Back to top

Futurisztikus gazdálkodás - A technológia fejlődése a mezőgazdaság jövője?

A mezőgazdaság történelmi kihívással néz szembe. A következő harminc évben az élelmiszerigény hetven százalékkal fog növekedni. Ennek szem előtt tartásával szükséges növelni és fejleszteni a termelést, ugyanakkor korlátozni kell a környezetre gyakorolt hatását is.

A szerbiai BioSense Intézetnek a kutatói azon dolgoznak, hogy összekapcsolják a legmodernebb technológiákat a növénytermesztéssel, hogy megváltoztassák a jelenlegi termelési modellt. A mantrájuk az, hogy

"nem tudjuk táplálni a mai világot a tegnapi mezőgazdasággal"

– írja az Euronews.

A technológia fejlődése és a fenntartható mezőgazdaság összehangolása az Antares Európai projekt hajtóereje is. A program képviselői szerint a jövő mezőgazdasága fejlett technológiákat fog használni, mint például érzékelők, robotok, drónok és műholdas képek.

"A növekvő népességgel az elkövetkező 40 évben annyi élelmet kell majd előállítani, mint az elmúlt 10000 évben"

– magyarázza az Antares projekt koordinátora és elektronikai mérnöke, Vesna Bengin. A szakértő azt is hozzátette, hogy szükségünk van a fejlett technológiákra a mezőgazdaságban is, hogy hatékonyabbá tegyük a kultúránkat.

A mikro- és nanoelektronikai eszközök nagy segítséget jelentenek majd a termelők számára, hiszen lehetővé teszik a növények általános helyzetének az ellenőrzését, így már a nagyon korai szakaszban felismerhetők a lehetséges betegségek. A jövőbeli, mezőgazdasági technológiák ugyanakkor a környezet védelmét is fókuszba helyezik, fontos szempont például a takarékosság.

"A talajérzékelők információkat adnak majd arról, hogy mikor kell öntözni, és mikor nem. Így csökkenthető az öntözéshez felhasznált víz mennyisége"

- mondta Goran Kitić, a BioSense Intézet nano-mikroelektronikai laboratóriumának vezetője.

A mezőgazdaság fejlődését segítheti az ún. Agrosense platform is, ami egy átfogó adatbázisként lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a különféle forrásokból (például robotok, optikai érzékelők, meteorológiai állomások és műholdak) származó adatok által megtervezzék tevékenységüket, és alaposabban megfigyeljék a termés körülményeit.

"A jelenleg alkalmazott rendszer képes azonosítani a levelek, gyümölcsök vagy zöldségek problémáit, így korábban reagálhatunk, mint abban az esetben, ha csak magunkra hagyatkozunk. Amikor mi vesszük észre, hogy gond van, akkor a növény már beteg, míg a kamera és az érzékelők észlelni tudják a betegség kezdetét"

– mondta Djordje Djukic gazda.

A gazdálkodók okostelefon alkalmazáson keresztül adatcserét is folytathatnak, képeket küldhetnek és információkat kaphatnak arról, hogy mennyi műtrágyát kell adagolniuk, vagy hogyan lehet optimalizálni az öntözést.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Három évvel, 2023 végéig meghosszabbodott a kútmoratórium

A Kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nem javított a búzahozamon az eső

A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet, a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez (GOSZ) beérkezett információk szerint a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat - mondta a Világgazdaságnak a szervezet elnöke.

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Nincs esély az ASP megállítására

Szakértők szerint az afrikai sertéspestis (AFP) elleni küzdelmet elfedte a koronavírus-járvány elleni harc, ezért arra lehet számítani, hogy ebben az évben még intenzívebben terjed a sertések között a kór. Egyelőre nincs esély a megállítására.