Az új szabály lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ellenőrei helyett a gyár munkásai távolítsák el a nem megfelelő hasított testeket, emellett mérsékli az új ellenőrzési rendszerbe bekapcsolódó üzemek hibáit. A hivatali ellenőrök továbbra is megvizsgálják a hasított feleket, de csak az ellenőrzési folyamat végén – írja az Euronews.
– nyilatkozta Sonny Perdue, mezőgazdasági miniszter az új szabályozásáról szóló közleményében.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának állítása szerint a sertéshús-ellenőrzések korszerűsítése több, mint ötven év óta most először valósult meg. Ezért az új szabályozás miatt az élelmiszerek várhatóan biztonságosabbá válnak azáltal, hogy az ellenőrök figyelmét a célirányosabb biztonsági ellenőrzésekre összpontosítják. A minisztérium becslései szerint a változás 40%-kal csökkenti a sertésüzemekben működő hivatali ellenőrök számát, ezzel évente mintegy 8,7 millió dollárt takarítanak meg. Az ipari csoportok örömmel fogadták a minisztérium bejelentését, amely több mint húsz évvel azután jelent meg, hogy a szövetségi kormány kísérleti programot indított az új rendszer tesztelésére.
– nyilatkozta David Herring, a Nemzeti Sertéshús Termelők Tanácsának elnöke.
Azonban a fogyasztói érdekképviseletek attól tartanak, hogy a gyárban dolgozók nem lesznek olyan jól képzettek, illetve függetlenek, mint a hivatali ellenőrök, ezért lehetséges, hogy a betegségek kritikus jeleit és a szennyeződéseket nem veszik észre, veszélyeztetve ezzel a fogyasztókat.
– Thomas Gremillion az Amerikai Fogyasztói Szövetség élelmezési politikáért felelős érdekvédelmi csoport igazgatója. Hozzátette, ez a szabály „egy recept az élelmiszer-biztonsági katasztrófához.”
A minisztérium kitart amellett, hogy a közegészségügy nem szenved károkat, mivel az ügynökségi ellenőrök továbbra is felügyelik majd az üzemek alkalmazottainak munkáját. A minisztérium szerint a kísérleti programban az USDA ellenőrei több szennyezőanyagot ellenőriztek, mint a régi rendszerben.
Hozzátette, hogy az új szabály a napi tízezer állatot feldolgozó vágóhidaknál a súlyos és gyakran maradandó sérülések növekedéséhez vezethet. Az ilyen üzemekben dolgozó emberek, egyébként is rendkívül ádáz körülményeket viselnek el azért, hogy olcsó sertéshúst biztosítsanak az amerikai fogyasztóknak.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jelenleg hasonló változtatásokat tervez a marhahús-ellenőrzéseknél is.