Back to top

2020-tól nem használható fel tirámmal csávázott vetőmag

2011 óta 45 növényvédő hatóanyagot kivontak és 12 újat engedélyeztek, de ennek csak a fele kémiai készítmény. A kivonással keletkezett technológia rések nem tölthetők be maradéktalanul az újakkal, ráadásul néhány hatóanyagnak olyannyira lecsökkentették a dózisát, amellyel már nem eredményes a technológia. A legutóbb "elvérzett" a tirám, az elemi réz felhasználási szabályai pedig megváltoztak.

A hatóanyagok engedélyeztetése uniós szintű, azaz egy hatóanyag vagy mindenütt használható vagy sehol. A hatóanyag értékelésére kijelölnek egy tagállamot, az megküldi szakmai jelentését az Európai Bizottságnak, majd a szervezet dönt, hogy hatóanyag fölkerülhet-e a pozitív listára, tehát felhasználható-e növényvédő szer gyártására.

Jordán László
Fotó: Rimóczi Irén
A hatóanyagok sorsáról való döntéskor a politika fölülírhatja a szakmai véleményeket. Jó példa erre, hogy a sokat emlegetett glifozát újraengedélyeztetésével 2017-ben megbízott német hatóság ugyan nem emelt kifogást a hatóanyag használata ellen, a zöld lobbi nyomása erősebb volt a tudományos érveknél, így 15 helyet csak 5 évre kapta meg a hatóanyag az engedélyét, magyarázta Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj-, és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága igazgatója a FruitVeB gyökérzöldséges szakmai napján.

A hatóanyagok engedélye általában 10, legföljebb 15 évre szól, utána automatikus fölülvizsgálják. Ekkor a legújabb kutatási eredményekre támaszkodnak, így fordulhat elő, hogy a korábban ártalmatlannak tartott hatóanyagok lekerülnek a pozitív listáról.

Ennek következménye, hogy 2011 óta 45 hatóanyag engedélyét visszavonták. Ez idő alatt mindössze 12 új hatóanyagot engedélyeztek, de ezeknek is csak a fele széles hatásspektrumú kémia hatóanyag, a másik 6 biológiai, általában csak egy-egy károsítóval szemben bevethető.

A 45 hatóanyag kivonásával keletkezett technológiai rések nem tölthetők be maradéktalanul az újakkal, ezért egyre több növényvédelmi gond nem kezelhető. Emellett a kockázatok mérséklésére néhány hatóanyag dózisát olyan alacsonyra leszorították, amellyel már nem eredményes a technológia. Például a fogyasztók egészségének védelmében számottevően csökkentették a klórpirifosz maradékértékeit, ezért több kultúrából (alma, körte, szőlő, burgonya, káposztafélék) már törölték.

Súlyos csapás a zöldségtermesztőknek, hogy a jól bevált és széles körben alkalmazott tirám engedélyét is visszavonták január végén. Április 30-ától már nem forgalmazhatók a tirámot tartalmazó permetező- és csávázószerek.

A tirámmal csávázott magokat pedig legföljebb 2020. január 30-ig vethetnek a palántanevelők, termelők.

Visszavonják az egyetlen burgonya csírázásgátló anyag engedélyokiratát is. Bár az elemi réz fölülvizsgálatakor is „rezgett a léc”, olasz és magyar kérelemre 7 évre megújítják a hatóanyag engedélyét, azzal a korlátozással, hogy nem éves szinten határozták meg a kijuttatható mennyiséget. A gazdálkodók maguk dönthetik el, hogyan adagolják a 7 év alatt hektáronként engedélyezett legföljebb 28 kilogrammot.

(További részleteket a Kertészet és Szőlészet 44. számában olvashatnak a hatóanyagok és növényvédő szerek engedélyeztetéséről.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Bendegúz, dínók és a gyerekvasút

A lillafüredi és a gemenci után, a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján kalauzolja olvasóit. Bendegúz Mk-45-ös dízelmozdony és barátai különleges és humoros eseményekbe keverednek, a történetek közben pedig megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, közelmúltbeli és évszázados történetét.

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.

Ha Bulgáriában szeretett volna termőföldet venni, hamarosan megteheti

Bulgária megnyitja a termőföldpiacát az uniós állampolgárok előtt, valószínűleg 2020-ban már vásárolhatnak földet az EU lakosai. Eddig ez csak helyben bejegyzett cégeken keresztül volt lehetséges.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.