0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Carola Schouten mezőgazdasági miniszter szerint a 180 millió eurós program várhatóan tovább csökkenti az országban lévő ammónia és nitrogénszennyezést, valamint mérsékli az irritáló szagokat. Ezért a termeléssel felhagyó holland sertéstenyésztők pénzügyi segítséget kapnak egy új állami támogatási programból.  

A program célja a sertések számának csökkentése Hollandiában.

Az érintett gazdák 2019. november 25. és  2020. január 15. között jelentkezhetnek a programban való részvételre. Elsősorban az ország déli és keleti részén található gazdaságokat célozzák meg, ahol  legjellemzőbb a sertéstenyésztés.

A jelentkező sertéstenyésztők pénzügyi kompenzációt kapnak a tenyésztés megszüntetésére és az anyagi veszteségre. A minisztérium a kompenzáció összegét röviddel a támogatási rendszer hatálybalépése előtt határozza meg az aktuális piaci ár alapján. A résztvevők kötelesek vállalni, hogy abbahagyják a sertések tartását.

A holland nitrát kibocsátás 70 %-a a mezőgazdasági termelés során keletkezik, és ennek is legnagyobb része az intenzív állattartásból származik. Viszont a nagyüzemi állattartás kevesebb, mint 1 %-kal járul hozzá a gazdaság teljesítményéhez.

Hollandiában azért nem mindenki ért egyet az állattenyésztés mértékének csökkentéséről, Ahogy korábban megírtuk, minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

Forrás: farmer.pl