Back to top

Agritechnica újdonságok a Horsch-tól

Az idei hannoveri Agritechnica a világ legkorszerűbb mezőgazdasági gépgyártásának bemutatkozása, amely az idén november 10-16. között várja látogatóit. Ezen a kiállításon a német Horsch Maschinen GmbH. több újdonságot is felvonultat.

Ezek között szerepel a 6 és 15 méter közötti munkaszélességgel rendelhető Cura ST hatsoros rugósfogú borona, amely gyomirtásra és gyepápolásra is használható. Transformer VF típusmegnevezéssel, 25 és 90 cm közötti sorközök ápolására alkalmas sorközművelő kultivátorcsaládot mutatnak be, amelyet 6 és 12 méter munkaszélességgel készítenek. Ezek a talajművelőgépek ISOBUS-kapcsolattal és optikai kamerával vezéreltek. Ugyancsak újdonság a Finer LT négygerendelyes sekély finom magágy készítésére alkalmas gépük, amelyet 6 és 12 méter közötti munkaszélességgel gyártanak.

A Pronto DC gabonavetőgépeikhez új Powerdisc vetőcsoroszlyákat és csoroszlyakocsikat fejlesztettek ki, amelyek jobb mélységtartással dolgoznak. Cultro TC néven új dupla késes száraprító hengert hoztak forgalomba, amely különösen a repce- és silókukorica tarlón található szármaradványokat aprítja hatékonyan.

Új pneumatikus rendszerrel szerelik fel a jövő évtől kezdődően a Maestro CV és RV elektromos meghajtású szemenként vető gépeiket, amelyet szintén bemutatnak a kiállításon.

A Horsch Leeb 12TD néven új 12 000 literes tartállyal szerelt tandem futóműves szántóföldi permetező is ott lesz Hannoverben. Egy teljesen új fejlesztésű, nagysebességű szemenként vető gépüket is kiállítják majd, amelyről előzetesen semmit nem árultak el. Egy különleges permetezőszerelvényt mutat be a Horsch. Ez egy 8000 literes tehergépkocsi tartályos felépítménnyel szerelt kiszolgáló járműből, az általa vontatott süllyeszthető alacsony padozatú szállítókocsiból áll, amely az új fejlesztésű Horsch Leeb 6PT 6000 literes tartállyal szerelt magajáró permetezőt szállítja. A szerelvény a bérvállalkozók gyors gépmozgatását és a kiszolgálással kombinált nagy teljesítményű permetezést segíti elő. Az új Leeb 6PT magajáró permetező, független kerékfelfüggesztésű, szintkiegyenlítős futóművel, nagy hasmagassággal, összkerékkormányzással és Comfort Drive fokozat nélküli sebességváltóval készül, amely szintén ott lesz az Agritechnicán.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/Profi 2019/9
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől az aratási munkák miatt a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a közutakon közlekedők figyelmét, hogy a június végén kezdődött aratási munkák miatt nagy számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek. A köztestület kéri a járművezetőket, legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.

Akaratlanul épp a parlagfűnek segítettek a kaszálásokkal

A csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű tömeges kelésének. Ez a késői gyomosodás sok tekintetben próbára tette a gazdákat, mivel a parlagfű a gyomirtási szezon végén, illetve azt követően kelt tömegesen, ami a szántóföldi kultúrákban jelentősen csökkentette a védekezési lehetőségeket. A közterületeken, ruderáliákon is különös helyzet adódott, mivel épp a korai kaszálások juttatták fényhez a kelő parlagfű-növényeket.

A forma és a műszaki tartalom egysége

A tavalyi Agritechnica kiállításon bemutatott Steyr Konzept hibrid traktort a MUSE Creative és a MUSE Design Awards platina díjakkal ismerték el az év elején. A díjat odaítélő nemzetközi szervezet professzionális és innovatív ipari termékek és műszaki teljesítmények értékelésére, illetve díjazására szakosodott.

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák és a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogy hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint, hogy hogyan lehet megóvni a talajt.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.