0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Lendületes növekedést mutat a kkv-finanszírozás Somogy megyében, ahol augusztus végére az Erste Bank állománya közel 15 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg a hitelezett ügyfeleinek száma is ugyanilyen gyors ütemben nőtt – hangzott el azon az eseményen, amelyet Hajmáson rendezett a pénzintézet abból az alkalomból, hogy elismerje húsz éve hűséges kkv-ügyfeleit. A díjat kapó vállalkozások között több agrárcég is volt.

Az Erste Bank idén is sikeres évet fog zárni, az év eddigi hónapjaiban ugyanis folytatta a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedését az agrárhitelezésben, és várhatóan a jelentős bővülés folytatódik – mondta el az eseményen Fórián Zoltán. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője szerint előrejelzéseik azt mutatják, hogy

a mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi 348 milliárd forint után idén elérheti a 400 milliárd forintot.

Hozzátette: a beruházási környezet jelenleg igen kedvező, köszönhetően a támogatott hitelprogramoknak, a Vidékfejlesztési Program megvalósítási szakaszának, a piaci kihívásoknak, a kamatkörnyezet és a támogatási rendszer változásával kapcsolatos várakozásoknak, valamint a gazdálkodói szemlélet változásának.

Augusztus végén az Erste vállalati hiteleinek állománya meghaladta a 700 milliárd forintot, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – mondta el Tigelmann Gábor, a bank régióvezetője. Az állomány a 2015 év végén mértnek több mint a duplájára, 135 százalékkal bővült.

Az újonnan folyósított hitelek összege az idei első nyolc hónapban elérte a 164 milliárd forintot, ami 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

A kis- és középvállalkozói hitelek állománya 2015 vége óta több mint a duplájára, 118 százalékkal 229 milliárd forintra bővült. Ez 23 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az Erste Bank az idei első nyolc hónapban a kkv-szektorba 48 milliárd forint új hitelt helyezett ki, 14 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban. Az újonnan kihelyezett kkv-hitelek körében a mezőgazdasági vállalkozások állománya bővült a legdinamikusabban.

Az eseményen átadták az Erste Power Business díjakat azoknak a somogyi vállalkozóknak, akik húsz éve, vagy a bank jogelődjeinek révén még régebb óta a pénzintézet hűséges ügyfelei.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu