0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

NaNcho lélegzetelállító győzelme a Kincsem Díjban

Nagyon megverte a nemzetközi mezőnyt a négyéves Nancho a Kincsem Díjban, a szezon egyik legjelentősebb versenyében. A magyar mellett cseh és szlovák lovakat felvonultató napon az Imperiál Díjban Bíborhajnal, az Overdose Díjban a cseh Mr. Right, a Magyar Háromévesek Nagydíjában Mont Master, míg a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében Love Forever futtatói vihették haza a trófeát.

Kincsem a csaknem 200 éves magyar lóversenyzés eddigi legkiválóbb, magyar tenyésztésű és tulajdonú versenylova, így jóformán természetes, hogy az ő nevét viseli a jelenlegi egyetlen magyar lóversenypálya, valamint az év legfontosabb, évjáratokat összehasonlító versenye is. Az idei, 12 millió forint (36 ezer euró) összdíjazású Kincsem Díjban a háromévesek a legjobb idősebb lovakkal találkozhattak. Ez a díjazás pedig már egy-két külföldi, elsősorban közeli országokban készülő telivért is vonzott. Így ezúttal a magyar Derby-évjárat, illetve egy kicsit a magyar lóversenyzés színvonalának felmérésére is alkalom nyílt.

Külön érdekességnek számított, hogy a két hároméves résztvevő, Golden Sea és Arcturus a Magyar és a Szlovák Derby győzteseként állt starthoz.

Az pedig csak még nagyobb élményt jelentett, hogy a régió legjobb zsokéi közül többet – Jaroslav Líneket, Stanislav Georgievet, Lukas Lukáseket, Zdenko Smidát és Kovács Sándort – is a nyeregben láthatott a közönség. A versenyt egyébként a klasszikus, 2400 méteres távra futják, és a kialakításakor egykor a ma King George VI and Queen Elizabeth Stakes néven futó angol verseny szolgált mintaként.

Különös Kincsem Díj

Az indítás után nem sokkal a legkönnyebb súlyt vivő Golden Sea állt az élre, aki mögé Nancho, a legnagyobb magyar esélyes, valamint a cseh Eskerkhan helyezkedett. A helyzet csak a befutóegyenes előtti kanyarban változott, amikor minden lovas próbált a legelőnyösebb helyzetbe kerülni a finishez.

A kanyar közepén az addig élen haladt Golden Sea teljesen elfáradt, miközben Nancho villámgyorsan elment mellette.

A célegyenesbe érve Lukas Lukásekkel a hátán tovább gyorsított, így több mint öthosszas előnyre tett szert a mezőny többi része előtt. Nancho a verseny végére sem fáradt el, könnyedén tartotta biztos előnyét a Szlovák Derbyt nyert Arcturus előtt, aki mögött szintén nagy különbséggel lemaradva vívott csatát az utolsó dobogós helyért küzdve a két szlovák ló, Gaston, valamint Royal Gino. Végül Gaston kerekedett felül, míg az ötödik, vagyis az utolsó pénzdíjas helyen a magyar tenyésztésű Survivor ért célba. Golden Sea-nek ez a versenye egyáltalán nem sikerült, hiszen végül csak hetedikként végzett. A verseny lefutási ideje 2:34.5 perc, ami a mély pályán nem számít rossznak.

Nem szokványos pályafutás

A győztes Nanchót még a 2015-ös őszi baden-badeni árverésen vásárolta Siklósi Tamás 9000 eurós (3 millió forintos) áron. Apja a németek egyik kedvelt apaménje, a 4500 euróért fedező Tai Chi. Az idén tízéves, High Chaparral apaságú ló kétévesen teljesített a legjobban, amikor Group 3-at nyert Kölnben, valamint harmadikként végzett a Group 1-es Criterium De Saint-Cloud-ban. Háromévesen csupán egyszer tudott starthoz állni, majd sérülés miatt nem folytatta a versenypályafutását. Eddigi legjobb utódja szintén Group 3-ban győzött.

Nancho anyja Monsun, a német tenyésztés egyik legmeghatározóbb apaménjének a leszármazottja, és három kisebb győzelemig jutott.

Nancho kétévesen egyszer futott, amikor elsőként ért célba 1200 méterre a nyeretlenek között. Ezután háromévesen már kevésbé mutatkozott eredményesnek, így egy harmadik és egy negyedik hely után megvált tőle az ESDE Istálló tulajdonosa, és átkerült Fézer Róbert idomárhoz. Itt három hatodik hely után kiherélték, ami meghozta a remélt hatást, mert azóta Nancho sikert sikerre halmoz. Először egy IV. osztályú hendikepben győzött, majd folyamatosan javulva a 2018-as évet már az I. kategóriában aratott győzelemmel zárta. Ezután ismét új tulajdonba került, méghozzá a déli szomszédaink színeit viselő Integraj istállóhoz, akik Maronka Gáborra bízták a ló felkészítését. Ez annyira jól sikerült, hogy Nancho egy bemelegítő futás után a legnagyobb középtávú versenyekben indult.

Májusban a Millenniumi Díjban még Mágnásnak sikerült őt kis különbséggel legyőznie, de a Magyar Derby napján már biztosan nyert a Buccaneer Díjban.

