Back to top

A méhek is szeretik a kávét - de van, amelyik válogat

Vannak növények, melyek koffeint is felkínálnak nektárjukban, hogy még inkább magukhoz vonzzák a méheket. A házi méhek engednek a csábításnak, viszont az eddig vizsgált fullánktalan méhek nem pazarolják energiájukat az alacsony minőségű nektárra.

A mainz-i Johannes Gutenberg Egyetem kutatói Brazíliában végeztek kutatásokat a nektár koffein tartalmának gyűjtőkedv fokozó hatásáról.

Minél több koffeint tartalmaz egy virág nektárja, házi méhünk annál többet látogajta.  Az adott növény beporzása így sokkal hatékonyabban megy végbe.

Koffeint nem csak a kávé termése, vagy a tea tartalmaz, hanem ezen növények továbbá  a citrusfélék virágjának nektárja is. Mint köztudott a koffein az idegrendszerre élénkítő hatással van.

A házi méhek számára ez a „függőség” nem feltétlenül jó, hiszen, elképzelhető, hogy más jobb minőségű nektárt is gyűjthetnének, ám inkább a "kávés" zamatot választják.

Másként reagálnak a fullánktalan méhek a koffeinre. Az ő számukra a koffein tartalmú nektárnak nincs csábító hatása. Legalábbis a vizsgált Plebeia droryana elnevezésű, hangyaméretű fullánktalan méheknél nem lehet megfigyelni ezt a fokozott gyűjtési lázat - állapítják meg a mainz-i kutatók. Úgy tűnik sikerült egyfajta ellenállásnak kialakulnia, mely azzal függhet össze,, hogy ezeknek az apró méheknek nagyon hatékonyan kell megoldaniuk a nektárgyűjtést.

A fullánktalan méhek ugyancsak családban élnek és nektárt gyűjtenek, mint rokonuk, a mi házi méhünk (Apis mellifera).

Érdekesség, hogy a fullánktalan méhet több országban is használják méztermelésre, bár a mézhozam nagyon csekély. Viszont a méhészkedés során ezek a méhek nem képesek szúrni, legfeljebb csak állkapcsukkal csípni.  

A fullánktalan méhekről lásd még cikkünket: Méhészkedés csípés nélkül.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal (Online) 2019.9. 19

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.

Mi a méz és hogyan adjuk el?

Mottó: Amíg mézünket, mint ipari alapanyagot értékesítjük, addig sírhatunk, tehetünk bármit, a méz árát nem mi határozzuk meg, függetlenül a termelési költségeinktől.