Back to top

Őrzi a múltat, építi a jövőt

A kaszói erdő szinte minden szegletében őrzi a múltat, és számos lehetőséget kínál kirándulásra, pihenésre, szórakozásra, felfedezésre, tanulásra. Mindezek által formálja a jövőt, a jövő nemzedékét. A kaszói erdő erdő- és vadgazdálkodója a KASZÓ Zrt., a társaság erdei iskolát, kisvasutat, tanösvényeket, valamint fogadót és szálláshelyeket is üzemeltet.

A kaszói nagybirtokot Karl Christian Kraft Hohenlohe-Oehringen herceg alapította. A gazdag gímszarvasállománnyal rendelkező terület megvásárlásáról azután döntött, hogy 1909-ben a kezébe került vadászati joga, és elejtett egy rendkívüli trófeával rendelkező bikát. Az elkövetkező 5 év alatt 18 kataszterholdas nagybirtokot hozott létre.

Messze földön híres kaszói vadászkastélyát vörösfenyőből építtette. A falakat trófeák díszítették, az előkelő és kifinomult berendezése méltó volt a magas rangú, nemesi és királyi vadászvendégek fogadásához. Az épület azonban a herceg halála után, 1927-ben porrá égett.

A vadászház a jellegzetes víztoronnyal
A vadászház a jellegzetes víztoronnyal
Megelőzte korát

Kaszó 1950-ben az állam, 1967-től pedig a honvédség tulajdona lett, és a változások jelentős infrastrukturális átalakulással jártak: utakat építettek, felújításokat végeztek, elkészült a ma is álló vadászház, üdülőkomplexum és a sportcsarnok. A 3 lakosztállyal és 12 szobával rendelkező vadászház értékes trófeákat rejt, ott látható egyebek közt a Kaszón valaha lőtt legnagyobb gímbika 13,95 kilogrammos trófeájának másolata.

A szarvast dr. Gunther Hartwich 1993-ban ejtette el. A Kaszót alapító herceg vadászat iránti szenvedélye olyan európai kultúrát teremtett az erdő közepén, mely más településeken még sokáig váratott magára.

Néhány érdekesség: már akkoriban vízvezeték-rendszert építtetett ki, telefont hozatott a vidékre, villanytelepet csináltatott.

A vadászház mellett áll az 1913-ban téglából épült, 23 méter magas víztorony, szomszédságában pedig az uradalmi személyzet számára kialakított épületrész található. Az egykori cselédszállások egy részéből alakították ki a Főherceg Fogadót. Az étterem ma már nemcsak szállóvendégeit várja ínycsiklandó hagyományos és vadételeivel, hanem a nyári időszakban az erdőt járó, természetkedvelő turistákat is.

A fakitermelés bevételéből jut a közjóléti beruházásokra is
A fakitermelés bevételéből jut a közjóléti beruházásokra is
A KASZÓ Zrt. hazánk egyik legnagyobb és legsokszínűbb megyéjében, közel 15 ezer hektáron erdő-, és megközelítőleg 23 ezer hektáron vadgazdálkodik. A dombokkal tarkított, vízfolyásokkal szabdalt tájon évszázadok óta az erdő élteti az embereket. Az egykori lápvidék mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas, viszont kiváló erdő- és vadgazdálkodásra. Természeti kincsnek számító, Európa-hírű vadállománynak ad otthont.

A terület felszínének talaját elsősorban futóhomok alkotja, a buckasorok közötti mélyedésekben lápi anyagok, tőzegmaradványok fordulnak elő. A talajvíz kb. 1-3 méter mélyen található, néhol a felszínre is tör, és a pangó vizekkel együtt mocsaras, vizenyős foltokat alkot. A több száz lápfolt közül a legjelentősebb a Baláta-tó, mely Kaszótól dél-nyugatra terül el, mintegy 174 hektáron. A tavat 300 hektáros védőzóna övezi. A csapadékmennyiségtől függően a vízállása nagyon változékony, 1947–1950 között például teljesen kiszáradt, s azóta is többször előfordult hasonló eset.

A terület az ország első rezervátuma, 1942. január 19-e óta áll védelem alatt.

Flóravilágának legnevezetesebb tagja a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa, mely az ingólápok ritkasága. A láp gazdag állatvilágából a keresztes vipera fekete változatát érdemes kiemelni.

Középpontban a természet

Sétány a madármegfigyelőhöz
Sétány a madármegfigyelőhöz
A 2013-ban kialakított Kaszói Kirándulóközpontban minden megtalálható ahhoz, hogy a kiránduló igazán jól érezze magát. Csodás erdei környezetben, kellemes kikapcsolódást nyújtó kis szigetre lelhet. Hosszú erdei séta után a szalonnasütők egyikénél elkészítheti és elköltheti vacsoráját, majd kellemesen hátradőlve pihenhet valamelyik hintaágyon. Mindeközben a gyerekek felfedezhetik az erdei játszótér izgalmas játékait, kalandozhatnak a sövénylabirintus útvesztőin, vagy rúghatják a bőrt a füves focipályán.

A kirándulást az erdei kisvasutazás teszi teljessé. A kirándulóközpontból indul útjára Somogy megye legfiatalabb kisvasútja. Kényelmesen elutazhatunk vele a Baláta-tóhoz, ahol felkészült szakemberek vezetnek végig a természetvédelmi területen.

Az idegenvezető kíséretében ellátogathatunk a madármegfigyelő toronyhoz, és bebarangolhatjuk az 540 méter hosszú, vörösfenyőből épült dr. Marián Miklós sétányt.

