Back to top

Kevesebb ellenőrrel dolgoznak az amerikai sertésüzemekben

A Trump kormány jóváhagyta, hogy a sertésüzemek csökkentsék a Mezőgazdasági Minisztérium által kirendelt ellenőrök számát, és engedélyezte a vágóhidak vágóvonalainak sebességkorlátozás nélküli működését. Az új szabályozás a régi ellenőrző rendszer modernizálására irányul. A fogyasztói érdekképviseletek szerint a változtatások hatására romlik az élelmiszerbiztonság és nő a dolgozók veszélyeztetettsége.

Az új szabály lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ellenőrei helyett a gyár munkásai távolítsák el a nem megfelelő hasított testeket, emellett mérsékli az új ellenőrzési rendszerbe bekapcsolódó üzemek hibáit. A hivatali ellenőrök továbbra is megvizsgálják a hasított feleket, de csak az ellenőrzési folyamat végén – írja az Euronews.

"Ez a szabályváltoztatás lehetővé teszi, hogy gondoskodjunk az élelmiszerbiztonságról, miközben felszámoljuk az elavult szabályokat, továbbá biztosítja az innovációt a vállalatok számára."

– nyilatkozta Sonny Perdue, mezőgazdasági miniszter az új szabályozásáról szóló közleményében.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának állítása szerint a sertéshús-ellenőrzések korszerűsítése több, mint ötven év óta most először valósult meg. Ezért az új szabályozás miatt az élelmiszerek várhatóan biztonságosabbá válnak azáltal, hogy az ellenőrök figyelmét a célirányosabb biztonsági ellenőrzésekre összpontosítják. A minisztérium becslései szerint a változás 40%-kal csökkenti a sertésüzemekben működő hivatali ellenőrök számát, ezzel évente mintegy 8,7 millió dollárt takarítanak meg. Az ipari csoportok örömmel fogadták a minisztérium bejelentését, amely több mint húsz évvel azután jelent meg, hogy a szövetségi kormány kísérleti programot indított az új rendszer tesztelésére.

"Örömmel fogadtuk az USDA új ellenőrzési rendszerének a bevezetését, mely új technológiák beruházására ösztönöz, miközben az egységes amerikai sertéshús biztonságos ellátását szavatolja."

– nyilatkozta David Herring, a Nemzeti Sertéshús Termelők Tanácsának elnöke.

Azonban a fogyasztói érdekképviseletek attól tartanak, hogy a gyárban dolgozók nem lesznek olyan jól képzettek, illetve függetlenek, mint a hivatali ellenőrök, ezért lehetséges, hogy a betegségek kritikus jeleit és a szennyeződéseket nem veszik észre, veszélyeztetve ezzel a fogyasztókat.

"A szabályozás az iparág nyereségeit helyezi előtérbe a közegészséggel szemben."

Thomas Gremillion az Amerikai Fogyasztói Szövetség élelmezési politikáért felelős érdekvédelmi csoport igazgatója. Hozzátette, ez a szabály „egy recept az élelmiszer-biztonsági katasztrófához.”

A minisztérium kitart amellett, hogy a közegészségügy nem szenved károkat, mivel az ügynökségi ellenőrök továbbra is felügyelik majd az üzemek alkalmazottainak munkáját. A minisztérium szerint a kísérleti programban az USDA ellenőrei több szennyezőanyagot ellenőriztek, mint a régi rendszerben.

Az Obama kormány hasonló változtatást hajtott végre 2014-ben a baromfi ellenőrzések korszerűsítése érdekében, de miután a munkavállalók biztonsági képviselői felháborodtak, végül nem emelték meg a maximális vonalsebességet.
Ezzel szemben a Trump kormány teljes egészében eltörli a sebességkorlátozásokat az új ellenőrzési rendszerben részt vevő sertésüzemekben.
Debbie Berkowitz, az Obama kormány Munkaügyi Minisztériumának egykori tisztviselője szerint a változás azokat a dolgozókat sújtja majd, akik a hagyományos üzemekben már eleve veszélyes körülmények között dolgoznak, ami jelenleg óránként 1106 sertés feldolgozását jelenti.

Hozzátette, hogy az új szabály a napi tízezer állatot feldolgozó vágóhidaknál a súlyos és gyakran maradandó sérülések növekedéséhez vezethet. Az ilyen üzemekben dolgozó emberek, egyébként is rendkívül ádáz körülményeket viselnek el azért, hogy olcsó sertéshúst biztosítsanak az amerikai fogyasztóknak.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jelenleg hasonló változtatásokat tervez a marhahús-ellenőrzéseknél is.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak - többek közt sólymok, baglyok és rétisasok - szervezetében amerikai tudósok.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.