Back to top

"Kis" lovas nagy sikere

A Budapest szívében, a Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágta örök élményként marad emlékezetes úgy a közönség, mint a versenyzők számára. Különösen igaz ez a tizenöt éves Vörös Tamara esetében, aki az idei verseny kishuszár kategóriájának győztese lett.

Fotó: vagta.hu
Izgalmas, egyszersmind feszült hangulatú versenyt hozott a 12. Nemzeti Vágta kishuszár kategóriájának döntője: a futam lovai között volt, amelyet csak többszöri nekifutásra sikerült „megzabolázni”, így a szervezőknek végül a harmadik rajttal sikerült útjára indítaniuk a mezőnyt. Noha a versenyzők mindegyike hatalmas iramba kezdett, egy lovas már az elején kiemelkedett a résztvevők közül, hogy aztán a másfél körös verseny végén, közel tíz méteres előnyt szerezve vágtázzon át a célvonalon.

Vörös Tamara Nárcisz nevű hatéves sportpónija nyergében, a Veszprém megyei Csetény községet képviselve szerezte meg győzelmét, amellyel kapcsolatban lapunknak is nyilatkozott.

Mint mondta, nagyon bízott a kis lovában, hiszen tudta róla, hogy jó képességekkel bír, s azt is, hogy a futam utolsó szakaszában lesz még benne erőtartalék.

„Nehéz felkészülésen vagyok túl. A napok nagy részében este értem haza, majd lóra ültem, így a tanulással ezután tudtam foglalkozni” – magyarázta Vörös Tamara. Szavai szerint májusban kezdte el az alapozó munkát, időközben pedig több versenyen is részt vett – a többi közt a Kincsem Parkban is. Úgy fogalmazott, szinten kellett tartania a lovát a Nemzeti Vágtáig, amelyre egyébként az érdi előfutamán kvalifikálta magát.

Céltudatossága távolról sem véletlen: kiváló példával szolgál számára ugyanis édesapja Vörös József, aki immáron hatodik alkalommal versenyezhetett a Nemzeti Vágtán.

"Mindig is irigykedve néztem a kishuszár vágta versenyzőit, így adta magát, hogy amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom magamat a versenyen” – folytatta, majd elárulta: a lovaikkal maguk foglalkoznak a házuk körül, ezért a versenyre való felkészítés is az édesapja feladata volt. Vörös Tamara elmondta azt is, hogy bár az idei év legfőképp a Nemzeti Vágtára való készülés jegyében telt számára, egyes fogattal is versenyez, így lesznek még kihívásai a következő időszakban is. „Nagyon szeretem a gyorsaságot, s azt is, hogy teljes mértékben kikapcsolhatom a külvilágot, miközben a lovon vagyok” – tette hozzá a kishuszár vágta idei győztese.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőspusztáról lett az év erdésze

Gyerekkora óta szorosan kötődik az erdőhöz Kocsis István Attila. A NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészet kerületvezető erdészének mondhatni „beérett” a munkája, idén komoly szakmai sikert ért el. A legjobbnak bizonyult az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Az Év Erdésze szakmai versenyen.

Egészséges ételsor 550 Ft-ból - Megvannak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntősei

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza, és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

Kecsketartók figyelem! Most kell beadni de minimis kérelmeket

A kecsketenyésztőknek december 10-ig lehet benyújtani az anyakecske-tartás után igényelhető de minimis támogatási kérelmüket – figyelmeztet a szakmai szövetség.

Átadás-átvétel Mezőhegyesen

Márton napján aláírták az átadás-átvételről szóló iratokat a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-ben, ezzel a november 11-jétől kinevezett vezérigazgató, Kovács Norbert átvette a cég vezetését.

Kornistárnics is nyílt a Visegrádi-hegységben

A Pilisi Parkerdő Zrt. sorozatban mutatja be a Visegrádi-hegység különleges, védett növény- és állatfajait.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.

Több termelő árult a nagybanin, mint tavaly

Eredményes évet zárt a budapesti Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói, valamint közel 130 ezer termelői belépést regisztráltak.

Márton-napi püspökfalat

A Szent Márton ünnepéhez fűződő szokások lassanként újra beszivárognak az életünkbe. Óvodások Márton-napi felvonulásokat tartanak maguk készítette lámpással a kezükben, a modern meteorológia és a klímaváltozás ellenére pedig úgy gondoljuk, hogy „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Elkelt a Cargill maláta-részlege

Az Axereal megveszi a Cargill maláta-leányvállalatát, és a Boortmalthoz csatolja azt – közölte a cég. A Boortmalt, az Axereal leányvállalata ezzel globális szinten piacvezető malátatermelő szereplő lesz.