahalról készített portréjával nevezett be a versenyre. A képet egy éjszakai búvárkodás során készítette Indonéziában.

Az első helyezettek közé ugyan nem került be hazai fényképész, de

három magyar fotót is kiemelt a szakmai zsűri a pályázók közül.

A verseny egyik magyar kiemeltje a legjobb fotóriporter kategóriában kapott elismerést. Máté Bence A Sickening Delicacy (Egy gyomorforgató ínyencség) című képével indult a versenyen. Fotóján megcsonkított békákat láthatunk véres vízben heverve. A kép azután készült, hogy a kétéltűeket megfosztották hátsó lábaiktól, amik a gasztronómiában ínyencségnek számítanak. Becslések szerint több mint egy milliárd békát ölnek meg évente emiatt. A képet itt lehet megtekinteni.

Növények és gombák kategóriában Potyó Imre munkája (Spring Vision – Tavaszi látomás) kapott kitüntetett figyelmet, ami a Duna menti, kora tavaszi, kék csillagvirág virágzását örökítette meg. A fotós egy lágy, közeli képet készített a virágról, amit művészien kombinált egy másik virág szirmaival. A fotója itt található.

A fiatal (11-14 évesek) kategóriában Koncz-Bisztricz Tamás One Foggy Night (Egy ködös éjszaka) című fényképét emelte ki a zsűri, amin egy magányos tölgyfa sziluettje látható a sűrű ködben és a sötét ég alatt. A vaku használatával a levegőben lévő kis vízcseppek apró körökké alakultak át, amivel a fiatal fényképész elkapta a sötét, hátborzongató és titokzatos pillanatot. A kép itt tekinthető meg.

Forrás: 
nhm.ac.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Néma színjáték kukorica versennyel

Az AGROmashEXPO-n mutatkozott be a RAGT munkatársaiból toborzódott színtársulat. A szokásos termelői versenyük eredményhirdetését egy színjátékkal tették még emlékezetesebbé.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Közeleg a 28. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Az Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hét innovációs díj kerül átadásra, március 27-én az Országházban, azon társaságok számára, melyek 2020. február 12-ig beadják jelentkezésüket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.