Back to top

Franciák díjazták az egyetlen lengyel borászati tankönyvet

A "Szőlő és bor. Tudás és gyakorlat" című lengyel tankönyv a párizsi Nemzetközi Szőlő- és Borászati Szervezet (OIV) egyik fődíját nyerte el. Jelenleg ez az egyetlen tankönyv borászok számára Lengyelországban.

A Roman Myśliwec és Ewa Wawro által szerkesztett tankönyvet a Galicja Vitis Alapítvány adta ki a borkészítés fejlesztésére és népszerűsítésére Jasłoban, a lengyelországi Kárpátalja régióban. Az első rész a szőlőtermesztéssel kapcsolatos kérdésekkel, a második rész a borkészítéssel foglalkozik. Mindkét részben a fő kérdéseket kiegészítő fejezetekkel látták el, mint például a történelem, a szőlőtelepítés rendszere, a marketing, a borturizmus, a kóstolás művészete és a borjog.

Mint a lengyel borkészítés elkötelezett rajongói, nagy hangsúlyt fektettünk az oktatásra. A Galicja Vitis Alapítvány a Jasloi Kárpátaljai Bor Akadémiát tartja fenn, ez a főiskola a borászokat oktatja és kezdőket tanít a borkészítésre.

Jelenleg az általunk közzétett kiadvány az egyetlen tankönyv a borászok számára Lengyelországban. Nagyon nagy szükség volt rá, és a borászok várták a munkánkat 

- mondta a könyv társszerzője és az alapítvány elnöke, Ewa Wawro a könyv bemutatóján.

A szőlőtermesztés kezdete a mai lengyel Kárpátalja régióban a X-XI. századra nyúlik vissza. A szőlőültetvények elterjedtségét földrajzi nevek bizonyítják, például Winna Góra, Winnica vagy Winne, amelyek  a lengyel Kárpátok lábánál helyezkednek el. 

Viszont a pincészetek fokozatosan eltűntek a XVI. és a  XVII. században, nagyrészt a magyar borok megjelenésének köszönhetően,

amelyeket akkor kezdtek tömegesen szállítani Lengyelországba. A szőlőművelés lengyel Kárpátaljára csak az 1980-as évek közepén tért vissza.

Az utóbbi években Lengyelországban a borászat dinamikusan fejlődésnek indult. Sok pincészetet hoztak létre, és ahogy növelik az ültetvények területét, úgy nő a borkedvelők száma is. A statisztika szerint a szőlőültetvények száma évről évre nő, a lengyel Mezőgazdasági Támogatási Központ adatai szerint

a regisztrált szőlőültetvények száma az országban 2018-ban meghaladta a 200 hektárt, a teljes művelési terület pedig a 330 hektárt, a bortermelés pedig az 5,2 ezer hektolitert.

Összehasonlításképpen, a 2009-es és 2010-es gazdasági évben a termelők száma mindössze 26 volt, a művelési terület pedig csupán 36 hektár.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Prémium olasz ültetvénytraktorok a magyar cég kínálatában

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 50 ezer négyzetméternél is nagyobb rendezvényterületén közel 350 kiállító sorakoztatta fel az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások legjavát. A látogatók szemügyre vehették egyebek mellett a kiállítás termékversenyén Prémium Oklevéllel elismert Carraro Compact VLB keskeny nyomtávú ültetvénytraktort is, mely a Navik Alfa Kft. standján kapott helyet.

Kérdőjelek övezik a tokaji bort

Költők, írók, pápák, királyok sora dicsérte, sőt dicsőítette az elmúlt évszázadokban a tokaji bort, és ma is gyakran hallhatunk ennek a különleges italnak a nemzetközi borversenyeken rendre elért sikereiről. A nyers valóságot nézve viszont csöppet sem lehetünk elégedettek. Annak ellenére, hogy a tokaji minősége folyamatosan javul, a piaca egyre szűkül.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

Fókuszban a generációváltás és a hatékony kommunikáció

Idén már 11. alkalommal rendezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. agrármarketing és -médianapját az AGROmashEXPO - Agrárgépshow kiállítás nyitónapján. A rendezvényen a médiapiac fejlődéséről, a generációváltás hatásairól, a fiatalok médiafogyasztási szokásairól, valamint a hatékony kommunikációs trendekről szóltak az előadók.

Gálaebéd 220 kilométeren keresztül

Mint valami társasjáték, olyan elméletben főzni. Pedig ennek lehettünk szem- és fültanúi, amikor egy csapatnyi séffel és a Magyar Bor Akadémia néhány tagjával elindultunk Budapestről, hogy az Év Bortermelője Gálaebéd előkészítésének részeként Borotán találkozzunk Koch Csabával.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Olaszrizling Szerintünk! 11. alkalommal

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk eseményt idén is megrendezik Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok ad otthont a sétálókóstolónak, a kényelmes átjutást pedig transzferjárat biztosítja majd.

Január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

Új lendületet vehet a generációváltás az agráriumban

Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az Agrárminisztérium, részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével – jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.

Másszunk ki a palackból - folyóbor trendek Amszterdamból

Újdonságok, trendek és érdekességek a folyóborok 11. alkalommal megrendezett versenyén. A folyó-, vagy inkább a helyszínen palackozott borok, nem a silány minőséget képviselik. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre többen neveznek a folyóborok versenyére, tavalyhoz képest idén 40 százalékkal több bort bíráltak Amszterdamban.