Back to top

Nyomtatott húst ettek az Űrállomáson

Először állítottak elő húst az űrben egy 3D biológiai nyomtató segítségével.

Szarvasmarháktól a Földön kinyert sejteket juttattak el a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a sejteket izomszövetté alakítva az űrhajósok kis hússzalagokat készítettek.

A szövet természetes regenerációját a szarvasmarha testében lévő körülmények utánzásával érték el.

A legelésző szarvasmarháktól csaknem 400 km-re, az űrállomás orosz részében létesített mikrogravitációs körülmények között, a technika alkalmazhatóvá vált hústermelésre az állomáson élők számára. Decemberben az egyik résztvevő kutatócsoport már előállított hússzalagot a Földön. Két hétre volt szükség ahhoz, hogy a sejtekből hús legyen. Bár azt azért elismerték, hogy a mesterségesen nö­vesz­tett hús izén még van mit javítani.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/www.dailymail.co.uk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.