Back to top

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Ételt nem dobunk ki – tanította a nagymamám és én is erre nevelem a saját kislányomat. Függetlenül attól, hogy az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) nemzetközi programot is indított az élelmiszerpazarlás visszaszorítására. Pusztán azért nem pazarlunk, mert a takarékos háziasszony a jó háziasszony. És még mókás anya-lánya program lehet egy-egy új ételt kikísérletezni a maradékokból. Sorozatunkban összeszedjük, milyen maradékot hogyan hasznosíthatunk újra. Elsőként a kenyerek kerülnek terítékre.

A modern kenyerek szikkadtan nem az igaziak

  • A tegnapi kenyér, kifli, zsömle legelterjedtebb felhasználása a morzsa, vagyis jól meg kell szárítani a maradékot. Érdemes széttépkedni, aztán lehet csak úgy ottfelejteni a napon, de a sütőben is kiszáríthatjuk. Utána le kell reszelni vagy darálni és már lehet is panírozni a rántotthúsnak valót.
  • Fasírozottba, vagdaltakba, akár zöldségvagdaltakba is, kell a vízbe vagy még inkább tejbe áztatott zsemle. A folyadékot pedig a szikkadt jobban felveszi.
  • A kenyérféléket apró kockákra vágva, serpenyőben vagy tepsiben fűszerekkel aranyszínűre és ropogósra pirítva krutont kapunk, amit levesek vagy saláták tetejére szórhatunk.
  • Nagyon vékonyra szeletelt kiflikarikákból fűszerekkel és pici olajjal megsütve snacket készíthetünk.
  • Mediterrán vacsora készíthető a száraz kenyérből: locsoljuk meg olívaolajjal, tegyünk rá paradicsomot, fűszerezzük és süssük meg! De persze azt tehetünk rá, amit csak szeretnénk.
    Gyerekkorunk nagy kedvence a bundás kenyér
  • Szikkadt kenyérből a legjobb a bundáskenyér, kalácsból meg az édes változata. Utóbbi lekvárral vagy porcukorral gyors és finom édesség.
  • Gyors édesség, ha valamiféle édeskésebb kenyeret (pl. rozskenyér, banánkenyér), kalácsot megpirítunk (sütőben vagy kenyérpirítóban), olvasztott csokiba mártjuk és fahéjjal, vagy más mézeskalácssütéskor használt fűszerrel kicsit megszórjuk.
  • A kenyérpuding is egy tipikus maradékhasznosító étel.
  • Minden maradék torta- és süteménylapot felhasználhatunk somlói galuskához, tiramisuhoz vagy más poharas desszertekhez. Vágjuk vagy tördeljük a sütivégeket apróra, tegyük egy pohár vagy tál aljára, rétegezzük krémmel, pudinggal... Vagy néhány „másodlagos frissességű” gyümölcsből főzzünk kompótot és kanalazzuk a morzsák tetejére.
  • A maradék süti ledarálva, lefagyasztva később sütemények tetején, oldalán díszként kelhet új életre.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

Vágóhíd, végállomás… Az utolsó láncszem túl gyenge volt

Különleges fajta, kiváló technológia, remek piac. Dr. Pintér Gábor az ügyvédi talárt cserélte le a francia Label Rouge követelményeknek is eleget tevő fekete lábú, kapirgáló csirkékért.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

A járványhelyzetben is segíti a különleges ellátást igénylő gyermekeket a COOP

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…

Békapopuláció a kipusztulás szélén

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték fogyasztási céllal való gyűjtésüket.