0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Többmillió euró agrárdigitalizációra

A német kormány 7,6 millió euróval támogatja a Drezdai Műszaki Egyetem agrárdigitalizációval kapcsolatos projektjét – számol be a Süddeutsche Zeitung.

A „Landnetz” (földhálózat) projekt keretében

2000 négyzetkilométernyi földterületet alakítanak digitális, 5G kísérleti területté a szászországi Nossen és Torgau között.

„Az 5G technológia úttörőnek tekinthető az összes jövőbeli digitális alkalmazás szempontjából” – hangsúlyozta Norman Franchi, az egyetem kutatója. A projekt keretében mezőgazdasági üzemeket és vidéki közösségeket látnak el 5G-infrastruktúrával, ami lehetőséget ad majd számos digitális alkalmazás kipróbálására.

A cikk példaként említi, hogy

a szántóföldi területeken szenzorokat tesznek a talajba, amelyeknek köszönhetően a talaj tömörségét, valamint nedvesség- és tápanyagtartalmát monitorozzák.

Az így, a szenzorokon keresztül begyűjtött adatokat az 5G hálózaton keresztül a gazdák számítógépén összesítik. Egy speciális szoftver segítségével elemzik és kiértékelik az adatokat. „A gazda a folyamat végén teljes képet kap földjének állapotáról, ami segít abban, hogy pontosan meghatározza, hol van szükség öntözésre vagy tápanyagutánpótlásra” – mondják a kutatók.

Ezzel nemcsak a termőföld túltrágyázását lehet megelőzni, hanem a gazdálkodás is erőforráshatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik.

A Drezdai Műszaki Egyetem projektpartnerei a szászországi mezőgazdasági, geológiai és környezetvédelmi kormányhivatal, valamint a kutatásokkal foglalkozó Frauenhofer Intézet.

Forrás: Süddeutsche Zeitung