0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Birsalmát a teába!

A birsalma több vitamint, köztük C-vitamint tartalmaz, mint az alma, a pektintartalma pedig a legnagyobb a gyümölcsök között. Mit tegyünk vele, ha nyersen élvezhetetlen számunkra?

A világon 40-50 birsfajtát termesztenek, ezek közül Magyarországon a legelterjedtebb a Bereczki és a Konstantinápolyi birs. Mivel a birs legnagyobb mennyiségben a feldolgozóiparban hasznosul, a fajtaválasztáskor a legfontosabb a gyümölcsök aromagazdagsága, és a kősejtek alacsony aránya. A kősejt a gyümölcsök húsában is előforduló extrém vastag falú keményítő-tartalmú sejt.

A birsalma legnagyobb táplálkozási értéke abban rejlik, hogy a vitamintartalma az almáénál is magasabb, és mindez nagy pektintartalommal párosul. A pektinnek nagy jelentősége van a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a bélrendszerben.

Bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), valamint A-, B-, C- és P-vitamint.

Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését. A benne lévő csersav  összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén.

A birsalma jótékony hatása is nyersen fogyasztva érvényesülne a leginkább, viszont

azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amelyek nyersen szinte élvezhetetlenek, így mindenképpen meg kell főzni, kivételt képez az az eset, mikor őszi-téli teánkhoz citrom helyett használjuk.

Ekkor a megtisztított és magházától megszabadított gyümölcsöt vékony szeletekre vágjuk, amellyel tetszés szerint ízesíthetjük italunkat. Savassága sikeresen helyettesíti a citromot, csodálatos aromája pedig különleges ízzel gazdagítja.  Nyersen kipréselt leve alkalmas italok, levesek savanyítására is.

Legelterjedtebb a sok cukor és fűszerek hozzáadásával készülő birsalmasajt, lekvár vagy kompót. De érdemes különféle ételekben is kipróbálni, hiszen

a pikáns ízű gyümölcsöt már eleink is használták a főzéshez,

adták ragukhoz, kacsaaprólék leveshez, de bablevest is ízesítettek vele. Illatával, aromájával különleges hatás érhető el az ételekben.  

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu