Back to top

Agritechnica újdonságok a Horsch-tól

Az idei hannoveri Agritechnica a világ legkorszerűbb mezőgazdasági gépgyártásának bemutatkozása, amely az idén november 10-16. között várja látogatóit. Ezen a kiállításon a német Horsch Maschinen GmbH. több újdonságot is felvonultat.

Ezek között szerepel a 6 és 15 méter közötti munkaszélességgel rendelhető Cura ST hatsoros rugósfogú borona, amely gyomirtásra és gyepápolásra is használható. Transformer VF típusmegnevezéssel, 25 és 90 cm közötti sorközök ápolására alkalmas sorközművelő kultivátorcsaládot mutatnak be, amelyet 6 és 12 méter munkaszélességgel készítenek. Ezek a talajművelőgépek ISOBUS-kapcsolattal és optikai kamerával vezéreltek. Ugyancsak újdonság a Finer LT négygerendelyes sekély finom magágy készítésére alkalmas gépük, amelyet 6 és 12 méter közötti munkaszélességgel gyártanak.

A Pronto DC gabonavetőgépeikhez új Powerdisc vetőcsoroszlyákat és csoroszlyakocsikat fejlesztettek ki, amelyek jobb mélységtartással dolgoznak. Cultro TC néven új dupla késes száraprító hengert hoztak forgalomba, amely különösen a repce- és silókukorica tarlón található szármaradványokat aprítja hatékonyan.

Új pneumatikus rendszerrel szerelik fel a jövő évtől kezdődően a Maestro CV és RV elektromos meghajtású szemenként vető gépeiket, amelyet szintén bemutatnak a kiállításon.

A Horsch Leeb 12TD néven új 12 000 literes tartállyal szerelt tandem futóműves szántóföldi permetező is ott lesz Hannoverben. Egy teljesen új fejlesztésű, nagysebességű szemenként vető gépüket is kiállítják majd, amelyről előzetesen semmit nem árultak el. Egy különleges permetezőszerelvényt mutat be a Horsch. Ez egy 8000 literes tehergépkocsi tartályos felépítménnyel szerelt kiszolgáló járműből, az általa vontatott süllyeszthető alacsony padozatú szállítókocsiból áll, amely az új fejlesztésű Horsch Leeb 6PT 6000 literes tartállyal szerelt magajáró permetezőt szállítja. A szerelvény a bérvállalkozók gyors gépmozgatását és a kiszolgálással kombinált nagy teljesítményű permetezést segíti elő. Az új Leeb 6PT magajáró permetező, független kerékfelfüggesztésű, szintkiegyenlítős futóművel, nagy hasmagassággal, összkerékkormányzással és Comfort Drive fokozat nélküli sebességváltóval készül, amely szintén ott lesz az Agritechnicán.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/Profi 2019/9
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek - Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.

Hódít a precízió és a digitalizáció

A szemináriumi szezon közepén, november 20-án, a Holstein Genetika Kft. a Nyakas Farmmal közösen tejtermeléssel kapcsolatos szakmai rendezvényt tartott Hajdúnánáson. A közel ötórás programra négy olyan világszerte számon tartott szakembert hívtak meg, akik a maguk területén a gyakorlati hozzáértésben is élen járnak.

A felhőből érkező adatok alapján szántanak és vetnek

Az ide évre tervezett talajszkenneléssel végeztek, a menedzsmentzónák kialakítása 2020-ban fejeződik be, és addigra elkészülnek a vetésmélységet, illetve a tőszámot vizsgáló fajtakísérletek is. Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a teljes vetésterületén precíziós növénytermesztésre készül.

Tudnivalók a kifizetődő gyepgazdálkodásról

Mindenki nyertes – ismeretes a közhely, amely azonban helytálló, ha a füves élőhelyek kezeléséről ejtünk szót. A fenntartásukat célzó támogatási rendszer ugyanis egyaránt szolgálja a természetvédelem és a gazdálkodók érdekeit is. A témával kapcsolatos alapvetésekről Klébert Antallal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetőjével beszélgettünk.

A robotok sem mindenhatók

A növényházi kultúrák termesztőinek mindössze mindössze 11 százalékának üzemében dolgoznak robotok, csaknem 3 százalékkal többen, mint 2018-ban, derül ki az AgriDirect agrármarketing cég mintegy 1400 holland növényházi kertész körében végzett körvélemény-kutatásból. A robottechnika leginkább a feldolgozóipari terményeknél válthatja ki a kézimunkaerőt

Agrárgazdasági kutató: tovább nőtt a mezőgazdasági gépek piaca

Továbbra is bővül a mezőgazdasági gépek piaca Magyarországon: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az első három negyedévben mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, ami 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Már okosabbak nálunk? Mesterséges intelligencia a biofarmokon

Kiváltható-e az emberi munkaerő precíziós, önvezérelt gépekkel a magyar biogazdaságokban? Van-e létjogosultságuk a robotoknak a biogazdálkodásban, aminek leglényegesebb eleme maga az ember? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a 32. Biokultúra Tudományos Napon, amelyet a Magyar Biokultúra Szövetség rendezett.

Fontos az agráriumban dolgozók társadalmi elismertségének növelése

Az agráriumban és abból élőknek elemi érdeke, hogy az ágazat visszakapja, visszaszerezze társadalmi elfogadottságát, gazdasági súlyát – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége VII. kongresszusán.

Eye breed – az okos célzás

Az Eye Breed azon szarvasmarhatartók számára készült eszköz, akik maguk akarják elvégezni állataik mesterséges megtermékenyítését.

Új rakodógép-széria Finnországból

A sokoldalú törzscsuklós kisrakodókat gyártó finn AVANT eddig a 200/300/400/500/600 és 700-as szériáival volt jelen a piacon. Az idei müncheni mezőgazdasági kiállításon új topmodellel, az AVANT 800-as szériával mutatkozott be, amely a legnagyobb teljesítményű az összes gyártott szériák közül.