Back to top

Kevesebb ellenőrrel dolgoznak az amerikai sertésüzemekben

A Trump kormány jóváhagyta, hogy a sertésüzemek csökkentsék a Mezőgazdasági Minisztérium által kirendelt ellenőrök számát, és engedélyezte a vágóhidak vágóvonalainak sebességkorlátozás nélküli működését. Az új szabályozás a régi ellenőrző rendszer modernizálására irányul. A fogyasztói érdekképviseletek szerint a változtatások hatására romlik az élelmiszerbiztonság és nő a dolgozók veszélyeztetettsége.

Az új szabály lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ellenőrei helyett a gyár munkásai távolítsák el a nem megfelelő hasított testeket, emellett mérsékli az új ellenőrzési rendszerbe bekapcsolódó üzemek hibáit. A hivatali ellenőrök továbbra is megvizsgálják a hasított feleket, de csak az ellenőrzési folyamat végén – írja az Euronews.

"Ez a szabályváltoztatás lehetővé teszi, hogy gondoskodjunk az élelmiszerbiztonságról, miközben felszámoljuk az elavult szabályokat, továbbá biztosítja az innovációt a vállalatok számára."

– nyilatkozta Sonny Perdue, mezőgazdasági miniszter az új szabályozásáról szóló közleményében.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának állítása szerint a sertéshús-ellenőrzések korszerűsítése több, mint ötven év óta most először valósult meg. Ezért az új szabályozás miatt az élelmiszerek várhatóan biztonságosabbá válnak azáltal, hogy az ellenőrök figyelmét a célirányosabb biztonsági ellenőrzésekre összpontosítják. A minisztérium becslései szerint a változás 40%-kal csökkenti a sertésüzemekben működő hivatali ellenőrök számát, ezzel évente mintegy 8,7 millió dollárt takarítanak meg. Az ipari csoportok örömmel fogadták a minisztérium bejelentését, amely több mint húsz évvel azután jelent meg, hogy a szövetségi kormány kísérleti programot indított az új rendszer tesztelésére.

"Örömmel fogadtuk az USDA új ellenőrzési rendszerének a bevezetését, mely új technológiák beruházására ösztönöz, miközben az egységes amerikai sertéshús biztonságos ellátását szavatolja."

– nyilatkozta David Herring, a Nemzeti Sertéshús Termelők Tanácsának elnöke.

Azonban a fogyasztói érdekképviseletek attól tartanak, hogy a gyárban dolgozók nem lesznek olyan jól képzettek, illetve függetlenek, mint a hivatali ellenőrök, ezért lehetséges, hogy a betegségek kritikus jeleit és a szennyeződéseket nem veszik észre, veszélyeztetve ezzel a fogyasztókat.

"A szabályozás az iparág nyereségeit helyezi előtérbe a közegészséggel szemben."

Thomas Gremillion az Amerikai Fogyasztói Szövetség élelmezési politikáért felelős érdekvédelmi csoport igazgatója. Hozzátette, ez a szabály „egy recept az élelmiszer-biztonsági katasztrófához.”

A minisztérium kitart amellett, hogy a közegészségügy nem szenved károkat, mivel az ügynökségi ellenőrök továbbra is felügyelik majd az üzemek alkalmazottainak munkáját. A minisztérium szerint a kísérleti programban az USDA ellenőrei több szennyezőanyagot ellenőriztek, mint a régi rendszerben.

Az Obama kormány hasonló változtatást hajtott végre 2014-ben a baromfi ellenőrzések korszerűsítése érdekében, de miután a munkavállalók biztonsági képviselői felháborodtak, végül nem emelték meg a maximális vonalsebességet.
Ezzel szemben a Trump kormány teljes egészében eltörli a sebességkorlátozásokat az új ellenőrzési rendszerben részt vevő sertésüzemekben.
Debbie Berkowitz, az Obama kormány Munkaügyi Minisztériumának egykori tisztviselője szerint a változás azokat a dolgozókat sújtja majd, akik a hagyományos üzemekben már eleve veszélyes körülmények között dolgoznak, ami jelenleg óránként 1106 sertés feldolgozását jelenti.

