Back to top

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

A továbbra is zajló ellenőrzések során eddig több mint 3000 szabálytalanságot tártak fel – ismertette Karl-Josef Laumann (CDU) tartományi munkaügyi miniszter Düsseldorfban.

Több mint 100 esetben olyan súlyos technikai munkavédelmi hiányosságot is feltártak, amely komolyan veszélyeztette a munkavállalókat.

„Katasztrófálisak a munkakörülmények” – vont mérleget Laumann. Kifejtette, hogy a 12 órás műszakok sem ritkák az ágazatban, de találtak 16 órás munkanapot alkalmazó céget is.

Az előre nem bejelentett

munkavédelmi vizsgálatok július és szeptember között zajlottak 30 vágóhídon, amelyek összesen 17.000 munkavállalót foglalkoztatnak.

Ezzel gyakorlatilag csaknem az összes, a tartományban működő vágóhidat ellenőrizték. A nem humánus munkakörülmények a vizsgálatok szerint elsősorban a kelet-európai vendégmunkások alkalmazása során voltak szembetűnőek, a hazai, vagyis német munkaerőt alig alkalmaztak megerőltetőbb munkákra.

A vizsgált helyszínek közül mindössze két vágóhíd szerepelt elfogadható módon. Egyelőre még nem fejeződött be a vizsgálatok kiértékelése, de a miniszter szerint már most kijelenthető, hogy „a jogsértések listája a munkavédelmi törvényben foglaltak teljes spektrumára kiterjed”.

Elbarikádozott közlekedési és menekülési útvonalaktól, a veszélyes anyagok kapcsán tapasztalt raktározási és oktatási hiányosságokon át a munkajogi szabályok durva megsértéséig, valamint az egészségügyi ellátásig számos hiányosságot feltártak a vizsgálatok során.

A törvények szerint akár 15.000 euró is lehet egy-egy büntetési tétel, Laumann szerint „ A büntetések nem elég magasak, az érintettek csak nevetnek rajta”. Hozzátette, hogy általában alvállalkozók tehetők felelőssé a kizsákmányoló munkakörülményekért, de épp emiatt sokszor nehéz felderítenie a szabálytalanságokat a munkavédelmi hatóságnak.

Forrás: 
Süddeutsche Zeitung

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vágóhíd, végállomás… Az utolsó láncszem túl gyenge volt

Különleges fajta, kiváló technológia, remek piac. Dr. Pintér Gábor az ügyvédi talárt cserélte le a francia Label Rouge követelményeknek is eleget tevő fekete lábú, kapirgáló csirkékért.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

Több állatot vágtak le az első negyedévben

Hat százalékkal több baromfifélét, két százalékkal több szarvasmarhát és egy százalékkal több sertést vágtak az első negyedévében a 2019. január-márciusi időszakhoz képest a magyar vágóhidakon - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.