Back to top

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

A keresztes pók hálói kerekek és elérhetik az 50-60 cm átmérőt is, a vitorlás pókoké befedi a növényzetet, és néha olyan mennyiségben lepi el azokat, hogy a táj egy film díszleteire emlékeztet. A szaporodás után a fiatal pókok készítenek nagy tömegben hálókat a migrációs kényszer hatására, legtöbbször nedves réteken, vizek közelében, sokszor sekély vizek fölötti növényzeten.

Megfigyeltem, hogy a pókhálók tömege a szélcsendes, anticiklon uralta időszakban készül el, hogy aztán az első erősebb szeles napon a szél szaggatta hálókon a fiatal pókok útra keljenek.

Ezeket a hálóléghajókat nevezzük ökörnyálnak. Némely háló akár 2000 méter magasra is feljuthat. A pókok így terjeszkednek. Minden pók termel pókselymet, azt a vékony, erős fehérjét, amit az utótestük végében lévő mirigyek választanak ki.

Sok fajuk ebből szövi a zsákmány megfogására szolgáló hálót. Ennek ellenére több faj háló nélkül vadászik. A selymet felhasználják még közlekedésre, fészekkészítésre és az áldozat „becsomagolására”.

A pókok nem fonnak, nem tekerik a fonalat, hanem sűrű, zselés selyemoldatot engednek ki, majd lábaikkal és testük súlyával szálat húznak belőle.

Hol keressük?

• Solt és Fülöpszállás között

• Kiskunhalas mellett

• Balatonfőkajár közelében

• Tiszaug határában

• Apaj környékén

A polimerszálak a selyemtermelő mirigy belsejében csuszamlós, kusza spagetticsomóhoz hasonlítanak, amelynek szálai elcsúsznak egymáson és így kijuthatnak a pók szövőnyílásain.

Amikor összerendeződnek a hosszú fehérjemolekulák, a folyadék viszkozitása, azaz ellenállása hirtelen ötszázad részére csökken. A nagy változás a szál húzásakor és a száradásakor történik: a megszáradt szál már nem oldódik vízben, anyagszerkezete a folyékony kristályokhoz hasonlít. Meglepő erősségét a fehérjeszálak beállításától és a száradás, illetve nyúlás közben keletkező pici kristályoktól kapja.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

A hónap szobanövénye: a kála

A holland virágiroda júniusi kampányában a kálát helyezi a középpontba, ez lesz a hónap növénye. A növénnyel kapcsolatban a virágiroda honlapján hasznos információkat, értékesítési és növényápolási tippeket adnak a virágkereskedőknek.

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

Szalmabálás kertészkedés

A kisméretű szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár lyukat fúrva a bálába, növények ültethetők a szalmába. A bálában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…