Back to top

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Bármilyen döntés is születik a brit kilépéssel kapcsolatban október 31-én, annak a termelőnek, aki az EU-n belül másik termelőnek, illetve online értékesít növényt vagy szaporító anyagot, növényútlevelet kell mellékelnie az áru mellé, és regisztrálnia a brit állat- és növény-egészségügyi hatóságnál.

Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Így termelői kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvánnyal szállíthatnak ki és be is növényt az EU- határai keresztül. Ez a termelők számára óriási adminisztrációs többletmunkát eredményez. Emellett a formai követelményeknek megfelelően új számítógépes szoftverre és nyomtatókra lesz szükség az új címkék nyomtatásához, ami többletmunkaerőt igényel.

Ugyanis nem lesznek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére, vagy jelölő szalagra lesz szükség, aminek környezetvédelmi aggályai is vannak, állítják a termelők.

Szerintük az új rendelet 0,7-0,8 fonttal (csaknem 280-300 forinttal) drágítja meg egyetlen egynyári növény árát, amit a termelőknek kell „lenyelniük”.

Óriási a bizonytalanság a jövőre nézve. A szaporítóanyag-beszállítók a brexit lehetséges kimeneteleinek függvényében határozzák meg áraikat.

A brit vállalkozások a pesszimista forgatókönyv szerint készülnek az EU új növény-egészségügyi rendeletének való megfelelésre.

Mivel a britek is védik környezetüket az idegenhonos károsítókkal szemben, megállapodás nélküli brexit esetén, a biológiai kockázatok kivédése érdekében, az EU-ból származó, a szabályozás alá eső növények és növényi termékekre vonatkozóan is megkövetelik a növény-egészségügyi bizonyítványt. A belső forgalmazás a brit növényútlevél-rendszer szerint történne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.

Az osztatlan közös jogi útvesztőjéről a fiatal gazda klubesteken

Országszerte ismét megnyitottak az Fiatal Gazda Klubok. Az idén elsőként Keszthelyen és Tiszadobon tartották meg a rendezvényt, ahol a földügyi ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú földterületek használatára, valamint a földvásárlás finanszírozása volt a téma.

KSH: 10,9 százalékkal nőtt az export szeptemberben

Szeptemberben az export euróban számított értéke 10,9 százalékkal, az importé 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn első becslése alapján.

Újabb brazil piacszerzés Kínában

Kína további hét brazil vágóhídnak, illetve sertéshús-csomagolónak adta meg az engedélyt az export elindításához. A kínaiak által akkreditált vágóüzemek Santa Catarina államban vannak, innen származik a brazil sertéstermelés egyharmada. Az állam állategészségügyi státusza magas, többek között mentes a ragadós száj- és körömfájástól is, ami a kínai szakemberek döntésében fontos szerepet játszott.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

"Vészkiáltást" adnak le a növények, ha megtámadják őket

Ugyan a növényeknek az állatokkal ellentétben nincsenek izmaik és reflexeik, ez nem jelenti azt, hogy passzívan „üldögélnek”, amikor valami elkezdi dézsmálni őket. A Cornell Egyetem új kutatása szerint nagyon is védekeznek, amikor támadás fenyegeti őket.

Szigorú környezetvédelmi és fogyasztói elvárások szorításában a gyökérzöldségek

Még a Vajdaságból is érkeztek Makóra a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyökérzöldséges szakmai napjára. Mint ismert, a növényvédelem a zöldségtermesztésnek is sarkalatos pontja és a szakmai rendezvények rendszerint legnagyobb érdeklődésre számot tartó témája.