Ételt nem dobunk ki – tanította a nagymamám és én is erre nevelem a saját kislányomat. Függetlenül attól, hogy az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) nemzetközi programot is indított az élelmiszerpazarlás visszaszorítására. Pusztán azért nem pazarlunk, mert a takarékos háziasszony a jó háziasszony. És még mókás anya-lánya program lehet egy-egy új ételt kikísérletezni a maradékokból. Sorozatunkban összeszedjük, milyen maradékot hogyan hasznosíthatunk újra. Elsőként a kenyerek kerülnek terítékre.
- A tegnapi kenyér, kifli, zsömle legelterjedtebb felhasználása a morzsa, vagyis jól meg kell szárítani a maradékot. Érdemes széttépkedni, aztán lehet csak úgy ottfelejteni a napon, de a sütőben is kiszáríthatjuk. Utána le kell reszelni vagy darálni és már lehet is panírozni a rántotthúsnak valót.
- Fasírozottba, vagdaltakba, akár zöldségvagdaltakba is, kell a vízbe vagy még inkább tejbe áztatott zsemle. A folyadékot pedig a szikkadt jobban felveszi.
-
A kenyérféléket apró kockákra vágva, serpenyőben vagy tepsiben fűszerekkel aranyszínűre és ropogósra pirítva krutont kapunk, amit levesek vagy saláták tetejére szórhatunk.
- Nagyon vékonyra szeletelt kiflikarikákból fűszerekkel és pici olajjal megsütve snacket készíthetünk.
- Mediterrán vacsora készíthető a száraz kenyérből: locsoljuk meg olívaolajjal, tegyünk rá paradicsomot, fűszerezzük és süssük meg! De persze azt tehetünk rá, amit csak szeretnénk.
- Szikkadt kenyérből a legjobb a bundáskenyér, kalácsból meg az édes változata. Utóbbi lekvárral vagy porcukorral gyors és finom édesség.
- Gyors édesség, ha valamiféle édeskésebb kenyeret (pl. rozskenyér, banánkenyér), kalácsot megpirítunk (sütőben vagy kenyérpirítóban), olvasztott csokiba mártjuk és fahéjjal, vagy más mézeskalácssütéskor használt fűszerrel kicsit megszórjuk.
-
A kenyérpuding is egy tipikus maradékhasznosító étel.
- Minden maradék torta- és süteménylapot felhasználhatunk somlói galuskához, tiramisuhoz vagy más poharas desszertekhez. Vágjuk vagy tördeljük a sütivégeket apróra, tegyük egy pohár vagy tál aljára, rétegezzük krémmel, pudinggal… Vagy néhány „másodlagos frissességű” gyümölcsből főzzünk kompótot és kanalazzuk a morzsák tetejére.
- A maradék süti ledarálva, lefagyasztva később sütemények tetején, oldalán díszként kelhet új életre.