Back to top

Hiánypótló szakmai kiadványokat mutattak be

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gótikus szárnyának földszinti kiállítóterme rendhagyó könyvbemutatónak adott otthont: noha az intézmény hosszú évtizedek óta állít össze s ad közre különböző szakmai kiadványokat, az idei év a korábbiaknál is termékenyebbnek bizonyult ebből a szempontból; ez alkalomból négy új könyvet is bemutattak.

„Évente általában egy, legfeljebb kettő kiadványt adunk ki, ez azonban egy kivételes alkalom, hiszen a múzeum történetében először mutathatunk be egyszerre négy kötetet” – mondta büszkén Estók János, az idén 123 éves intézmény főigazgatója könyvbemutató rendezvényükön. Szavai szerint, noha ezek műfajukban eltérnek, több szempontból is összekapcsolhatók – a többi közt gazdaság-, illetve gazdálkodástörténeti szempontból.

A most megjelent kiadványok közül – a teljesség igénye nélkül – kettőt emelünk ki cikkünkben. Egyrészről felhívjuk olvasóink figyelmét az „Agrárvilág vonzásában – válogatás Szabad György gazdaság- és társadalomtörténeti munkáiból” című kötetre, amely Melkovics Tamás történész szerkesztésében készült el.

A szakember a Széchényi-díjas történész munkásságát méltatva úgy fogalmazott: noha Szabad György kimagasló színvonalon foglalkozott gazdaság-, társadalom- és politikatörténettel, az agrártörténeti kutatómunka volt számára az, amelyhez a legtöbb személyes szál fűzte, s amely területtel már kisiskolás korában is foglalkozott.

A kötet tizenhat értekezést tartalmaz, méghozzá öt egységbe rendezve, a 19. századot felölelve.

„A feudális gazdaság, rendi társadalom” című fejezetben található például egy érdekes olvasmány egy mezővárosi céhmester reformkori tündökléséről, majd bukásáról,

s nem kevésbé ajánlott a jobbágyfelszabadítás társadalmi szerkezetre gyakorolt hatásairól értekező írás sem, amely a „Tőkés gazdaság, polgári társadalom” elnevezésű fejezetben kapott helyet.

A könyvbemutatónak helyet adott helyiség felett található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár ez év júniusában megújult, a 19-20. század vadászatát bemutató állandó kiállítása. E tárlat fontos darabjait foglalja össze és mutatja be Sánta Ákos „Vadászfegyverek” című kiadványa, ami a múzeum tárgykatalógusainak negyedik kötete is egyben. A könyvet Németh Balázs hadtörténész mutatta be, aki mindenekelőtt azt hangsúlyozta,

az elmúlt évtizedekben nagyon kevés olyan vadászattörténeti anyag készült, amely történészi kutatómunka eredményeképpen jött létre.

Ez a kiadvány pedig éppen ilyen; a múzeum fegyvertárának darabjain keresztül ad hiánypótlóan részletes fegyver- és vadászattörténeti áttekintést.

A szakember a könyv tartalmát ismertetve beszélt a keréklakatos fegyverekről, amelyek a korábbi típusokhoz képest jóval modernebbnek számítottak, következésképp igencsak bonyolult szerkezetek voltak, így például a javíttatásuk is körülményes volt. Az annak idején Zrínyi Miklós által is használt fegyverfajtából szép példányok akadnak a múzeum gyűjteményében, csakúgy, mint a későbbi típusokból is. A kötet ugyanakkor arra is rámutat, hogy a mai vadászok többségének fegyverei mennyire hasonlóak azokhoz a típusokhoz, amelyek a 19. század végén voltak használatosak. „Füst nélküli lőpor, ismétlő- és hátultöltős rendszer; ezek az ismérvek jellemzőek a napjainkban ismert vadászfegyverek esetében is” – tette hozzá a hadtörténész.

E két kiadványon kívül kezükbe vehetik az olvasók a most megjelent „Uradalmak, földbirtokosok és birtokforgalom a Dél-Dunántúlon a 19. században” című kötetet, illetve a „Magyar Mezőgazdasági Múzeum Közleményei” sorozat legújabb kiadványát is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőspusztáról lett az év erdésze

Gyerekkora óta szorosan kötődik az erdőhöz Kocsis István Attila. A NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészet kerületvezető erdészének mondhatni „beérett” a munkája, idén komoly szakmai sikert ért el. A legjobbnak bizonyult az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Az Év Erdésze szakmai versenyen.

Továbbra is a tej a legjobb választás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amiket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, aminek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.

Az alföldi erdészek eredményes munkája is hozzájárul az erdők fennmaradásához

Az Alföldön dolgozó erdész közösségnek a történelem során kedvezőtlenebb természeti körülmények között is sikerült komoly eredményeket elérniük. De a mai kor alföldi erdei sem maradnának fenn az ott dolgozó erdőgazdálkodók munkája nélkül - mondta el Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Alföldi Erdőkért Egyesület 2019. évi kutatói napján Lakiteleken.

A kaposvári Szabadságfa az Év Fája

A kaposvári Szabadságfa lett az idén az Év fája az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta szervezett híres magyar fák versenyén. A Hős Fa címet a Vasvár határában, a Szentkúti Parkerdőben álló Szentkúti Öregharcos, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

A rezisztenciagéneket kutatják

Alap- és alkalmazott kutatásokat is végeznek Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Genetikai Főosztályán. A Növénygenomikai és Növény-Mikroba Interakció Csoport egyik kiemelt kutatási területe a súlyos gazdasági károkat okozó károsítók ellen védelmet nyújtó rezisztenciák, illetve az előnyös fajtatulajdoságokat meghatározó gének azonosítása.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Tengerentúli veszedelem a homokterületeken

A Magyar Mezőgazdaság hetilap novemberi Zöld Mező rovatában számos érdekes cikkel készülünk. A többi közt foglalkozunk az észak-amerikai homoki prérifűvel is, amely évekkel ezelőtt gyökeret vert hazánkban is, azóta pedig agresszív módon, rendkívül gyors ütemben hódít egyre nagyobb teret magának.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Szükségállapot: lángokban áll Ausztrália

Szükségállapotot rendeltek el hétfőn a helyi hatóságok Ausztrália Új-Dél-Wales és Queensland államában a várhatóan "katasztrofális" tűzvész miatt, az embereknek el kell hagyniuk otthonukat.

Ritka reliktum Kunpeszéren

A Peszéri erdő valódi kincs a szakemberek számára. Az itteni erdőssztyepp igazi reliktum, 300 évvel ezelőtt hazánkból 90 százaléka tűnt el az ilyen életközösségeknek. Ennek megőrzésére indították az Oakeylife programot 2017-ben.