0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesebb ellenőrrel dolgoznak az amerikai sertésüzemekben

A Trump kormány jóváhagyta, hogy a sertésüzemek csökkentsék a Mezőgazdasági Minisztérium által kirendelt ellenőrök számát, és engedélyezte a vágóhidak vágóvonalainak sebességkorlátozás nélküli működését. Az új szabályozás a régi ellenőrző rendszer modernizálására irányul. A fogyasztói érdekképviseletek szerint a változtatások hatására romlik az élelmiszerbiztonság és nő a dolgozók veszélyeztetettsége.

Az új szabály lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ellenőrei helyett a gyár munkásai távolítsák el a nem megfelelő hasított testeket, emellett mérsékli az új ellenőrzési rendszerbe bekapcsolódó üzemek hibáit. A hivatali ellenőrök továbbra is megvizsgálják a hasított feleket, de csak az ellenőrzési folyamat végén – írja az Euronews.

„Ez a szabályváltoztatás lehetővé teszi, hogy gondoskodjunk az élelmiszerbiztonságról, miközben felszámoljuk az elavult szabályokat, továbbá biztosítja az innovációt a vállalatok számára.”

– nyilatkozta Sonny Perdue, mezőgazdasági miniszter az új szabályozásáról szóló közleményében.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának állítása szerint a sertéshús-ellenőrzések korszerűsítése több, mint ötven év óta most először valósult meg. Ezért az új szabályozás miatt az élelmiszerek várhatóan biztonságosabbá válnak azáltal, hogy az ellenőrök figyelmét a célirányosabb biztonsági ellenőrzésekre összpontosítják. A minisztérium becslései szerint a változás 40%-kal csökkenti a sertésüzemekben működő hivatali ellenőrök számát, ezzel évente mintegy 8,7 millió dollárt takarítanak meg. Az ipari csoportok örömmel fogadták a minisztérium bejelentését, amely több mint húsz évvel azután jelent meg, hogy a szövetségi kormány kísérleti programot indított az új rendszer tesztelésére.

„Örömmel fogadtuk az USDA új ellenőrzési rendszerének a bevezetését, mely új technológiák beruházására ösztönöz, miközben az egységes amerikai sertéshús biztonságos ellátását szavatolja.”

– nyilatkozta David Herring, a Nemzeti Sertéshús Termelők Tanácsának elnöke.

Azonban a fogyasztói érdekképviseletek attól tartanak, hogy a gyárban dolgozók nem lesznek olyan jól képzettek, illetve függetlenek, mint a hivatali ellenőrök, ezért lehetséges, hogy a betegségek kritikus jeleit és a szennyeződéseket nem veszik észre, veszélyeztetve ezzel a fogyasztókat.

„A szabályozás az iparág nyereségeit helyezi előtérbe a közegészséggel szemben.”

Thomas Gremillion az Amerikai Fogyasztói Szövetség élelmezési politikáért felelős érdekvédelmi csoport igazgatója. Hozzátette, ez a szabály „egy recept az élelmiszer-biztonsági katasztrófához.”

A minisztérium kitart amellett, hogy a közegészségügy nem szenved károkat, mivel az ügynökségi ellenőrök továbbra is felügyelik majd az üzemek alkalmazottainak munkáját. A minisztérium szerint a kísérleti programban az USDA ellenőrei több szennyezőanyagot ellenőriztek, mint a régi rendszerben.

Az Obama kormány hasonló változtatást hajtott végre 2014-ben a baromfi ellenőrzések korszerűsítése érdekében, de miután a munkavállalók biztonsági képviselői felháborodtak, végül nem emelték meg a maximális vonalsebességet.
Ezzel szemben a Trump kormány teljes egészében eltörli a sebességkorlátozásokat az új ellenőrzési rendszerben részt vevő sertésüzemekben.
Debbie Berkowitz, az Obama kormány Munkaügyi Minisztériumának egykori tisztviselője szerint a változás azokat a dolgozókat sújtja majd, akik a hagyományos üzemekben már eleve veszélyes körülmények között dolgoznak, ami jelenleg óránként 1106 sertés feldolgozását jelenti.

Hozzátette, hogy az új szabály a napi tízezer állatot feldolgozó vágóhidaknál a súlyos és gyakran maradandó sérülések növekedéséhez vezethet. Az ilyen üzemekben dolgozó emberek, egyébként is rendkívül ádáz körülményeket viselnek el azért, hogy olcsó sertéshúst biztosítsanak az amerikai fogyasztóknak.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jelenleg hasonló változtatásokat tervez a marhahús-ellenőrzéseknél is.

Forrás: euronews.com