0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

A továbbra is zajló ellenőrzések során eddig több mint 3000 szabálytalanságot tártak fel – ismertette Karl-Josef Laumann (CDU) tartományi munkaügyi miniszter Düsseldorfban.

Több mint 100 esetben olyan súlyos technikai munkavédelmi hiányosságot is feltártak, amely komolyan veszélyeztette a munkavállalókat.

„Katasztrófálisak a munkakörülmények” – vont mérleget Laumann. Kifejtette, hogy a 12 órás műszakok sem ritkák az ágazatban, de találtak 16 órás munkanapot alkalmazó céget is.

Az előre nem bejelentett

munkavédelmi vizsgálatok július és szeptember között zajlottak 30 vágóhídon, amelyek összesen 17.000 munkavállalót foglalkoztatnak.

Ezzel gyakorlatilag csaknem az összes, a tartományban működő vágóhidat ellenőrizték. A nem humánus munkakörülmények a vizsgálatok szerint elsősorban a kelet-európai vendégmunkások alkalmazása során voltak szembetűnőek, a hazai, vagyis német munkaerőt alig alkalmaztak megerőltetőbb munkákra.

A vizsgált helyszínek közül mindössze két vágóhíd szerepelt elfogadható módon. Egyelőre még nem fejeződött be a vizsgálatok kiértékelése, de a miniszter szerint már most kijelenthető, hogy „a jogsértések listája a munkavédelmi törvényben foglaltak teljes spektrumára kiterjed”.

Elbarikádozott közlekedési és menekülési útvonalaktól, a veszélyes anyagok kapcsán tapasztalt raktározási és oktatási hiányosságokon át a munkajogi szabályok durva megsértéséig, valamint az egészségügyi ellátásig számos hiányosságot feltártak a vizsgálatok során.

A törvények szerint akár 15.000 euró is lehet egy-egy büntetési tétel, Laumann szerint „ A büntetések nem elég magasak, az érintettek csak nevetnek rajta”. Hozzátette, hogy általában alvállalkozók tehetők felelőssé a kizsákmányoló munkakörülményekért, de épp emiatt sokszor nehéz felderítenie a szabálytalanságokat a munkavédelmi hatóságnak.

Forrás: Süddeutsche Zeitung