0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

2020-tól nem használható fel tirámmal csávázott vetőmag

2011 óta 45 növényvédő hatóanyagot kivontak és 12 újat engedélyeztek, de ennek csak a fele kémiai készítmény. A kivonással keletkezett technológia rések nem tölthetők be maradéktalanul az újakkal, ráadásul néhány hatóanyagnak olyannyira lecsökkentették a dózisát, amellyel már nem eredményes a technológia. A legutóbb "elvérzett" a tirám, az elemi réz felhasználási szabályai pedig megváltoztak.

A hatóanyagok engedélyeztetése uniós szintű, azaz egy hatóanyag vagy mindenütt használható vagy sehol. A hatóanyag értékelésére kijelölnek egy tagállamot, az megküldi szakmai jelentését az Európai Bizottságnak, majd a szervezet dönt, hogy hatóanyag fölkerülhet-e a pozitív listára, tehát felhasználható-e növényvédő szer gyártására.

A hatóanyagok sorsáról való döntéskor a politika fölülírhatja a szakmai véleményeket. Jó példa erre, hogy a sokat emlegetett glifozát újraengedélyeztetésével 2017-ben megbízott német hatóság ugyan nem emelt kifogást a hatóanyag használata ellen, a zöld lobbi nyomása erősebb volt a tudományos érveknél, így 15 helyet csak 5 évre kapta meg a hatóanyag az engedélyét, magyarázta Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj-, és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága igazgatója a FruitVeB gyökérzöldséges szakmai napján.

A hatóanyagok engedélye általában 10, legföljebb 15 évre szól, utána automatikus fölülvizsgálják. Ekkor a legújabb kutatási eredményekre támaszkodnak, így fordulhat elő, hogy a korábban ártalmatlannak tartott hatóanyagok lekerülnek a pozitív listáról.

Ennek következménye, hogy 2011 óta 45 hatóanyag engedélyét visszavonták. Ez idő alatt mindössze 12 új hatóanyagot engedélyeztek, de ezeknek is csak a fele széles hatásspektrumú kémia hatóanyag, a másik 6 biológiai, általában csak egy-egy károsítóval szemben bevethető.

A 45 hatóanyag kivonásával keletkezett technológiai rések nem tölthetők be maradéktalanul az újakkal, ezért egyre több növényvédelmi gond nem kezelhető. Emellett a kockázatok mérséklésére néhány hatóanyag dózisát olyan alacsonyra leszorították, amellyel már nem eredményes a technológia. Például a fogyasztók egészségének védelmében számottevően csökkentették a klórpirifosz maradékértékeit, ezért több kultúrából (alma, körte, szőlő, burgonya, káposztafélék) már törölték.

Súlyos csapás a zöldségtermesztőknek, hogy a jól bevált és széles körben alkalmazott tirám engedélyét is visszavonták január végén. Április 30-ától már nem forgalmazhatók a tirámot tartalmazó permetező- és csávázószerek.

A tirámmal csávázott magokat pedig legföljebb 2020. január 30-ig vethetnek a palántanevelők, termelők.

Visszavonják az egyetlen burgonya csírázásgátló anyag engedélyokiratát is. Bár az elemi réz fölülvizsgálatakor is „rezgett a léc”, olasz és magyar kérelemre 7 évre megújítják a hatóanyag engedélyét, azzal a korlátozással, hogy nem éves szinten határozták meg a kijuttatható mennyiséget. A gazdálkodók maguk dönthetik el, hogyan adagolják a 7 év alatt hektáronként engedélyezett legföljebb 28 kilogrammot.

(További részleteket a Kertészet és Szőlészet 44. számában olvashatnak a hatóanyagok és növényvédő szerek engedélyeztetéséről.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet