Back to top

Nyomtatott húst ettek az Űrállomáson

Először állítottak elő húst az űrben egy 3D biológiai nyomtató segítségével.

Szarvasmarháktól a Földön kinyert sejteket juttattak el a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a sejteket izomszövetté alakítva az űrhajósok kis hússzalagokat készítettek.

A szövet természetes regenerációját a szarvasmarha testében lévő körülmények utánzásával érték el.

A legelésző szarvasmarháktól csaknem 400 km-re, az űrállomás orosz részében létesített mikrogravitációs körülmények között, a technika alkalmazhatóvá vált hústermelésre az állomáson élők számára. Decemberben az egyik résztvevő kutatócsoport már előállított hússzalagot a Földön. Két hétre volt szükség ahhoz, hogy a sejtekből hús legyen. Bár azt azért elismerték, hogy a mesterségesen nö­vesz­tett hús izén még van mit javítani.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/www.dailymail.co.uk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.

Elérheti az algavirágzás az egész Balatont

A sekély tavaknak, mint amilyen a Balaton is, két állapotuk van: vagy hínárosak, vagy algásak, attól függően, hogy mennyi tápanyag éri a tavat. Ha sok, akkor az algák szaporodnak el és leárnyékolják a hínárt, ha kevés, akkor a hínár túlnövi az algát, írta a Balaton Televízió.

A lovaglás legősibb bizonyítékára bukkantak Kazahsztánban

Az eddig véltnél jóval korábban lettek a lovaglás mesterei az emberek egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az i.e. 2. évezredi andronovói kultúra síremlékeit Kazahsztánban tanulmányozva jutott erre a következtetésre.

Együttműködési megállapodást kötött a NAK és az MNGSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Internetes gombavilágatlaszt hoztak létre Csehországban

Interneten elérhető gombavilágatlaszt készítettek a Cseh Tudományos Akadémia (AV) kutatói. A Scientific Data című folyóiratban ismertetett GlobalFungi nevű adatbázis több mint 200 tanulmányban szereplő 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

Mi legyen a sok eladatlan kígyóuborkával? A belgák ezt találták ki

A flamand mezőgazdasági kutatóintézetben kidolgoztak egy módszert arra, hogy hogyan lehetne levezetni az uborkafölösleget.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.