Back to top

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

A továbbra is zajló ellenőrzések során eddig több mint 3000 szabálytalanságot tártak fel – ismertette Karl-Josef Laumann (CDU) tartományi munkaügyi miniszter Düsseldorfban.

Több mint 100 esetben olyan súlyos technikai munkavédelmi hiányosságot is feltártak, amely komolyan veszélyeztette a munkavállalókat.

„Katasztrófálisak a munkakörülmények” – vont mérleget Laumann. Kifejtette, hogy a 12 órás műszakok sem ritkák az ágazatban, de találtak 16 órás munkanapot alkalmazó céget is.

Az előre nem bejelentett

munkavédelmi vizsgálatok július és szeptember között zajlottak 30 vágóhídon, amelyek összesen 17.000 munkavállalót foglalkoztatnak.

Ezzel gyakorlatilag csaknem az összes, a tartományban működő vágóhidat ellenőrizték. A nem humánus munkakörülmények a vizsgálatok szerint elsősorban a kelet-európai vendégmunkások alkalmazása során voltak szembetűnőek, a hazai, vagyis német munkaerőt alig alkalmaztak megerőltetőbb munkákra.

A vizsgált helyszínek közül mindössze két vágóhíd szerepelt elfogadható módon. Egyelőre még nem fejeződött be a vizsgálatok kiértékelése, de a miniszter szerint már most kijelenthető, hogy „a jogsértések listája a munkavédelmi törvényben foglaltak teljes spektrumára kiterjed”.

Elbarikádozott közlekedési és menekülési útvonalaktól, a veszélyes anyagok kapcsán tapasztalt raktározási és oktatási hiányosságokon át a munkajogi szabályok durva megsértéséig, valamint az egészségügyi ellátásig számos hiányosságot feltártak a vizsgálatok során.

A törvények szerint akár 15.000 euró is lehet egy-egy büntetési tétel, Laumann szerint „ A büntetések nem elég magasak, az érintettek csak nevetnek rajta”. Hozzátette, hogy általában alvállalkozók tehetők felelőssé a kizsákmányoló munkakörülményekért, de épp emiatt sokszor nehéz felderítenie a szabálytalanságokat a munkavédelmi hatóságnak.

Forrás: 
Süddeutsche Zeitung

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

Kecsketartók figyelem! Most kell beadni de minimis kérelmeket

A kecsketenyésztőknek december 10-ig lehet benyújtani az anyakecske-tartás után igényelhető de minimis támogatási kérelmüket – figyelmeztet a szakmai szövetség.

Kornistárnics is nyílt a Visegrádi-hegységben

A Pilisi Parkerdő Zrt. sorozatban mutatja be a Visegrádi-hegység különleges, védett növény- és állatfajait.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.

Több termelő árult a nagybanin, mint tavaly

Eredményes évet zárt a budapesti Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói, valamint közel 130 ezer termelői belépést regisztráltak.

Európai szinten is meghatározó a hazai lúdtermelés

Hazánkban Szent Márton nap környékére és a karácsonyra összpontosul a lúdhús iránti kereslet, így a lúdágazat szereplői abban bíznak, hogy a következő hetekben kiegyensúlyozottabbá válhat a piac. 2018-ban a feldolgozó-üzemekben közel 22 ezer tonna mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket.

Márton-napi püspökfalat

A Szent Márton ünnepéhez fűződő szokások lassanként újra beszivárognak az életünkbe. Óvodások Márton-napi felvonulásokat tartanak maguk készítette lámpással a kezükben, a modern meteorológia és a klímaváltozás ellenére pedig úgy gondoljuk, hogy „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Elkelt a Cargill maláta-részlege

Az Axereal megveszi a Cargill maláta-leányvállalatát, és a Boortmalthoz csatolja azt – közölte a cég. A Boortmalt, az Axereal leányvállalata ezzel globális szinten piacvezető malátatermelő szereplő lesz.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

Férfi meddőség: segíthet a paradicsom?

Az eddigiek mellett egy újabb érv is szól a paradicsom fogyasztása mellett. A nagy-britanniai Sheffield Egyetemen végzett kutatások szerint a benne található likopin színanyag számottevően javítja a sperma minőségét, így növeli a meddő párok esélyeit a gyermekfogantatásra.