Ezt a létesítményt 2014-ben a tó flórájának és faunájának közelebbi megismerése céljából építette meg a KASZÓ Zrt. Utunk során a stégrendszert több információs öböl töri meg, illetve a vízfelszínhez közeledve egy megfigyelőbe is felmehetünk, ahonnét rálátunk a Baláta elszigetelt, titokzatos világára.

Sakál-tanya Erdei Tábor

A fejlesztések az elmúlt években sem maradtak el Kaszón. 2012-ben nyitotta meg kapuit a Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum. Fő célja a természet tiszteletére és védelmére nevelés, elsődlegesen az iskolásokat várjuk. Az épület kiállítótermében a hagyományos vadászati módokat ismerhetjük meg, oktatótermében a Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola működik. Az Ökocentrum teraszán kilépve a Sakál-tanya Erdei Táborban találjuk magunkat, ahol kilenc hangulatos faház kínál szállást a táborozóknak. A faházak szomszédságában leltek otthonra a 2,5 hektáros Kaszói Vadaspark lakói. A kertben vaddisznók, őzek, gím- és dámszarvasok egyaránt élnek. A vadaspark körbejárása közben tájékoztató táblák segítségével ismerhetjük meg a terület nagyvadfajait, illetve bepillantást nyerhetünk a KASZÓ Zrt. vadgazdálkodásába.

Négy tanösvény

Visszatérve a kirándulóközpontba, végigsétálhatunk a közel 1 kilométer hosszú, 15 tájékoztató táblával ellátott Öregerdő Tanösvényen, majd a Lombkorona Tanösvénynél találjuk magunk. Az átlagosan 9 méter magasságban futó, 124 méter hosszúságú ösvényen interaktív elemek teszik izgalmassá az élővilág megismerését.

Mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek új információkhoz juthatnak a magasban, és egyúttal egyedülálló élménnyel is gazdagodhatnak.

A kirándulóközponttól kisvasúttal is elérhetjük a Baláta-tavat
A kirándulóközponttól kisvasúttal is elérhetjük a Baláta-tavat
Izgalmas kaland a Lombkorona Tanösvény bejárása
Izgalmas kaland a Lombkorona Tanösvény bejárása
A hosszabb sétára vágyóknak a 3,52 kilométer hosszú Fafaj- és vadismereti Tanösvény bejárását ajánljuk. A tanösvény mentén elhelyezett 16 információs tábla a terület fontosabb őshonos fafajait ismerteti. Az útról letérve a Kűvölgyi-tóhoz jutunk, amely körül 2016-ban alakította ki a társaság az Erdőkerülő Tanösvényt. A 960 méter hosszú, 10 állomásból álló útvonalon az erdő hasznát, a benne zajló munkákat, az erdész feladatait, a természetvédelem, az erdő-, és vadgazdálkodás kapcsolatát, valamint a KASZÓ-LIFE pályázat keretében az erdőterület vízvisszatartásban elért eredményeit mutatjuk be.

A varázslatos, erdőkkel körülölelt, mintegy 15 hektáron elterülő Kűvölgyi-tavaknál sok fiatal fogadott már egymásnak örök hűséget.

Az első két tó már a herceg idején is halastóként működött, és akkor még egy vízimalom is üzemelt rajta, amelyet 1924-ben elvitt a víz. A zsilip betonfalába vésett évszám emlékeztet az egykori malomra. A mai tóparti park helyén egykor a herceg konyhakertje és veteményese volt, később csemetekertet alakítottak ki belőle. Ma már leginkább a pihenés és kikapcsolódás helyszínéül szolgál, a hatalmas filagória alatt éjszakába nyúló összejövetelekkel, kellemes sétákkal.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Jaj a zengőlegyeknek!

A szürke légykapó egész Európában fészkelő madár, hazánkban is széltében elterjedt, bár állománya az utóbbi évtizedekben megfogyott, jelenleg a becslések szerint Magyarországon nagyságrendileg 50 ezer pár költ. Korábban például rendszeresen láttam a badacsonyi vasút­állomásnál, Budapesten a Múzeumkertben, ahol frissen kirepült fiatalokat is megfigyeltem.

A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig - különleges vadvirágok Somogyban

A májusi kirándulások alkalmával a szokásosnál is több nyíló vadvirágot láthatunk Somogyban is. A színpompás mezőkön igazi ritkaságok is élnek, védett fajok is.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Érkezhetnek az osztrák vendégvadászok

Miután a kormány március 27-én bejelentette a kijárási korlátozásról szóló szabályozó rendeletet, először a magyar vadászok ijedtek meg egy pillanatra, hogy nem mehetnek vadászni, majd miután mindenki megnyugodott, hogy erről szó sincs, arról viszont igen, hogy külföldi vendégvadászok nem jöhetnek be az országba, a vadászatra jogosultak köreiben ismét kitört az aggodalom.

Nyitnak az erdei szálláshelyek Somogyban

Május utolsó hétvégéjétől teljes kapacitással újra fogadja vendégeit a zselici védett erdőség szívében, Kaposvárhoz közel fekvő Hotel Kardosfa. A háromcsillagos erdei szálloda mellett a különböző komfortfokozatú vadászházak és vadászlakok is kinyitnak.

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Alsóvadácsi Vadászpanzió

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse szívében található szállást családoknak, pároknak, kirándulni vágyóknak és cégeknek egyaránt ajánljuk, hogy egy időre elszakadhassanak a város zajától és csodás környezetben pihenhessenek. A 25 férőhelyes panzió a Süttő és Tardos közötti főút mentén áll, így könnyen megközelíthető autóval.