Back to top

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Bármilyen döntés is születik a brit kilépéssel kapcsolatban október 31-én, annak a termelőnek, aki az EU-n belül másik termelőnek, illetve online értékesít növényt vagy szaporító anyagot, növényútlevelet kell mellékelnie az áru mellé, és regisztrálnia a brit állat- és növény-egészségügyi hatóságnál.

Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Így termelői kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvánnyal szállíthatnak ki és be is növényt az EU- határai keresztül. Ez a termelők számára óriási adminisztrációs többletmunkát eredményez. Emellett a formai követelményeknek megfelelően új számítógépes szoftverre és nyomtatókra lesz szükség az új címkék nyomtatásához, ami többletmunkaerőt igényel.

Ugyanis nem lesznek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére, vagy jelölő szalagra lesz szükség, aminek környezetvédelmi aggályai is vannak, állítják a termelők.

Szerintük az új rendelet 0,7-0,8 fonttal (csaknem 280-300 forinttal) drágítja meg egyetlen egynyári növény árát, amit a termelőknek kell „lenyelniük”.

Óriási a bizonytalanság a jövőre nézve. A szaporítóanyag-beszállítók a brexit lehetséges kimeneteleinek függvényében határozzák meg áraikat.

A brit vállalkozások a pesszimista forgatókönyv szerint készülnek az EU új növény-egészségügyi rendeletének való megfelelésre.

Mivel a britek is védik környezetüket az idegenhonos károsítókkal szemben, megállapodás nélküli brexit esetén, a biológiai kockázatok kivédése érdekében, az EU-ból származó, a szabályozás alá eső növények és növényi termékekre vonatkozóan is megkövetelik a növény-egészségügyi bizonyítványt. A belső forgalmazás a brit növényútlevél-rendszer szerint történne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között egy 32 országot érintő műveletben az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol szerdai tájékoztatása szerint.

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

A hónap szobanövénye: a kála

A holland virágiroda júniusi kampányában a kálát helyezi a középpontba, ez lesz a hónap növénye. A növénnyel kapcsolatban a virágiroda honlapján hasznos információkat, értékesítési és növényápolási tippeket adnak a virágkereskedőknek.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Három évvel, 2023 végéig meghosszabbodott a kútmoratórium

A Kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Koronavírus: már márciusban nagyot zuhant az export - kivéve az élelmiszerek esetében

Idén márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a második becslését a KSH.

Újraindul a teherforgalom fontos csatornája

Magyarország határain a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések során mindig fontos szempont volt a teherforgalom minél zavartalanabb biztosítása. Kedd reggeltől újra üzemel az esztergomi teherkomp.

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.