Hozzátette, hogy az új szabály a napi tízezer állatot feldolgozó vágóhidaknál a súlyos és gyakran maradandó sérülések növekedéséhez vezethet. Az ilyen üzemekben dolgozó emberek, egyébként is rendkívül ádáz körülményeket viselnek el azért, hogy olcsó sertéshúst biztosítsanak az amerikai fogyasztóknak.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jelenleg hasonló változtatásokat tervez a marhahús-ellenőrzéseknél is.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kormány 100 millió forinttal segíti a kóbor ebek ivartalanítását

Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, melyet a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a legelfogadhatóbb módon csökkenteni. A kormány elkötelezett amellett, hogy a programnak köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezzünk az állatvédelem és a felelős állattartás terén.

Európai szinten is meghatározó a hazai lúdtermelés

Hazánkban Szent Márton nap környékére és a karácsonyra összpontosul a lúdhús iránti kereslet, így a lúdágazat szereplői abban bíznak, hogy a következő hetekben kiegyensúlyozottabbá válhat a piac. 2018-ban a feldolgozó-üzemekben közel 22 ezer tonna mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket.

Márton-napi püspökfalat

A Szent Márton ünnepéhez fűződő szokások lassanként újra beszivárognak az életünkbe. Óvodások Márton-napi felvonulásokat tartanak maguk készítette lámpással a kezükben, a modern meteorológia és a klímaváltozás ellenére pedig úgy gondoljuk, hogy „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

A méhek réme tovább nyomul Európában

Októberben ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) észlelt egy dél-hesseni méhész. Az invazív faj a védett darazsakra és a méhekre is egyaránt veszélyt jelent.

Sertésspermát is szállít Franciaország Kínába

Emmanuel Macron, francia elnök Pekingben tett látogatása során 15 milliárd dollárt érő szerződéseket kötött Kínával. Az egyezség része többek között, hogy Franciaország disznóspermát is exportálni fog Kínába.

A kkv-knak gondot okoz a kötelező béremelések kigazdálkodása

A cégek jelentős részének, főleg az 50 fő alatti kis- és mikrovállalkozásoknak gondot okozott a legkisebb adható bér idei emelése, a kétéves megállapodás alapján pedig jövőre újabb 8 százalékkal nőnek a minimálbérek - olvasható a Népszava pénteki számában.

Prémium minőségű húst is előállít már a mohácsi vágóhíd

Évi egymillió sertést dolgoz fel a két és fél éve termelő, ma már prémium minőségű hústermékeket is előállító, 700 embernek munkát adó MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzeme - mondta el Pókos Gergely, a létesítmény igazgatója a keddi sajtóbejáráson.

Kihalás szélén egy magyar őshonos háziállatfajta

Mindössze 250-300 egyed. Ennyi a létszáma azon magyar parlagi kecskéknek hazánkban, amely a záloga lehet a fajta fennmaradásnak. Az egyedi megjelenésű, hosszú szőrű, tincses kecskék felkutatását Erdélyben is elkezdték, hogy a kihalás széléről visszahozzák ezt az őshonos magyar háziállatfajtát.

Összefogást sürgetnek a víziszárnyas-ágazatban

Az elmúlt 5 évben eredményes volt Magyarországon a víziszárnyas-ágazat, a liba és a kacsa egyaránt. De ha alaposabban érdeklődünk a dolgok háttere iránt, akkor nem annyira szép a helyzet. Márton-nap alkalmából a részletekről Szabó Miklósnál, a Magyar Lúdszövetség elnökénél érdeklődtünk, aki annak a Tranzit cégcsoportnak az alapítója, amely meghatározó jelentőségű a magyar víziszárnyas-ágazatban.