Back to top

"Kis" lovas nagy sikere

A Budapest szívében, a Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágta örök élményként marad emlékezetes úgy a közönség, mint a versenyzők számára. Különösen igaz ez a tizenöt éves Vörös Tamara esetében, aki az idei verseny kishuszár kategóriájának győztese lett.

Fotó: vagta.hu
Izgalmas, egyszersmind feszült hangulatú versenyt hozott a 12. Nemzeti Vágta kishuszár kategóriájának döntője: a futam lovai között volt, amelyet csak többszöri nekifutásra sikerült „megzabolázni”, így a szervezőknek végül a harmadik rajttal sikerült útjára indítaniuk a mezőnyt. Noha a versenyzők mindegyike hatalmas iramba kezdett, egy lovas már az elején kiemelkedett a résztvevők közül, hogy aztán a másfél körös verseny végén, közel tíz méteres előnyt szerezve vágtázzon át a célvonalon.

Vörös Tamara Nárcisz nevű hatéves sportpónija nyergében, a Veszprém megyei Csetény községet képviselve szerezte meg győzelmét, amellyel kapcsolatban lapunknak is nyilatkozott.

Mint mondta, nagyon bízott a kis lovában, hiszen tudta róla, hogy jó képességekkel bír, s azt is, hogy a futam utolsó szakaszában lesz még benne erőtartalék.

„Nehéz felkészülésen vagyok túl. A napok nagy részében este értem haza, majd lóra ültem, így a tanulással ezután tudtam foglalkozni” – magyarázta Vörös Tamara. Szavai szerint májusban kezdte el az alapozó munkát, időközben pedig több versenyen is részt vett – a többi közt a Kincsem Parkban is. Úgy fogalmazott, szinten kellett tartania a lovát a Nemzeti Vágtáig, amelyre egyébként az érdi előfutamán kvalifikálta magát.

Céltudatossága távolról sem véletlen: kiváló példával szolgál számára ugyanis édesapja Vörös József, aki immáron hatodik alkalommal versenyezhetett a Nemzeti Vágtán.

"Mindig is irigykedve néztem a kishuszár vágta versenyzőit, így adta magát, hogy amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom magamat a versenyen” – folytatta, majd elárulta: a lovaikkal maguk foglalkoznak a házuk körül, ezért a versenyre való felkészítés is az édesapja feladata volt. Vörös Tamara elmondta azt is, hogy bár az idei év legfőképp a Nemzeti Vágtára való készülés jegyében telt számára, egyes fogattal is versenyez, így lesznek még kihívásai a következő időszakban is. „Nagyon szeretem a gyorsaságot, s azt is, hogy teljes mértékben kikapcsolhatom a külvilágot, miközben a lovon vagyok” – tette hozzá a kishuszár vágta idei győztese.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

Hat fiatalt díjazott az agrárkutatási központ a nemzeti agrártehetségek versenyén

Egyenként másfél millió forinttal három doktoranduszt és három fiatal kutatót díjazott a 2019 őszén meghirdetett agrártehetségek versenyén a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) - mondta Gyuricza Csaba főigazgató hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Segítenek megélni a pillanatot

Úgy tűnik, hogy van valami különleges és rejtélyes abban, ha lovakkal vagyunk kapcsolatban. Bármilyen életkorú is az ember, vonzza a lovak varázslatos szépsége, eleganciája, fenséges testtartása és ereje. Ezért úgy tűnik, hogy ma a lovak jelenléte különböző módon megváltoztatja az embereket.

A mongol ősvadon követei a magyar rónán – Przewalski-lovak a Hortobágyon (2. rész)

A Pentezug project koordinátorával, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársával, Kerekes Violával beszélgettünk a Przewalski-vadlovakról. Munkája során nap mint nap találkozik ezekkel az állatokkal, jól ismeri minden rezdülésüket, közel 300 állat tartozik a felügyelete alá.

Erre a sorsra jut a kidobott karácsonyfák többsége

Vízkereszt beköszöntével elkezdték országszerte begyűjteni a kidobott karácsonyfákat, melyek különféle módokon "élhetnek tovább" az ünnepek után. Akadnak városok, ahol főleg tüzelőanyagként, máshol javarészt közparkokban, mulcsként hasznosítják a fákat. Lássuk, milyen sors vár, illetve várhat a funkciójukat vesztett karácsonyfákra.

Magyar Bor Nagydíj 2019

A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Ha telítődött a karácsonyi menüvel, itt a vegán január!

Egyre komolyabb mozgalom lesz a tisztán növényi étrendet hangsúlyozó kihívás, a Veganuary, amelynek világhírű zenészek is támogatóivá váltak. Az egykori Beatles-tag Paul McCartney és a Queen gitárosa, Brian May is vegán lett egy hónapra.

Számos előterjesztéssel könnyítette az Agrárminisztérium 2019-ben is a magyar gazdák munkáját

A 2019. évi jogalkotás az Agrárminisztérium életében termékenyen alakult. A tárca 5 törvény, 13 kormányrendelet és 67 miniszteri rendelet előkészítését, illetve megalkotását végezte el, valamint a Kormány elé 105 előterjesztést nyújtott be az év folyamán. Ezek közül érdemes kiemelni néhány, a gazdák széles körének munkáját megkönnyítő rendelkezést.

Nem fordítunk kellő figyelmet a zöldségekre

A karácsonyi fogások a legtöbb családban leginkább a különböző húsokból és süteményekből állnak, ez azonban sajnos nem csak az ünnepi időszakra jellemző. A Bonduelle országos reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a magyarok mindössze 37%-a fogyaszt naponta friss zöldséget, étkezéseink nagy részét a fehérlisztből készült pékáruk, húsok és húskészítmények, valamint tejtermékek teszik ki.

Tippek gazdiknak: így készüljünk a szilveszterre

Szilveszterkor, avagy a petárdák, tűzijátékok főszezonjában, különösen fontossá válik a kutyatartó gazdák előrelátása és felkészültsége. A fokozott fény- és hanghatások nagyon megijeszthetik a kutyákat, így minden felelős gazda érdeke, mondhatni „kutyakötelessége”, hogy időben gondoskodjon kedvence nyugalmának biztosításáról, ezzel megelőzve ösztönös menekülését.