0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Biotej finn módra

A finn szarvasmarhatartók egy része a költségek csökkentése miatt váltott a hagyományosról az ökológiai gazdálkodásra, és nem a tej eladásával járó nagyobb haszon miatt.

A Toukola Farm egy tipikus finn tejtermelő gazdaság, amelyet Aino és Mikael Wathén házaspár vezet, és ők a tizenegyedik generáció, mely ebben a gazdaságban él és dolgozik. Jelenleg 51 tejelő tehénnel és 87 hektár szántóterülettel rendelkeznek.

A farm biogazdasággá történő átalakítását 1990-ben kezdték el, és 1997-ben fejezték be, ez volt az első év, amikor megkezdték a biotej értékesítését.

Jelenleg a  biotej literjét körülbelül 20 eurócenttel vásárolják fel drágábban, mint a hagyományos tejet.

Ebben a gazdaságban az éves tejtermelés mintegy 400 ezer liter. Az egészet a Valio Ltd vásárolja fel, amely a  finn tejtermelők tulajdonában van, összesen 5000 termelőt tömörít, termékeiket pedig 60 országba exportálják szerte a világon.

A Tukola farm teheneit főleg vegyes takarmányból álló szilázzsal táplálják. A táplálék 22% -a takarmánykoncentrátum: gabonafélék (főleg zab) és repcemaradék (az olajpréselés mellékterméke). Az étrend minden részét ökológiai termeléssel hozzák létre.

Az állatokat késő tavasztól őszig legeltetik, összesen 4-5 hónapot. Télen az istálló közelében lévő kifutót használják.

Az épületek a tehenek számára inkább menedéket jelentenek a szél és az eső ellen, mint egy termelőcsarnokot. A házaspár és egy alkalmazottja dolgozik az állatokkal, valamint végzik a kötelező adminisztrációs munkákat. Nem gondolnak arra, hogy tovább bővítsék a gazdaságot, mivel elsődleges céljuk a fenntartható gazdálkodás és a családi jelleg megőrzése.

Forrás: farmer.pl