Ezután a távját elkezdték növelni, így augusztusban már a 2000 méteres Kisbér Díjat, majd most szeptember elején a 2400 méteres Kincsem díjat nyerte meg nagy fölénnyel. Az elmúlt egy év alatt a négyéves 20 kilót, azaz 20 hosszat javult. Ezek után nem kétséges, hogy minden lóversenyrajongó kíváncsian várja a folytatást.

Közép-európai találkozók

A nap főversenyén kívül még tucatnyi kiválóságot láthattak a nézők a többi nagyversenyben is. A 19. század legkiválóbb magyar lova, Kincsem mellett a 20. század legjobbjára, Imperiálra, illetve a trénerére, Aperianov Zakariásra is emlékezett ezen a napon a magyar lóverseny.

Az 1600 méteres, 4,5 millió forint összdíjazású díjban heten álltak starthoz, akik közül az idei Szlovák Derby harmadikja, Ryony, valamint Overdose egyik leszármazottja, Cirfandli számított a legesélyesebbnek.

Az indítás után az ötéves Bíborhajnal állt az élre, aki mögött két másik magyar induló, Cirfandli és Impactful helyezkedett. Az igazi verseny ezúttal a befutóegyenesben kezdődött meg, ahol Bíborhajnalt többen is támadni próbálták, így Impactful és a hátulról feljött Ryony is, azonban a szürke kanca (5szk, Fairlipy–Búzamező) Nagy Tamással nem adta fel és a célig biztosan megtartotta a vezető helyét Ryony, valamint Impactful előtt. A Zala Csaba idomításában és Jóba Zoltán színeiben futó Bíborhajnal fantasztikus évet mondhat magáénak, hiszen a Batthyány-Hunyady, a Buccaneer és a Kisbér Díj második, valamint a Millenniumi Díj harmadik helye után ezúttal már elsőként ért célba a legmagasabbra rangsorolt magyar versenyek egyikében.

A 21. század legjobb lova, Overdose sem maradt ki a nap névadói közül. Róla természetesen a sprintversenyt nevezték el.

Az 1000 méteres Overdose Díjban a szintén 4,5 millió forintnyi össznyereményért ismét heten álltak starthoz. A magyar színeket Duce, Báthory, Morita Menantie, Dante’s Peak és Fire for Goga képviselte a két cseh vendég mellett. Ezúttal a legnagyobb cseh futtató, Jiri Charvat lova, a gyönyörű Mr. Right (IRE, 7pher, Echo of Light – Danetime Lily) tudta megnyerni a versenyt Frantisek Holcak tréner idomításából a nálunk is jól ismert Jaroslav Línekkel a hátán. A biztos győztes mögött nagyon szorosan alakult a befutó, hiszen hárman is fél hosszon belül értek célba. Végül Morita Menantie szerezte meg az ezüstöt Duce, valamint a cseh Politicum előtt. A győztes egyébként két éve még Írországban versenyzett, ahol öt győzelmet is szerzett. Mióta Csehországba került, szintén nagyon eredményes és a mostani nyerésével már a hetedik elsőségnél jár új tulajdonosa számára.

A magyar tenyésztés legjobbjai

A legjobb hazai tenyésztésű telivérek a Kovács Mihály Emlékverseny – Magyar Háromévesek Nagydíjában mérték össze a tudásukat Derby-távra, azaz 2400 méterre.

A 4,4 millió forint összdíjazású versenyben kilencen sorakoztak fel a startnál, habár közülük csak három ló magaslott ki a mezőnyből.

Ide tartozott a Magyar Kancadíjat, illetve a Hazafi Díjat nyert, valamint a Magyar Derbyben második Lili, a Magyar Derby negyedikje, Mont Master, valamint a cseh tréningben álló és az Alagi Díjban második Államfő. A verseny az élen szívesen versenyző Mont Master vezetésével indult, aki Bakos Gáborral a nyergében ettől kezdve már ki sem engedte a kezéből ezt a pozíciót. Egyedül Államfő tűnt veszélyesnek rá a befutóegyenesben, azonban a nagytermetű ló a végére elfáradt. Lili ezúttal nem tudta az eddig látott lehengerlő hajráját bemutatni, így neki ezúttal a harmadik hellyel kellett megelégednie. Mögöttük 14 hosszal lemaradva Tizedes, majd Macaron érkezett be a további pénzdíjas helyekre. A győztes a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai telepén született két francia szülőtől, Capitain Marveloustól és Montmarie-tól, a ménes színeiben versenyez és Fézer Róbert irányításával készül.

Ezen a fontos napon a legfiatalabb évjárat sem maradhatott ki. A kétévesek az 1300 méteres, 1,5 millió forint összdíjazású Blaskovich Ernő Emlékversenyben mérték össze a tudásukat.

A Kincsem tenyésztőjéről elnevezett futamban favoritgyőzelem született, hiszen Love Forever (IRE, 2pk Tagula – La Herradura) négyhosszas, magabiztos győzelmet aratott lovas-idomárjával, Stanislav Georgievvel a nyergében a Gödi Istálló színeiben. Mögöttük Kráken és Marlon szerezték meg a helyezéseket.

Forrás: Pegazus